Kommentar af 
Alexander Holm

Skal Danmark fortsat være en skinkenation med gennemtrawlede farvande, socialdemokrater?

Socialdemokratiet vil stå i spidsen for den grønne omstilling, men lader naturødelæggelsen fortsætte. Vil de blive ved med at køre status-quo-opretholdende politik, eller vil de sætte handling bag ordene og sigte grønt, spørger Alexander Holm.

Hvordan skal vi vide, hvor Socialdemokraterne står, når de som parti siger, at de vil forsvare naturen, men også taler for fortsat naturødelæggelse, skriver Alexander Holm.
Hvordan skal vi vide, hvor Socialdemokraterne står, når de som parti siger, at de vil forsvare naturen, men også taler for fortsat naturødelæggelse, skriver Alexander Holm.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Alexander Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er uklart, hvor I står på det grønne område, Socialdemokratiet. I siger, at I "har stået i spidsen for en ny og ambitiøs retning for den grønne omstilling."

Men I sidder i spidsen for en regering, der fjerner moms på indenrigsflyvninger, sløjfer trawlforbud, faciliterer overfiskeri, får sin klimapolitik dumpet af Klimarådet, ikke formår at gøre op med landbrugets kvælstofforurening, gør en aktiv indsats for at udrydde hjemmehørende nøglearter – og så videre. Listen er lang. Hvori består det grønne i jeres politik?

I vil tilsyneladende ikke gøre noget ved krybskytteriet på ulven; ellers forsøger I blot at gøre noget, men uden at handle. I ser til i passivitet, mens de sidste sørgelige rester af den kritisk truede stenbiderbestand fiskes i stykker.

Læs også

I tillader den norske olieindustri at forurene Agersø Sund ihjel. I har ansvaret for den grønne omstilling af transportsektoren, men lader den offentlige transport blive dyrere, mens I bygger nye motorveje til privatbilisterne. Det er svært at se, hvordan I tager et grønt hensyn.

I anerkender, at vi står midt i en biodiversitetskrise, og miljøministeren anerkender, at vi har behov for langt mere strengt beskyttet natur i Danmark, men alligevel afsætter I ikke midler til Biodiversitetsrådet i finansloven, og I lader etableringen af naturnationalparkerne blive forsinket i al uendelighed. Hvordan skal vi tolke det, når I siger et og gør noget andet?

Der er socialdemokratiske politikere, der siger, at vi skal have mindre bundtrawl, idet det gør stor skade på havet, og socialdemokratiske politikere, der priser det danske bundtrawl og ikke lader til at synes, at det yder skade på de marine økosystemer.

Vi er ikke et grønt foregangsland, men blot en skinkenation med gennemtrawlede farvande og en giftig afhængighed af biomasse.

Alexander Holm

Så hvad mener I egentlig? Hvordan skal vi vide, hvor I står, når I som parti siger, at I vil forsvare naturen, men også taler for fortsat naturødelæggelse og endda lader naturødelæggelsen fortsætte under jeres regering?

Ganske tidligt i regeringsperioden meldte jeres SMV-regering ud, at hensyn til natur og miljø ikke måtte være byrdefulde for landbrug, fiskeri og skovbrug, men hvordan forventer I at tage hensyn til naturen og miljøet uden at begrænse netop de brancher og erhverv, der yder størst skade på dem? I kunne lige så godt prøve at støvsuge med en gaffel.

Det ser ud til, at I prøver at blæse og have mel i munden på samme tid. I snakker, men der er ingen handling bag jeres ord. I gør danskerne en bjørnetjeneste ved at lade os fortsætte som altid.

Vi er ikke et grønt foregangsland, men blot en skinkenation med gennemtrawlede farvande og en giftig afhængighed af biomasse.

Vores "skove" har næsten lige så lav økosystemisk integritet som San Merinos, og I lader til at være okay med, at vi pløjer mere end halvdelen af landet til lands og mere end halvdelen af det marine territorium med bundtrawl.

Så hvad vil I? Vil I fortsætte med at køre status-quo-opretholdende politik, eller vil I sætte handling bag jeres ord og sigte grønnere end det?

Jeg håber på det sidste, for det er trist at bevidne den snublende færd, SMV-regeringen har gang i på den grønne løbebane – hvor der endda ofte løbes i den forkerte retning – med jer i spidsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Holm

Biolog med speciale i naturbeskyttelse, radiovært, debattør og foredragsholder
cand.scient. i biologi (Københavns Uni.)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00