Regeringen stopper jagten på olie og gas på land

STOP: Regeringen lukker for boring efter olie og gas på land og i indre farvande og afviser dermed en omdiskuteret ansøgning om boringer på Lolland. Vi har lyttet til den lokale modstand, siger ministeren.

Det skal være slut med at jagte et olieeventyr på land i Danmark.

Onsdag aften meddelte regeringen nemlig, at den ikke længere vil give tilladelse til efterforskning og udvinding af olie og gas på land og i indre farvande.

Det betyder samtidig, at en omdiskuteret ansøgning fra det hollandske firma Nail Resources på Lolland-Falster afvises af ministeren.

”Regeringen sætter en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik og siger stop for olie, gas og skifergas på land i Danmark. Det skal være slut med lokale bekymringer for boringer,” skriver energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) på Facebook onsdag aften.

Lokal kritik gjorde indtryk
Sagen om olieboringer på Lolland-Falster har mødt stor lokal modstand. Ikke mindst – som afdækket af Altinget – fordi lokalpolitikerne ikke følte sig orienteret, og olieboringerne kunne, ifølge Energistyrelsen, ende med at føre til brug af fracking.

Ministerens tilladelse til det hollandske firma er derfor også blevet udsat ad flere omgange. Og i november varslede Lilleholt, at de lokales bekymringer havde gjort indtryk.

”Jeg har lyttet til den kritik og de bekymringer, som ansøgningerne på Lolland-Falster har afstedkommet – både i forhold til eventuel anvendelse af frakturering og fra de lokale kommuner, som ikke har følt sig tilstrækkeligt orienteret om sagen,” lød det fra Lars Chr. Lilleholt i november.

Ros fra de røde og grønne
Regeringen får masser af ros med på vejen fra Enhedslisten og Greenpeace.

”Det er en stor sejr for befolkningen og de lokale miljøgrupper, der i Nordjylland og senest på Lolland-Falster har argumenteret og protesteret bravt mod, at Danmark skulle lægge jord til efterforskning og udvinding af skifergas og olie, der truer grundvandet, folkesundheden og den lokale natur,” siger klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace Tarjei Haaland.

I Enhedslisten kaldes beslutningen en ”kæmpesejr for klimabevægelsen i Danmark”. Men der udestår stadig en kamp, lyder det fra Enhedslisten.

”Lande som Danmark skal gå forrest i den grønne omstilling, og det betyder også, at vi ikke kan tømme vores undergrund for olie og gas,” siger energiordfører Søren Egge Rasmussen, som tilføjer:

”Hvis vi skal bremse klimaforandringerne, er det pinedød nødvendigt, at vi lader størstedelen af de fossile brændsler blive i undergrunden. Det næste skridt er, at den danske regering stopper alle nye tilladelser til udvinding og efterforskning i Nordsøen også.”

Fortsætter olieeventyret i Nordsøen
Det tyder dog ikke på, at det ligger lige for.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har tidligere ærgret sig over, at franske Total droppede planerne om at bore efter skifergas i Nordjylland, ligesom ministeren sidste år slog fast, at Danmark skulle være ”et førende olie- og gasland.”

Og selvom regeringen har lyttet til den lokale modstand på Lolland-Falster, er en del af begrundelsen også, at en ny vurdering fra GEUS og Energistyrelsen viser, at der umiddelbart ikke er potentiale for at finde olie og gas af samfundsøkonomisk betydning på land i Danmark.

Det står i stærk modsætning til Nordsøen, hvor der stadig er et markant potentiale i at finde olie og gas.

”I den danske del af Nordsøen sætter vi fortsat massivt ind. Her vil der også fremadrettet blive givet tilladelser, og regeringen arbejder på at sikre de bedst mulige rammevilkår for, at vi fortsat står stærkt i Nordsøen,” siger Lars Chr. Lilleholt til DR onsdag aften.

Følg L 179 Lov om anvendelse af Danmarks undergrund
(Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet)

4/4
2019
4/4
2019
2/4
2019
14/3
2019
27/2
2019
22/2
2018

Forrige artikel Majbritt M. Nielsen: IS-krigere kan komme hjem til gårdture og varm aftensmad Majbritt M. Nielsen: IS-krigere kan komme hjem til gårdture og varm aftensmad Næste artikel Skattesmæk til fonde havde ingen effekt Skattesmæk til fonde havde ingen effekt
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.