Overblik: Hvordan går det i din region?

Altinget har igennem seks udsendelser dykket ned i de fem regioner og gjort status på deres tilstand. Tre centrale sundhedsfolk laver vurderingerne, og i sidste afsnit ser de på regionerne som helhed.

Formand for Region Syddanmark og Danske Regioner, Stephanie Lose, genopstiller til regionalvalget. Region Syd bliver udråbt som duksen blandt regionerne af panelet i disse udsendelser.
Formand for Region Syddanmark og Danske Regioner, Stephanie Lose, genopstiller til regionalvalget. Region Syd bliver udråbt som duksen blandt regionerne af panelet i disse udsendelser.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter

Det er ikke kun de kommunale kandidater, der skal vælges, når danskerne i dag sætter deres kryds. Der skal også vælges nye politikere til regionsrådene i landets fem regioner.

Regionalvalget har det med at blive skubbet i baggrunden, men Altinget har med hjælp fra kyndige sundhedsfolk lavet en vurdering af de forskellige regioners tilstand på sundhedsområdet og set på en række af de udfordringer, som de kommende regionsrådsmedlemmer skal håndtere.

Er hospitalerne gode nok? Hvor ligger udfordringerne i regionen? Klarer regionen sig godt nok, i forhold til hvad der kan forventes af den?

Vært er Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft.

Find din region på listen herunder og bliv klogere, eller lyt med hvor du normalt lytter til podcasts.

 

REGION SYDDANMARK

Duksen af de danske regioner, hvor regionsrådsformanden hedder Stephanie Lose (V) - og formentlig også gør det efter valget. Lose bliver udfordret af en S-kandidat, der tidligere er stillet op for Venstre, Mette With Hagensen.

Regionen har ikke den sundeste befolkningsgruppe, men alligevel bliver den anset som den, der klarer sig bedst. Hvad er det, de gør så godt i Syddanmark?

Det dykker et panel bestående af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, Leif Vestergaard Pedersen, tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland og Jesper Danneris Luthman, leder af sundhedsområdet i PA-bureauet Rud Petersen, ned i i denne udsendelse.

 

REGION MIDTJYLLAND

I denne udsendelse rettes et kritisk blik mod Region Midtjylland. For den geografisk set største region i Danmark - med landets næststørste by, Aarhus, og nogle af de mest avancerede hospitaler - burde klare sig bedre. På hvilke parametre burde den det? Og hvad kan der gøres?

Siddende regionsformand Anders Kühnau fra Socialdemokratiet og Anders G. Christensen fra Venstre er formentlig kombattanterne til formandsposten efter valget.

Det debatterer panelet i denne udsendelse.

 

REGION NORDJYLLAND

I Region Nordjylland er der store udkantsområder, der mangler læger, og der er mange syge borgere. Men alligevel mener panelet, at regionens tilstand er med pil op, fordi en række fornuftige beslutninger er blevet truffet for regionen.

Ulla Astman fra Socialdemokratiet - den siddende formand for regionen - bliver udfordret af Venstres Mads Duedahl, ligesom at Konservative i Region Nordjylland også har formandsambitioner med folketingsmedlemmet Per Larsen.

Hvad er det, der ikke går godt i regionen - men som trods alt er på vej i den rette retning? Det undersøger samme panel som i de to første udsendelser.

 

REGION HOVEDSTADEN 

Region Hovedstaden har forudsætningerne for at levere et landets bedste sundhedsvæsen, men ifølge panelet i denne udsendelse præsterer regionen alt for dårligt på en række områder.

Regionen er så opsat på at være et medicinsk og forskningsmæssigt fyrtårn, at den til tider glemmer patienterne og ender i en række møgsager, vurderer panelet.

Regionen skal have ny formand, efter at Sophie Hæstorp Andersen nu går efter at blive overborgmester i København. Formandsposten bliver formentlig en kamp mellem Venstre-folketingsmedlemmet Martin Geertsen og Socialdemokratiets Lars Gaardhøj.

Leif Vestegaard Pedersen og Camilla Rathcke fra de tidligere udsendelser deltager tillige i denne udsendelse, mens professor i sundhedsøkonomi fra Vive, Jakob Kjellberg, også medvirker.

 

REGION SJÆLLAND 

Panelet lægger ikke fingrene imellem, når de skal beskrive Regions Sjællands tilstand. Det går virkelig dårligt. Der er massive problemer både indenfor og udenfor sygehusene, og faktisk er det så skidt, at det ifølge gæsterne kun kan rettes op, hvis der kommer en koordineret indsats fra Christiansborg og Region Hovedstaden.

Regionen er også det tætteste, landet kommer på en svingstat. Som den eneste region har magtet skiftet imellem Venstre og Socialdemokratiet ved tidligere valg, og i denne omgang er det Heino Knudsen (S), der skal forsøge at fastholde posten som formand imod Venstres folketingsmedlem, Jacob Jensen.

Samme panel som i afsnit fire gæster denne udsendelse. Lyt med og hør dem uddybe, hvad der går så dårligt i regionen.

 

REGIONERNE

Det sidste afsnit dykker mere overordnet ned i regionerne som sådan. Ofte er de blevet foreslået nedlagt, men fra nogle af gæsterne i panelet er spørgsmålet: Hvad skulle der være i stedet?

Panelet dykker ligeledes ned i kampen om at blive formand for Danske Regioner, som formand i Region Sydjylland, Stephanie Lose, er nu. Kan hun holde fast i den post?

Jakob Kjellberg, Camilla Rathcke og Leif Vestergaard Pedersen er gæster.

Tag Altingets kandidattest her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00