S-forslag om milliardbesparelse på jobcentre vækker bekymring i baglandet

Flere socialdemokratiske lokalpolitikere tvivler på, det vil være muligt at spare tre milliarder kroner uden at forringe beskæftigelsesindsatsen

Jakob Lykke fra Socialdemokratiet i Esbjerg er en af de arbejdsmarkedsudvalgsformænd, der er bekymrede ved udsigten til yderligere besparelser på jobcentrene. 
Jakob Lykke fra Socialdemokratiet i Esbjerg er en af de arbejdsmarkedsudvalgsformænd, der er bekymrede ved udsigten til yderligere besparelser på jobcentrene. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Socialdemokratiets forslag om at finansiere skattelettelser med milliardbesparelser på landets jobcentre bliver mødt med bekymring i det socialdemokratiske bagland.

Det viser Altingets rundringning til en række socialdemokratiske formænd for arbejdsmarkedsudvalgene i kommunerne.

En af dem er Anders Bertel (S), formand for beskæftigelsesudvalget i Viborg Kommune.

”Hvis man skærer så voldsomt ned, er der nogle målgrupper, der ikke vil få en støtte og en indsats, og det vil på sigt kunne betyde, at vi får flere førtidspensionister. Der er måske folk, der ikke vil blive jobafklaret, fordi der skal skæres så voldsomt ned. Så der skal følge en eller anden form for lovgivning med, hvis man vil skære så mange midler på området,” siger han.

Jeg tror ikke, du kan finde besparelserne. Du skal med sikkerhed nok finde nogle af dem, men jeg tror ikke, du kan finde det provenu, som de går efter. Det bliver ikke let

Jakob Lykke, formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune

Også Jakob Lykke (S), formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, er skeptisk.

”Jeg tror ikke, du kan finde besparelserne. Du skal med sikkerhed nok finde nogle af dem, men jeg tror ikke, du kan finde det provenu, som de går efter. Det bliver ikke let,” siger Jakob Lykke, der også er aktiv i 3F Esbjerg.

I valgkampens første uge foreslog Socialdemokratiet at sænke skatten på arbejde for fire milliarder kroner. Heraf vil regeringspartiet finde de tre milliarder kroner ved en reform af jobcentrene. Det kommer oveni allerede vedtagne besparelser på netop jobcentrene.

Socialdemokratiets forslag

Socialdemokratiet vil lette skatten på arbejde for 4 mia. kr. Det spillede partiet ud med d. 9. oktober 2022.

Størstedelen af finansieringen skal ifølge partiet komme fra en reform af landets jobcentre. Reformen skal bidrage med 3 ud af de 4 mia. kr., som skatten skal lettes.

I forslaget skriver Socialdemokratiet, at den ønskede reform bl.a. skal gå ud på at "fjerne proceskrav og fokusere indsatsen".


Kilde: Socialdemokratiet

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00