Regeringen præsenterer vaccinestrategi: Danmark vil købe 2,6 millioner ekstra vacciner
VACCINE: De første vacciner mod covid-19 bliver om få dage uddelt på udvalgte plejecentre i alle regioner. Danmark har samtidig lagt 2,6 millioner ekstra vacciner i ordrebogen, oplyser regeringen.
Martin Mauricio
Forsideredaktør27. december vil de første danskere fordelt på alle fem regioner blive vaccineret mod covid-19.
Sådan lød meldingen fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde lillejuleaftensdag.
Flankeret af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, Seruminstituttets direktør, Henrik Ullum, samt Lægemiddelstyrelsens administrerende direktør, Thomas Senderovitz, kunne ministeren præsentere udrulningsstrategien for de første vacciner mod covid-19.
Det er fortsat regeringens plan at beskytte samfundets særligt udsatte borgere, som er de ældre, patienter på sygehusene samt frontpersonalet i sundheds- og plejesektoren. Vaccinerne vil blive uddelt på en række udvalgte plejecentre.
"Der vil være ét første stik, men der vil ikke være ét første sted. Vaccinationerne vil blive givet nærmest simultant på udvalgte steder i kommuner med særlig høj smitte i de fem regioner," sagde Magnus Heunicke.
Konkret er der tale om plejecentrene:
- Kærbo, Ishøj Kommune
- Blomstergården, Slagelse Kommune
- Birkebo, Aalborg Kommune
- Ankersgade, Aarhus Kommune
- Ældrecenter Øst, Odense Kommune
Sundheds- og ældreministeren understregede endnu engang, at vaccinen er frivillig og gratis for borgerne.
Danmark køber 2,6 millioner ekstra vaccinedoser
EU godkendte 21. december den første vaccine mod covid-19 udviklet af Pfizer/BioNTech. Danmark har via forhåndsaftaler i samarbejde med de øvrige EU-lande indkøbt vacciner til cirka 1,5 millioner borgere.
Men 22. december blev det muligt for EU-landene at indkøbe flere, og den mulighed har Danmark udnyttet til at lægge "billet ind på at købe" yderligere 2,6 millioner ekstra vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.*
Det er endnu uvist, hvornår de ekstra doser vil ankomme til Danmark, men 26. december ankommer 9.750 vaccinedoser til Statens Serum Institut mellem klokken 08.00 og 12.00.
Her vil kvaliteten af vaccinerne blive kontrolleret, hvorefter de vil blive fragtet ud til modtagelsescentre i samtlige regioner. Sundhedsstyrelsen løftede allerede i går sløret for de foreløbige planer for vaccinationsindsatsen, herunder hvordan håndteringen i de enkelte regioner skal foregå efter modtagelsen.
"Det er vigtigt at sige, at vaccinen kommer til os alle. Vi er nødt at prioritere, hvem der får den først, men den kommer til os alle," slog Søren Brostrøm fast på dagens pressemøde.
Han gentog, at alle borgere fortsat opfordres kraftigt til at følge myndighedernes anbefalinger til at forebygge smittespredningen - også selvom vaccinen er på vej, og selvom Statens Serum Institut har meddelt, at smittekurven er knækket.
Ny vaccine i januar
Ugen efter første sending, altså i uge 53, vil Danmark yderligere modtage 38.025 vaccinedoser udviklet af Pfizer/BioNTech, som også fordeles mellem regionerne baseret på befolkningstal samt Færøerne og Grønland.
Ugerne efter vil Danmark hver uge modtage 47.775 vaccinedoser fra udviklet af Pfizer/BioNTech.
Sundheds- og ældreminsteren oplyste samtidig, at regeringen og myndighederne forventer at kunne tage en ny vaccine udviklet af Moderna i brug fra januar. Den forventes at blive godkendt af EU 6. januar 2021, og Danmark har allerede indkøbt Moderna-vaccinedoser til tre millioner borgere.
Lægemiddelstyrelsen oplyste på pressemødet, at eventuelle bivirkninger for alle vacciner vil blive overvåget fra dag ét.
"100 procents sikkerheds findes ikke, men vi har rigtig stor sikkerhed. Så jeg gentager det, jeg har sagt mange gange før: Det er gået stærkt, men ikke for stærkt," sagde administrerende direktør Thomas Senderovitz.
Sygehuse øger kapaciteten
Samtidig meddeler Sundhedsstyrelsen, at presset på sygehusene er stigende. Derfor øges kapaciteten på sygehusene til patienter med covid-19. Presset stiger særligt i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og der forudses også øget pres i Region Midtjylland.
"Antallet af patienter, der bliver indlagt med covid-19, er steget hurtigt den seneste uge, så vi har vurderet, at der er behov for, at sygehusene gør klar til at tage imod endnu flere patienter på de medicinske afdelinger," udtaler vicedirektør Helene Probst i en pressemeddelelse og fortsætter:
"Det kan sygehusene godt, men det vil betyde, at flere patienter med andre sygdomme vil få udskudt sin tid på sygehuset eller blive henvist til et sygehus i en anden region."
Sundhedsstyrelsen har pålagt samtlige regioner at lægge planer for at kunne etablere i alt mere end 1.300 medicinske sengepladser til patienter med covid-19.
Da presset imidlertid er særligt stigende i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og der forudses også øget pres i Region Midtjylland, vil de tre regioner have behov for at kunne planlægge med ydereligere kapacitet.
De ekstra sengepladser skal kunne tages i brug med kort varsel, hvis der bliver behov for det, oplyser Sundhedsstyrelsen.
*Opdateret 23. december 2020 klokken 15.42: Det er fremhævet, at de ekstra 2,6 millioner vaccinedoser er af vaccinen udviklet af Pfizer/BioNTech.
SÅDAN UDDELES DE FØRSTE VACCINER
Regeringen og sundhedsmyndighederne har lagt en strategi for udrulningen af de første vacciner mod covid-19, der prioriterer særligt sårbare borgere og det frontpersonale i sundhedssektoren, der har særlig kontakt med gruppen.
Statens Serum Institut modtager 9.750 vaccinedoser 26. december, og de vil 27. december blive uddelt på udvalgte steder i kommuner med et særligt højt smittetryk.
De udvalgte steder er:
- Kærbo, Ishøj Kommune
- Blomstergården, Slagelse Kommune
- Birkebo, Aalborg Kommune
- Ankersgade, Aarhus Kommune
- Ældrecenter Øst, Odense Kommune
I uge 53 vil Danmark modtage yderligere 38.025 vaccinedoser, og herefter 47.775 vaccinedoser ugentligt.
6. januar 2021 forventes endnu en vaccine mod covid-19 udviklet af Moderna at blive godkendt af EU. Danmark har allerede indkøbt Moderna-vaccinedoser til tre millioner borgere.
Derudover oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at regeringen "har lagt billet ind på" at købe yderligere 2,6 millioner doser af vaccinen udviklet af Pfizer/BioNTech. Det er endnu uvist, hvornår disse vil ankomme og være klar til at blive givet til borgerne.