S kræver Støjberg i nyt samråd om mulig vildledning

BISTAND: S vil indkalde Finansudvalget for at diskutere, om integrationsminister Inger Støjberg (V) har vildledt Folketinget eller ej i forhold til opgørelsesmetoden for, hvilke flygtningeudgifter der kan betales over ulandsbistanden. Ministeren afviser.

Om integrationsminister Inger Støjberg har vildledt Folketinget eller ej, bliver nu også et spørgsmål for Finansudvalget.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, efter at Udenrigsudvalget tirsdag 31. maj blandt andet diskuterede netop det spørgsmål.

”Vi fik dog fastlagt, at der fra 2015 til 2016 er kommet en ny beregningsmodel til opgøre, hvordan asyludgifterne finansieres over ulandsbistanden. Og så kan ministeren hoppe, danse og svare udenom - det er en viden, vi ikke tidligere har haft,” siger han.

Sagen handler om, at Inger Støjberg i et svar 8. december 2015 til Benny Engelbrecht skrev, at man havde benyttet ”samme model” i 2016 som i 2015, når man beregner den del, som asyludgifterne betales af ulandsbistanden.

Det står dog ifølge Benny Engelbrecht i modsætning til en intern mail skrevet tre måneder før, hvor Justitsministeriet orienterer Udenrigsministeriet om, at man har ”udarbejdet en mere præcis beregningsmodel” for 2016.

Derfor mener han, at der kan være tale om, at Inger Støjberg har vildledt af Folketinget.

Skil tingene ad
Men det afviste ministeren på det kraftigste under samrådet.

Hun forklarede, at svaret til Benny Engelbrecht handlede om udgifterne til asylsystemet - og ikke udgifterne til flygtninge, når de overgår fra asylsystemet til kommunerne.

”Der er behov for at præcisere, at det er forskellige opgørelsesområder, der tales om i mailen og i svaret til Folketinget. Besvarelse af spørgsmålet til Folketinget omhandler alene præ-asylområdet, mens mailen handler om integrationsdelen,” sagde hun.

”Vi gør os meget umage for at opgøre udgifterne så præcist så muligt,” lød det videre.

Ifølge Inger Støjberg har man hverken ændret metoden eller principperne for, hvordan man udregner udgifterne til asylsystemet. Og derfor er der svaret korrekt og fyldestgørende, når Benny Engelbrecht dengang spurgte til asylområdet, lød det fra ministeren.

Hele tallet afgørende
Derimod er beregningsmodellen for integrationsområdet ændret fra 2015 til 2016, forklarede Inger Støjberg.

”Jeg mener, at jeg har svaret korrekt og fyldestgørende. Men burde jeg have uddybet det i mit svar? Det kan jeg ikke afvise. Det kunne man godt have skrevet ind i det her svar. Det vil jeg gerne medgive,” sagde hun også.

Men at opdele spørgsmålet i præ-asyludgifter og flygtningeudgifter er en kunstig opdeling, mener Benny Engelbrecht.

”Det hele hænger jo sammen. Og som finansordfører går jeg strengt taget kun op i ét tal: Den samlede omkostning,” siger han.

LÆS OGSÅ: Kristian Jensen giver bolden videre til OECD

Forrige artikel DF afviser regeringens forslag om at hæve bundskatten DF afviser regeringens forslag om at hæve bundskatten Næste artikel Her er Løkkes tale ved Folketingets afslutningsdebat Her er Løkkes tale ved Folketingets afslutningsdebat