Regeringens forbud mod brændeovne kan forhindre 100 årlige dødsfald – men støttepartier kræver mere

Regeringens udspil om at forbyde gamle brændeovne kan potentielt forhindre 100 årlige dødsfald, lyder det fra forsker, der dog reelt forventer, at effekten bliver mindre. Forslaget får både ros og ris fra regeringens støttepartier.

Miljøminsiter Lea Wermelin (S) præsenterer sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) regeringens udspil om grønnere byer.
Miljøminsiter Lea Wermelin (S) præsenterer sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) regeringens udspil om grønnere byer.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Regeringens forslag om at forbyde gamle brændeovne kan få en mærkbar effekt på luftforureningen i Danmark.

Ifølge Steen Solvang Jensen, der er seniorforsker ved DCE-Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, kan det potentielt reducere 100 for tidlige dødsfald hvert år.

”Det er tydeligt, at du kan få relativt meget ud af at sætte ind mod brændeovne, der er den største kilde til luftforurening med partikler herhjemme,” siger Steen Solvang Jensen.

Regeringen præsenterede onsdag et udspil til mere grønne byer. Et udspil, der har en række initiativer til at bekæmpe luftforurening fra både biltrafikken, skibsfarten og brændeovne. Der er størst effekt i forhold til brændeovne, hvor regeringen vil give kommunerne mulighed for at forbyde de ældste fra før 2008. De ældste brændeovne udleder nemlig op mod fem gange så mange skadelige partikler som nye. Og der er bestemt noget at komme efter. For ud af landets omkring 700.000 brændeovne er 400.000 fra før 2008.

{{toplink}}
Læs også

Forbuddet vil imidlertid kun gælde i områder, hvor der er adgang til enten fjernvarme eller naturgas, understreger regeringen. Og derfor er potentialet reelt, at 220.000 gamle brændeovne bliver skrottet.

Skifter man ud til en ny?
Det er ikke noget lille problem, som regeringen har fat i. Luftforurening er ud fra et sundhedsperspektiv det største miljøproblem herhjemme. Det fører nemlig årligt til 4.600 for tidlige dødsfald. Heraf stammer 1.100 fra hjemlige udledninger. Og hvis alle 220.000 brændeovne skrottes, vil det således forhindre ca. 10 procent af de dødsfald, vi selv er herre over.

Men reelt forventer Steen Solvang Jensen, at antallet vil blive lavere.

”De 100 dødsfald er jo kun, hvis folk ikke skifter brændeovnen ud til en ny. For en ny brændeovn forurener også, selvom det er væsentligt mindre,” siger han.









0:000:00