Sådan bliver efterspillet oven på svensk valggyser

SVENSK VALG: Der er tre mulige regeringskonstellationer, men hvilken er mest sandsynlig, og hvornår bliver den dannet? Få svar på, hvordan situationen ser ud i svensk politik efter søndagens riksdagsvalg.

Svenskerne har talt, men budskabet er splittet.

Der er nærmest dødt løb mellem de to blokke, hvor de rød-grønne har vundet 144 mandater, mens den borgerlige alliance har fået 143. Imens står Sverigedemokraterne udenfor med sine 62 mandater, som ingen vil lege med. I hvert fald ikke endnu.

På nuværende tidspunkt er det uklart, hvem der ender med at stå i spidsen for Sverige de næste fire år. Chefredaktør Mattias Croneborg fra Altinget Sverige analyserer her valgets udfald og giver sit bud på, hvordan den næste svenske regering kommer til at se ud.

Hvad betyder valgresultatet for svensk politisk?
”Valgresultatet viser det, som vi havde regnet med. Nemlig, at situationen er ekstremt usikker. Ingen blok kommer til at være i stand til at regere alene.”

Hvilke mulige regeringskonstellationer er der?
”Hvis den rød-grønne regering skal blive siddende, kræver det, at den giver indrømmelser til nogle af de borgerlige partier. Det er svært at se, at de skulle gå med til det. Den anden mulighed er en borgerlig regering, som på en eller anden måde får støtte fra Socialdemokraterne og måske Miljøpartiet. Men kunne også forestille sig en ren borgerlig regering, der aktivt eller passivt søger støtte fra Sverigedemokraterne. Den tredje mulighed er en koalitionsregering på tværs af de to blokke.”

Hvilken er mest sandsynlig?
”Alle partierne skal lige slikke deres sår. Umiddelbart lige efter valget udråbte alle sig selv til vindere. Nu skal der forhandles, og der vil blive truet med nyvalg flere gange. Men efter et stykke tid vil vi få en ny regering. Jeg tror, at den bliver med Socialdemokraterne, Liberale og Centerpartiet og eventuelt også Miljøpartiet. En borgerlig regering med en form for støtte fra Sverigedemokraterne er også en mulighed, afhængig af hvor hård diskussionen om de borgerlige partiers tidligere udmeldinger bliver. De har nemlig tidligere afvist at samarbejde med Sverigedemokraterne.”

Hvor længe vurderer du, at det tager, før der kommer en regeringsdannelse?
”Jeg tror, at der kommer en afklaring i slutning af måneden eller i begyndelsen af oktober.”

Hvem er valgets største vinder – og hvem er den største taber?
”Sverigedemokraterne gik mest frem, dog mindre end partiet havde håbet på, men partiet kommer til at få stor indflydelse i svensk politik i forhold til, hvordan man vender og drejer de forskellige regeringsalternativer. Andre vindere er også Kristendemokraterne, som havde en utrolig slutspurt, og Venstrepartiet, der også gik frem. Den største taber er uden tvivl Socialdemokraterne. Partiet fik sit værste valg nogensinde. Selv partiets regeringskollega, Miljøpartiet, fik et svagt valg.”

Hvad er valgets største overraskelse?
”Der er ingen. Der var sikkert nogen, der troede, at Sverigedemokraterne ville blive større, og at mange meningsmålinger havde undervurderet partiet. Men det gjorde de ikke, snarere tværtimod. En lille overraskelse var, at Socialdemokraterne ikke gik mere tilbage, end partiet gjorde.”

Hvorfor tror du, at svenskerne har stemt, som de har?
”Der er en mistillid til midten og de mere etablerede partier. Sverigedemokraterne og Venstrepartiet gik stærkt frem. Imens gik regeringspartierne og Moderaterne tilbage.”

Forrige artikel Lufthavnsprojekt og regeringskoalitioner: Forstå Grønlands politiske opbrud Lufthavnsprojekt og regeringskoalitioner: Forstå Grønlands politiske opbrud Næste artikel Svenske socialdemokrater rækker hånden ud til de borgerlige Svenske socialdemokrater rækker hånden ud til de borgerlige
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.