Regeringen vil tvinge sygehuse til at hjælpe patienter videre

SUNDHED: Patienter skal hjælpes videre i systemet. Derfor vil regeringen skærpe patientrettighederne som en del af den kommende sundhedsreform, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Sygehusene skal hjælpe patienterne videre i systemet, når de ikke selv kan overholde udredningsretten og behandlingsgarantien. 

Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, da han mandag eftermiddag besøgte Slagelse Sygehus som led i optakten til regeringens udspil til en sundhedsreform. 

"Sygehusene får et ansvar for at hjælpe patienten videre - ikke bare inden for regionen," sagde statsministeren.

Dermed lægger regeringen op til en skærpelse af patientrettighederne.

Kritik fra Rigsrevisionen
Udredningsretten og behandlingsgarantien på 30 dage skal sikre, at behandling kan sættes i gang så hurtigt som muligt. Men patientrettighederne overholdes langtfra altid.

I november 2018 kritiserede Statsrevisorerne i en rapport, at "regionerne i mange tilfælde ikke følger lovgivningen, når patienter udredes".

Ifølge rapporten har mange patienter svært ved at forstå deres rettigheder, heriblandt de breve, de modtager fra regionerne. 

Lars Løkke understregede, at erfaringen med patienter, der farer vild i systemet, netop er baggrunden for regeringens skærpelse af rettighederne:

"De ressourcestærke skal nok klare sig. Men den svage patient får ikke hjælp nok," sagde han.

Læger: Pengene kunne bruges bedre
Skærpede patientrettigheder står imidlertid ikke øverst på ønskelisten hos Lægeforeningen. Tværtimod.

Formand Andreas Rudkjøbing gør opmærksom på, at behandlingsgarantien kræver, at der eksisterer et reelt alternativ i privat regi. Det gør der især inden for planlagt ortopædkirurgi og øjenoperationer. 

"På den måde binder den her rettighed rigtig mange ressourcer til slidgigt i knæ eller hofte. Og hvis vi kigger ud over forskellige patientgrupper i det danske sundhedsvæsen, så kunne de penge være brugt bedre," mener Andreas Rudkjøbing.

Han nævner medicinske og psykiatriske patienter som nogle af de patientgrupper, der burde prioriteres mere.

Læs, hvilke patientrettigheder Lægeforeningen vil rulle tilbage, på Altinget: sundhed. Her kan du også læse kommentarer fra branchedirektør Jesper Luthman, som er meget positiv over for regeringens forslag.

Forrige artikel Ny debatform: Følg Folketingets første partilederdebat her Ny debatform: Følg Folketingets første partilederdebat her Næste artikel Sænk SU'en og hæv arveafgiften: Her er OECD's anbefalinger til Danmark Sænk SU'en og hæv arveafgiften: Her er OECD's anbefalinger til Danmark