Skyhøje energipriser sparer staten for milliarder i grøn støtte

Prisen på strøm og gas brager i vejret, og det betyder markant større regninger til forbrugerne. Men statskassen sparer over tre milliarder i støttekroner til vindmøller og biogasanlæg. De sparede penge burde gå til at sænke elafgiften, lyder forslag.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Normalt er priserne på el og gas ikke noget, der fylder meget i danskernes budget, men i øjeblikket producerer energimarkedet prisrekorder på stribe.

Men mens det giver den almindelige forbruger en markant større regning lige nu og de kommende kolde måneder, så ser det omvendt ud for statens støtte til grøn energi.

Det vil være oplagt at flytte nogle af statens sparede penge tilbage til husholdningerne.

Lars Aagaard
Administrerende direktør, Dansk Energi

Med prisstigningerne på naturgas og el kan staten faktisk spare mere end 3,5 milliarder kroner i støtte til vindmøller og biogasanlæg, viser beregninger fra Biogas Danmark og Dansk Energi.

Det hænger nemlig sådan sammen, at når prisen på naturgas stiger, så falder støttebehovet til grøn energi.

”Sådan som støtteordningen er skruet sammen betyder de stigende priser på naturgas, at staten vil spare godt en milliard kroner på støtten til biogas,” siger Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark.

Endnu mere har statskassen udsigt til at spare på støtten til vindmøller.

Galoperende priser
En beregning fra Dansk Energi viser, at støtten til produktion af vedvarende energi fra havvindmøller, solceller og vindmøller på land bliver cirka 2,6 milliarder kroner lavere i 2021 end i 2020.

To milliarder kroner er alene sparet på støtten til havvindmøller.

Der er flere grunde til de galoperende energipriser, men det er båret frem af rødglødende gaspriser, historisk høje CO2-kvotepriser, mindre vind til de danske vindmøller og mindre vand i de norske og svenske vandmagasiner end normalt. 

Læs også

Oveni er det tyske energimarked ramt af udfasningen af atomkraft og kulkraft samtidig med faldende gasleverancer fra Rusland.

Prisen på naturgas er i løbet af det seneste år seksdoblet, hvilket også sætter sig i elpriserne, der ligeledes bare er steget og steget. Torsdag aften rundede den danske elpris kortvarigt et nyt højdepunkt, der var ti gange højere end gennemsnitsprisen sidste år.

Og energiprisernes himmelflugt har umiddelbart ikke udsigt til at stoppe, lyder vurderingen fra chefanalytiker Louise Aggerstrøm fra Danske Bank.

”Vi er ikke engang i fyringssæsonen endnu, og det vil afhænge af den vinter, vi ser ind i. Bliver det en kold vinter i Europa, i Rusland og i Kina, så giver det ekstra skub til efterspørgslen efter energi,” sagde hun mandag.

Sænk elafgiften hurtigt
Både Dansk Energi og Biogas Danmark vurderer, at en almindelig husstand opvarmet med gasfyr og gennemsnitligt elforbrug kan se ind i en samlet varme- og elregning på omkring 10.000 kroner mere end i et normalt år.

Administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, mener, at politikerne bør bruge de sparede støttekroner fra grøn energi på at sænke elafgiften for at hjælpe især lavindkomstgrupperne. Selvom det ikke vil hjælpe noget særligt i forhold til klimamålet, så er afgiften en skæv og ineffektiv måde at opkræve skatter på, mener branchedirektøren. 

”Det vil være oplagt at flytte nogle af statens sparede penge tilbage til husholdningerne,” siger Lars Aagaard og peger på, at regeringen med reformpakken ”Danmark kan mere I” allerede har foreslået at sænke elafgiften frem mod 2020.

Ifølge regeringen bør elafgiften nedsættes fra 90 øre/kWh i 2021 til ca. 57 øre/kWh i 2030.

”Det er helt oplagt, men det bør ske nu og her i stedet for at lave en meget lang trappe med små trin frem til 2030,” siger han.

Regeringens forslag om at sænke elafgiften indgår i efterårets forhandlinger om ”Danmark kan mere I.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Frank Rosager

Direktør, Biogas Danmark
Civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)









0:000:00