KL: Grov beskyldning fra Autisme-foreningen har ikke hold i virkeligheden

REPLIK: Autismeforeningen retter 23. april grundløs kritik af kommunerne for ligefrem at skulle spekulere i at spare penge på baggrund af coronakrisen. Dermed tegner de et forvrænget billede af kommunernes kamp for borgerne, skriver Thomas Adelskov (S).

Af Thomas Adelskov (S)
Formand for KL’s Socialudvalg

Coronakrisen har, som alle ved, kastet alt op i luften. Når man fra den ene dag til den anden står i en situation, hvor fysisk kontakt pludselig frarådes og medfører risiko for sygdom og død, giver det helt nye og meget udfordrende problemstillinger.

Det stiller meget store krav til alle. Både borgere, medarbejdere og ledere. Det er en krisesituation, vi som samfund aldrig har navigeret i før.

Hvordan sikrer man, at de borgere og medarbejdere vi i kommunerne har ansvaret for, ikke udsættes for en potentielt livsfarlig sygdom, samtidig med, at behovet for social kontakt også opfyldes?

Det har kostet søvnløse nætter og arbejde uden stop i mange uger for de ansvarlige i kommunerne på alle velfærdsområder. Det gælder i høj grad også autismeområdet.

Meget grov beskyldning
Derfor var det med stor ærgrelse, vi i Altinget den 23. april kunne læse et indlæg fra Autismeforeningens formand, hvor det insinueres, at kommunerne under dække af coronakrisen skulle spekulere i at spare penge på området og med ond hensigt afskære mennesker med autisme fra deres sociale aktiviteter. Det er en meget grov beskyldning, som ikke har hold i virkeligheden.

Socialministeriet meldte fra starten ud, at sociale beskæftigelses- og aktivitetstilbud er en kritisk funktion. Det er vi helt enige i. Mennesker med autisme har brug for og ret til de her tilbud – også i en krisetid.

Når nogle kommuner har omlagt praksis og holdt nogle dagtilbud lukket, så handler det om den helt umiddelbare risiko for brugere og medarbejdere for at blive smittet og dermed potentielt miste livet, eller udsætte andre for fare.

Retningslinjer og regler er én ting. Men i sidste ende er det kommunerne, der har ansvaret for borgerens fysiske, såvel som psykiske, helbred. Det tager vi meget alvorligt.

Autismeforeningens formand tegner et helt forvrænget billede af, at brugerne har siddet isoleret og alene på værelserne og kigget ind i væggen. Tværtimod har kommunerne, takket være stor velvilje og engagement fra de faglige organisationer, i stor stil omlagt praksis, så borgerens kendte personale fra dagtilbuddene er kommet hjem til borgerne og har gennemført aktiviteter i botilbudene under krisen.

Vil helst se fremad 
Kunne vi have gjort noget anderledes? Givetvis. Men ingen, heller ikke Autismeforeningen, skal være i tvivl om, at der er kæmpet en brav kamp for borgerne. Både på autismeområdet, men sådan set for alle de mange udsatte borgere, vi i kommunerne har ansvaret for.

At påstå andet er ikke alene krænkende, men også usandt. Og at påstå, at kommunerne ligefrem skulle spekulere i at spare penge på baggrund af krisen, er simpelthen uanstændigt.

Når det er sagt, vil vi helst se fremad. Det er her, vi kan gøre en forskel for borgerne. Der har vi brug for alle gode kræfter, så vi sikrer, at den menneskelige pris for coronakrisen bliver så lille som muligt.

Vi så gerne, at Autismeforeningen deltog konstruktivt her. Det må vi med beklagelse konstatere, ikke sker i øjeblikket. Hvordan det skal kunne gavne foreningens medlemmer, må stå hen i det uvisse. 

Forrige artikel Ishøj-borgmester: Giv kommuner nye milliarder i udligning – hvert år Ishøj-borgmester: Giv kommuner nye milliarder i udligning – hvert år Næste artikel Overlæger: 1. maj kan vi fejre, at den danske model viser sin styrke i krisen Overlæger: 1. maj kan vi fejre, at den danske model viser sin styrke i krisen