S og V går frem i første måling efter Ruslands invasion af Ukraine

Vælgernes opbakning til Socialdemokratiet og Venstre er steget ifølge ny måling fra Epinion. Fremgangen sker få uger efter, at russernes invasion af Ukraine har ændret den politiske dagsorden på Christiansborg.

Venstre og Socialdemokratiet er begge del af den nye forsvarsaftale i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, som blandt andet indebærer en straksbevilling til Forsvaret og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.
Venstre og Socialdemokratiet er begge del af den nye forsvarsaftale i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, som blandt andet indebærer en straksbevilling til Forsvaret og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Både Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) ser ud til at blive belønnet af vælgerne for deres reaktion på Ruslands invasion af Ukraine.

Socialdemokratiet og Venstre går begge frem i en ny måling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Ifølge målingen vil regeringspartiet få 28 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Det er et spring på 3,2 procentpoint i forhold til den forrige måling, som blev foretaget i februar.

Venstre står til at få 15,3 procent, hvilket er en fremgang på 2,3 procentpoint i forhold til sidste måned.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Målingen fra februar blev foretaget kort tid før invasionen, og der tangerede Socialdemokratiet sit valgresultat fra 2019 og stod til 24,8 procent. Men nu nærmer partiet sig atter det høje niveau, som blev normalen, mens coronavirussen huserede landet.

Og det er lige efter bogen, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Man samles om statslederen i kriser, i hvert fald hvis lederen ligner en, der har en fast hånd på rattet. Og det gør Mette Frederiksen, der helt klart har sin styrke i nationale kriser. Og rent politisk er der opbakning til Mette Frederiksens høge-agtige linje i en situation, hvor mange er opskræmte af begivenhederne i Ukraine,” siger han.

Spørgsmålet er om, hvorvidt Socialdemokratiet denne gang kan fastholde opbakningen. Eller om den vil dale igen, ligesom det skete, da coronavirussen ikke længere var det afgørende emne i dansk politik. Ifølge Erik Holstein har Mette Frederiksen udsat sit partis popularitet for en særlig risiko, efter hun har udskrevet folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, som skal afholdes 1. juni.

”Bliver det et nej ved afstemningen, er det sandsynligt, at socialdemokraterne igen vil dykke i meningsmålingerne,” siger Erik Holstein.

Bag artiklens tal

Meningsmålingen er udarbejdet på baggrund af i alt 2.024 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og gennem onlinepaneler fra 8. marts - 15. marts 2022

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/-2,1 procentpoint, men den statistiske usikkerhed er følgende for de enkelte partier:

  • Socialdemokratiet +/- 2,1 Procentpoint
  • Radikale +/- 1,2 procentpoint
  • Konservative +/- 1,7 procentpoint
  • Nye Borgerlige +/- 1,2 procentpoint
  • SF +/- 1,3 procentpoint
  • Veganerpartiet +/- 0,4 procentpoint
  • Liberal Alliance +/- 0,8 procentpoint
  • Kristendemokraterne +/- 0,5 procentpoint
  • Moderaterne +/- 0,7 procentpoint
  • Dansk Folkeparti +/- 1,0 procentpoint
  • Frie Grønne +/- 0,4 procentpoint
  • Venstre +/- 1,7 procentpoint
  • Enhedslisten +/- 1,2 procentpoint
  • Alternativet +/- 0,6 procentpoint
  • Andre +/- 0,4 procentpoint

Udover meningsmålingen nævnes også Epinions måling af emneejerskaber. I den undersøgelse bliver respondenterne bedt om at forholde sig til følgende overordnet spørgsmål: Anser du en borgerlig regering eller en socialdemokratisk ledet regering som bedst til at håndtere følgende politikområder?

Herunder forholder de sig blandt andet til følgende politikområde, som er det, der refereres til i artiklen: Forsvaret og internationale militære operationer

593 respondenter har forholdt sig til nævnte politikområde.

  • 43 procent har svaret, at det er en borgerlig regering, som vil håndtere det bedst.
  • 28 procent har svaret, at det er en socialdemokratisk ledet regering, som vil håndtere det bedst.
  • 27 procent har svaret ’ved ikke’.
  • 1 procent har ikke ønsket at svare.

Venstre i medvind

I modsætning til Socialdemokratiet, som nu står til at klare sig bedre end ved sidste valg, er Venstre stadig et stykke fra sit resultat i 2019.

Partiets fremgang kommer nemlig fra et markant lavere udgangspunkt. Partiet er gået fra 13 procent i februar til, at det nu står til at få 15,3 procent af stemmerne. I 2019 fik partiet 23,4 procent.

Mens Mette Frederiksen også oplevede medvind under corona, er det nyt, at oppositionspartiets opbakning også bliver løftet af en krise. Ifølge Erik Holstein skyldes det blandt, at en sikkerhedspolitisk krise ligger godt til de borgerlige partier. Derudover spiller V-formandens egen fremtoning og erfaring formentlig også en rolle:

”Som Jakob Ellemann aldrig bliver træt af at nævne, er han gammel officer - og taler med en betydelig troværdighed om militære forhold. Her har Venstres leder omsider fundet en solid platform,” siger Erik Holstein.

Når man spørger vælgerne, om det er de borgerlige eller S-regeringen, som vil være bedst til at håndtere forsvarspolitikken, peger pilen klart mod førstnævnte. 43 procent svarer de borgerlige, mens 28 procent mener, at en socialdemokratisk ledet regering vil klare det bedst. Det viser en ligeledes ny måling fra Epinion for Altinget og DR om blokkenes emneejerskab.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Ellemann og resten af Venstre skal dog ikke glæde sig for tidligt over den nye medvind, siger Erik Holstein. Han mener ikke, at det er ensbetydende med, at partiets vælgerkrise er ved at være løst.

”Nej, Venstres vælgerkrise går meget dybere. Man har mistet et helt stjernegalleri af populære politikere siden sidste valg - og rent politisk har linjen ikke været tindrende klar under Ellemanns lederskab,” siger Altingets politiske kommentator.

Løkke på vippen

Krigen i Ukraine er ikke den eneste faktor, som påvirker den nye måling. For første gang optræder Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne i Epinions meningsmåling, efter partiet nu officielt er blevet opstillingsberettiget.

Indtil videre er dog ikke sikkert, at partiet vil få plads i Folketinget efter et folketingsvalg. Ifølge målingen står partiet til at få 1,9 procent af stemmerne. Der er en statistisk usikkerhed, som betyder, at den reelle opbakning svinger med 0,7 procentpoint begge veje, og Løkkes parti er dermed på vippen til at nå over spærregrænsen.

Ifølge Erik Holstein skal Løkke dog nok få hevet sit parti over de fornødne to procent og komme i Folketinget. Men tilslutningen er stadig ikke tilfredsstillende for den tidligere statsminister.

”Det er for lidt. Hvis han ikke får de afgørende mandater, så tør jeg godt spå, at Moderaterne får en meget kort levetid. Men det er early days, og Løkke kan på gode dage være rigtig stærk i en valgkamp,” siger Erik Holstein.

Der skal senest afholdes folketingsvalg 4. juni 2023.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00