Røde partier truer med støtten til S efter nye Sjælsmark-tal

SJÆLSMARK: Radikale har "svært ved at forestille" sig at støtte en S-ledet regering, hvis ikke der sker forbedringer for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. Også Enhedslisten og Alternativet har svært ved at acceptere status quo.

Hvis ikke Socialdemokratiet vil forbedre forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, kan det betyde, at de risikerer at miste støtten fra Radikale, Alternativet og Enhedslisten efter valget – og dermed statsministerposten til Mette Frederiksen.

Udmeldingen kommer som en reaktion på, at en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen viser, at antallet af indberetninger fra Udrejsecenter Sjælsmark i september 2018 rundede 103 indberetninger.*

Sagerne handler ifølge en aktindsigt, som Altinget har fået, om blandt andet chikane, vold mellem beboerne og trusler mod personalet.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kan støtte en S-ledet regering ved status quo i forholdene på Sjælsmark," siger Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Samme toner kommer fra Alternativet.

"Vi står samme sted som Radikale. Det vil være svært for os at acceptere, hvis man har tænkt sig at fortsætte den praksis, der er nu," siger Carolina Magdalene Maier.

Reaktion på nye Sjælsmark-tal
Det er antallet af indberetninger om hærværk, trusler mod personalet og vold mellem beboerne, der er steget mest i perioden (Se dokumentationsboks til højre). Hver indberetning dækker over én person, og det betyder, at én situation med eksempelvis et klammeri mellem en familie altså kan udløse flere indberetninger for samme episode.*

Tallene chokerer Sofie Carsten Nielsen, der mener, at de taler deres eget tydelige sprog.

"Oplysningerne viser, at Sjælsmark er et sted, hvor familierne ikke kan leve og trives. Børnene bliver nedbrudt der," siger hun og fortsætter:

"De familier skal bare ud nu."

Mette Frederiksen kan ikke kalde sig børnenes statsminister, hvis forholdene ikke ændres, lyder kritikken fra partierne.

"Man kan ikke med troværdigheden i behold på den ene side klistre Danmark til i plakater og annoncer om, at man vil være børnenes statsminister, og på den anden side ignorere børnene på Sjælsmark," siger næstformand i Enhedslistens folketingsgruppe, Nikolaj Villumsen.

Afviser ultimative krav
De nye oplysninger om indberetningerne føjer endnu et kapitel til fortællingen om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, der blandt udspringer af en omfattende kritik fra Folketingets Ombudsmand om årsagerne til børns mistrivsel på centret.  

Debatten om Sjælsmark har allerede skabt sprækker internt i regeringen, hvor Konservative ønsker at forbedre forholdene for børnene på udrejsecentret. Det har de to andre regeringspartier afvist blankt.

Radikale, Enhedslisten og Alternativet kræver forbedringer og vil have børnefamilierne helt ud af Sjælsmark. Men ingen af partierne vil kalde det et ultimativt krav, når der eventuelt skal dannes regering.

"Der er slet ingen tvivl om, at børnene på Sjælsmark kommer til at ligge rigtig højt på dagsordenen i de forhandlinger," lyder det fra Nikolaj Villumsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet og partiets udlændingepolitiske ordfører, Mattias Tesfaye.

Læs endnu mere baggrund for stigningen i antallet af indberetninger på Altinget: kommunal og Altinget: social. 

Artikel rettet 27. februar 2019 kl. 17:15: Tidligere fremgik det, at antallet af indberetninger var steget fra 45 til 103 i perioden fra 25. april 2018 til 14. september 2018. Tallet 103 holder stadig, men der er ikke tale om mere end en fordobling fra 45 indberetninger i april ‘18 til september 2018. Det skyldes, at de 103 indberetninger er opgjort i perioden fra april 2016 til september 2018, og at opgørelsen med de 45 indberetninger er opgjort fra dec 2016 - april 2018. Eneste – men væsentligste - forskel er altså, at vi ikke kender antallet af indberetninger fra april 2016 - december 2016. Udlændingestyrelsen har ikke kunnet oplyse antallet af indberetninger i den pågældende periode ved deres anmodning om at få rettet oplysningerne i artiklen. Derudover er det præciseret i artiklen, at en situation med eksempelvis et skænderi godt kan udløse flere indberetninger, da indberetninger opgøres pr. person.

Samtidig skal det bemærkes, at alle tre politikere, der er interviewet til artiklen, er blevet orienteret om ændringen i artiklen. Alle tre oplyser, at det ikke ændrer på deres udsagn i artiklen.

Forrige artikel May åbner for at udsætte Brexit May åbner for at udsætte Brexit Næste artikel Dagens overblik: Statsrevisorerne er på vej med historisk kritik af statens regnskab Dagens overblik: Statsrevisorerne er på vej med historisk kritik af statens regnskab
Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

POLITISK STUEGANG: Når det går den forkerte vej med danskernes sundhed, har 20 års forebyggelsesindsats så været forgæves? Søren Brostrøm svarer i Politisk Stuegang. Her taler vi også om ”kæmpe kvalitetsdyk” i dele af psykiatrien, og styrelseschefen kommer med en opsang til unge læger. Og han forudser store udfordringer for Lægeforeningens nye formand.