Regeringsforhandlinger fortsætter: Åbner Mette Frederiksen for at ændre på styringen af sundhedsvæsenet?

Mandag og tirsdag står regeringsforhandlingerne i sundhedspolitikkens tegn. Ifølge Mette Frederiksen er der behov for en styrket struktur i sundhedsvæsenet. "Opsigtsvækkende," siger Altingets sundhedspolitiske analytiker.

"Nu går vi i gang. Efter møderne i dag og i morgen går vi i gang med at
skrive," sagde Mette Frederiksen (S) før dagens forhandlinger.
"Nu går vi i gang. Efter møderne i dag og i morgen går vi i gang med at skrive," sagde Mette Frederiksen (S) før dagens forhandlinger. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Socialdemokratiet vil styrke strukturen i sundhedsvæsenet og sammenhængen mellem praktiserende læger, kommuner og regioner.

Sådan lyder det fra kongelig undersøger Mette Frederiksen (S), før hun mandag morgen fortsætter regeringsforhandlingerne i sundhedspolitikkens tegn.

"Der skal laves en stærkere struktur, så patienterne ikke falder ned mellem de stole, der er," siger Mette Frederiksen.

En styrket struktur var formålet med den sundhedsreform, som regeringen landede i foråret, og derfor er det en opsigtsvækkende udmelding fra den fungerende statsminister, siger Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på Altinget.

"Sundhedsreformen havde netop bedre sammenhæng mellem regioner, kommuner og almen praksis som et af hovedformålene. Det sætter spekulationer i gang om, hvorvidt statsministeren er ved at afsøge partiernes holdninger til at ændre afgørende på styringen af sundhedsvæsenet," siger han.

Nedlægning af regionerne

En ændret struktur er også højt på Moderaternes dagsorden, der ønsker en større sundhedsreform, og partiet foreslår konkret at nedlægge regionerne.

Det afviste Mette Frederiksen dog før forhandlingerne.

"Jeg har ikke hørt så mange andre udtrykke lige præcis dét ønske (at nedlægge regionerne, red.). Nogle af os går ind til det her med et meget stærkt ønske om et Danmark, der hænger sammen, og hvor der er et ordentligt sundhedstilbud i hele landet."

Ifølge Ole Toft er det svært at vide, præcis hvilke strukturændringer Mette Frederiksen åbner for.

"Det kan være helt andre ændringer af sundhedsvæsenet, som statsministeren har planer om. Men vi ved det ikke, for Socialdemokratiet har ikke i valgkampen fremlagt forslag til det, man klassisk vil betegne som strukturreformer. Primært er partiet gået til valg på højere løn og bedre arbejdsvilkår – ikke egentlige strukturreformer," siger han.

Læs også

DF ser mange ligheder med S 

Før forhandlingerne pegede Mette Frederiksen på en række områder, hvor partierne er mere eller mindre enige.

Det var også den oplevelse, som Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, forlod forhandlingerne med.

"Jeg synes, det var et rigtig godt møde. Min oplevelse er, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ser ret ens på mange af de udfordringer, vi har i sundhedsvæsenet," siger Morten Messerschmidt, der var indkaldt til forhandlinger som den første.

Han peger på psykiatri, ældre og nærhed som eksempler på områder, hvor de to partier er relativt enige.

Til gengæld skiller finansieringen dem, lød det fra René Christensen, der også var med til forhandlingerne, selv om han for en uge siden røg ud af Folketinget.

Morten Messerschmidt regner med at blive inviteret med til næste runde forhandlinger.

Villadsen: Lønnen bliver ikke løftet med blå blok

Efter Dansk Folkeparti mødte Enhedslisten op til forhandlingerne.

Mai Villadsen (EL) gentog sit budskab om, at Socialdemokratiet begår løftebrud, hvis Mette Frederiksen ikke laver en regering med det rød-grønne flertal. Hun uddyber, at Socialdemokratiets løfte om højere løn til sundhedspersonale kun kan lade sig gøre, hvis Socialdemokratiet kigger mod venstrefløjen.

"Det, Moderaterne, Venstre og andre partier har lagt op til, er et midlertidigt tillæg for mennesker, der går fra deltid til fuldtid. Og jeg tror ikke et sekund på, at det vil virke," siger Mai Villadsen.

Forhandlingerne fortsætter hele mandag og tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedspolitisk analytiker og journalist
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)