Debat

Sigge Winthers nytårsforsæt: Lad os skabe en ny markedsplads for politiske idéer

Det seneste halve års debat om et dysfunktionelt politisk system er efterhånden ved at bundfælde sig. Fra alle sider i Folketinget – ja selv statsministeren – har der været enighed om, at dansk politik mangler vedholdenhed. Mit håb for det kommende år er, at vi evner at skabe en ny markedsplads for idéer, skriver Sigge Winther.

Vi har behov for et politisk system, der kan overraske og inspirere; levere visioner og skabe originale idéer, skriver Sigge Winther.
Vi har behov for et politisk system, der kan overraske og inspirere; levere visioner og skabe originale idéer, skriver Sigge Winther.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sigge Winther Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den konservative kolumnist Ross Douthat beskriver i sin bog The Decadent Society, at det vestlige samfund er fanget i en cirkel af kulturel utilpashed. Vestens succes er endt i en sump af politisk træthed, hvor de samme argumenter og idéer kører i ring.

Måske er det den samme følelse, der giver Slotsholmens magthavere et ønske om en politisk genstart, når jeg taler med folk i korridorerne i disse dage.

Imidlertid er en genstart for Douthat ikke blot en fiks løsning, der sænker tempoet og baserer sin politik på viden. Det er også en genstart af idéer. Og her rammer han en øm tå i det danske demokrati. Hvem tør eller kan tænke noget nyt?

Markedspladsen for politiske idéer er særdeles udsultet i Danmark. Vi rykker lidt hist og her. For at skabe et Danmark i balance, for at få flere indvandrere i job. Eller for at skabe en bedre folkeskole.

Men hvornår har vi sidst set en rigtig ny politisk idé? Et stort prestigeprojekt, der tør udfordre det bestående? Der tør overraske os? Klimaloven – kunne man indvende. Men selvom målsætningen nok er ambitiøs, synes handling og hockeystav mere fodslæbende.

Vilde problemer kræver vilde løsninger

En af hovedpointerne i min bog Entreprenørstaten er, at vi ikke evner at løse de vilde problemer. Vi har i mange år forsøgt at løse det 21. århundredes problemer med det 20. århundredes idéer og det 19. århundredes institutioner. Det er ikke bare min konklusion, men også mange danskeres.

Mit håb for 2022 er, at vi lykkes med at skabe en ny markedsplads for politiske idéer. Det er vejen ud af dekadencens sump. Og en forestående valgkamp kunne være et startskud.

Sigge Winther Nielsen
Direktør, Djøf

Sammen med Megafon har jeg spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen, hvad det danske demokrati i dag har fokus på. Og svaret er klart. Der er masser af fokus på lige deltagelse og rettigheder. Men kun lidt fokus på grundig samtale og ikke mindst på at løse de store problemer. Kort sagt: der mangler vigtige ingredienser i vores demokrati.

Skal vi lykkes med at løse de vilde problemer er det ikke tilstrækkeligt med viden og vedholdenhed. Vi har også behov for visioner. Vi har behov for at tænke noget nyt – noget skørt. Vi skal turde afsøge vilde løsninger på de vilde problemer.

Med andre ord er det ikke kun demokratiets bagdør, der er udfordret. Vi har også behov for en saltvandsindsprøjtning ved fordøren, der kan begejstre og inspirere vores demokratiske samtale.

Jeff, Elon og Bjarke

Modsat Douthat mener jeg, at de store og nye idéer faktisk trives ganske godt i vesten i dag. Men de florerer langt væk fra den politiske arena. De er snarere til stede hos folk som Jeff, Elon og Bjarke. Bezos har revolutioneret internethandlen og brugt pengene på at flyve i rummet. Musk vil til Mars. Side om side med at opbygge Tesla selvfølgelig. I Danmark har Ingels og hans arkitekter udbredt sig i hver en international storby og dansk havneby.

Visionerne lever derude, og det skal vi tage ved lære af. For det er ikke uproblematisk, hvis de store og inspirerende projekter foregår langt fra den demokratiske kontrol og folkelige opbakning. Hvis vi i stigende grad sætter vores lid til Bezos rumrejse, eller Musks Tesla Roadster, der stadig svæver rundt i rummet et sted.

For det er visioner, der ikke har ophav i anden legitimitet end to gevaldigt voksende pengepunge. Og det er visioner, som måske kan inspirere, men næppe kommer borgerne til gode.

I Danmark er vi vant til, at politik er samfundets store driver. Hvor det i USA er markedet, der driver samfundet frem – så har det i Danmark altid været de demokratiske beslutninger, der har skabt den store samfundsforandring. Derfor har vi behov for et politisk system, der kan overraske og inspirere; levere visioner og skabe originale idéer.

Mit håb for 2022 er, at vi lykkes med at skabe en ny markedsplads for politiske idéer. Det er vejen ud af dekadencens sump. Og en forestående valgkamp kunne være et startskud.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarke Ingels

Arkitekt, grundlægger, partner, BIG Bjarke Ingels Group
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 1999)

Jeff Bezos

Formand og stifter, Amazon
Princeton University (1986), speciale i elektroteknik og datalogi

Elon Musk

Medstifter, administrerende direktør og chefdesigner, SpaceX, medstifter og direktør, Tesla, Neuralink og The Boring Company.

0:000:00