SF-næstformand opridser ambitionerne: Disse syv borgmesterkæder sigter vi efter

Der er syv kommuner, hvor borgmesterkæden er inde for rækkevidde. Det siger SF's næstformand, Lise Müller, som i et interview med Altinget uddyber, hvilke områder i landet partiet har et særligt blik for under det kommende kommunalvalg.

SF-næstformanden Lise Müller er hovedarkitekten bag SF's strategi til kommunal- og regionsvalget i november 2021. 
SF-næstformanden Lise Müller er hovedarkitekten bag SF's strategi til kommunal- og regionsvalget i november 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Kan SF beholde sin borgmesterkæde på Langeland? Vinder den tidligere partiformand Villy Søvndal (SF) mastodontopgøret mod Venstres Eva Kjer Hansen i Kolding? Og får Esbjerg sin første SF’er og kvinde i borgmesterstolen?

Det er tre af de opgør, som fylder en del på SF's kommunalvalgsdagsorden.

Lørdag på partiets landsmøde blev valgkampen frem mod det kommende kommunal- og regionsrådsvalg skudt i gang af partiets næstformand, Lise Müller, som står i spidsen for partiets indsats.

Det bliver en indsats, hvor partiet gerne vil øge sit antal af sæder rundt i landets byråd og regionsråd. Partiet vil i den forbindelse især fokusere sin indsats i landets fire største byer. Det er dog ikke kun byrådsposter, der er på spil, når SF skal kæmpe om vælgernes gunst.

Hele seks nye borgmesterkæder er ifølge Lise Müller inden for rækkevidde. SF har i dag en borgmesterpost i Langeland kommune. Derudover har partiet også sundheds- og omsorgsborgmesterposten i København.

Jeg tænker, at det er et nybrud, at man henter en borgmesterkandidat udefra

Lise Müller (SF)
Næstformand i SF

I kampen om borgmesterposterne og flere byrådsmedlemmer har partiet især blikket rettet mod Region Syddanmark. 

”Det kunne være interessant, hvis vi tager Nyborg, Esbjerg og Kolding. Region Syddanmark er jo ikke ligefrem traditionelt SF-land,” siger Lise Müller.

Kolding lægger rammen for et af valgets helt store slag. Villy Søvndal og Eva Kjer Hansen, der begge er koryfæer inden for dansk politik, skal krydse klinger om Danmarks syvendestørste by. De to tidligere ministre er i høj grad løbet med opmærksomheden, men får selskab af konservatives Knud Erik Langhoff (K) og socialdemokratiets Birgitte Munk Grunnet (S), der begge har meldt sig som borgmesterkandidater.

”Villy har siddet i Kolding byråd, og han kender den by ud og ind. Det, tror jeg, er en enorm styrke, og det skal jo også ses i sammenhæng med, at man har haft en venstreborgmester i elleve år, som ikke har leveret, de resultater folk håbede på, og så kommer Venstres kandidat ikke engang fra kommunen,” sige Lise Müller, og fortsætter: ”Jeg tænker, at det er et nybrud, at man henter en borgmesterkandidat udefra.”

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00