SF trækker sig fra regeringsforhandlingerne

"Der har med SF’s øjne været for stort fokus på skattelettelser og arbejdsudbud og for lidt fokus på klima, natur og de fattigste børn," siger partiformand Pia Olsen Dyhr, som nu trækker sit parti fra regeringsforhandlingerne. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Statsminister Mette Frederiksens (S) støtteparti gennem den seneste valgperiode, SF, er ude af forhandlingerne om en ny regering.

Det oplyser partiformand Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse. 

Der har med SF’s øjne været for stort fokus på skattelettelser og arbejdsudbud og for lidt fokus på klima, natur og de fattigste børn.

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

Prisen for at få Venstre med i den midterregering, som kongelig undersøger Mette Frederiksen håber på, er blevet for høj, mener hun.

Blandt andet når det kommer til klima- og naturområdet, konstaterer SF-formanden, der mener, at Venstre har "haft svært ved at bøje sig".

"Det gælder selvfølgelig især for landbruget, hvor der virkelig er brug for ambitiøs politik, hvis vi skal nå vores mål. Der har heller ikke været vilje til at hjælpe de fattigste børn. Det er for SF ubegribeligt midt i en klimakrise og en inflationskrise, som truer med at sætte de fattigste familier på gaden," udtaler Pia Olsen Dyhr i pressemeddelelsen og tilføjer:

"Der har med SF’s øjne været for stort fokus på skattelettelser og arbejdsudbud og for lidt fokus på klima, natur og de fattigste børn." 

Læs også

"Vi har begået fejl i fortiden"

SF-formanden vil over for Politiken ikke pege på en konkret grund til beslutningen. Men "der er ikke de fornødne balancer for SF". Projektet "er blevet for blåt", lyder det.

"Vi har begået fejl i fortiden, og de fejl gentager vi ikke," siger SF-formanden til avisen og henviser til årene som medlem af Thorning-regeringen, der kulminerede med et dramatisk exit oven på Dong-salget i 2014. 

SF vil heller ikke udgøre det parlamentariske grundlag bag en eventuel SV-regering. Men det vil være "et konstruktivt oppositionspart", som Pia Olsen Dyhr udtrykker det over for Politiken.

Mette Frederiksen kalder det "legitimt nok", at SF ikke ønsker at være støtteparti.

I weekenden trak besluttede Søren Pape Poulsen at trække Konservative ud af forhandlingerne. Derfor er hun nu afhængig af opbakning fra Lars Løkke Rasmussens Moderaterne, der sammen med blandt andre Radikale fortsat sidder med om forhandlingsbordet, hvis hun skal indfri sin ambition om en midterregering.

Det er ærgerligt, at Konservative først og nu senest SF har meldt sig ud, som de har gjort, for jeg har haft et ønske om, at begge partier kunne være med.

Mette Frederiksen
Fungerende statsminister og formand for Socialdemokratiet

"Jeg synes, det er ærgerligt, at Konservative først og nu senest SF har meldt sig ud, som de har gjort, for jeg har haft et ønske om, at begge partier kunne være med," siger hun til TV 2.

Onsdag aften fortsætter regeringsforhandlingerne på Marienborg. Også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er fortsat en del af forhandlingerne. Men det er ifølge TV 2 uklart, hvilke partier der er inviteret til næste session. Klart er det til gengæld, at forhandlingerne nu officielt er de længste i danmarkshistorien.

Lykkes det at lande en regering over midten med et eller flere partier, er det anden gang i historien, at det sker. Sidste gang, Socialdemokratiet og Venstre dannede regering i fredstid, var i 1978. Dengang holdt samarbejdet 14 måneder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00