Regeringen garanterer de ældres retssikkerhed i frikommuner, men ved endnu ikke hvordan

En udvidelse af forsøgsordningen med frikommuner kan forringe de ældres mulighed for at klage over mangelfuld pleje: "Det kommer ikke til at ske," siger S-ordfører, men har endnu ikke en plan for hvordan.

Mette Frederiksens nytårsudmeldinger på ældreområdet skaber debat i sektoren. (Arkivfoto)
Mette Frederiksens nytårsudmeldinger på ældreområdet skaber debat i sektoren. (Arkivfoto)Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Aktører advarer om, at Mette Frederiksens udvidelse af forsøgsordningen med frikommuner kan forringe de ældres retssikkerhed. Men nu garanterer regeringen, at dét ikke kommer til at ske.

"Det er afgørende for os, at retssikkerheden bevares, og at hverken kommune eller borgere stilles dårligere. Det kommer ikke til at ske," siger Birgitte Vind (S), der er ældreordfører for Socialdemokratiet. 

Forsøg med frikommuner:
  • Fritager kommunerne fra regler og retningslinjer på enten dagtilbud, folkeskole eller ældreområdet
  • Formålet er at løfte kvaliteten af velfærden og give borgerne et bedre møde med den offentlige sektor
  • Langeland, Middelfart og Viborg Kommune er lige nu en del af forsøget med at sætte kommunens ældrepleje fri
  • Nu vil statsministeren give samme tilbud til alle kommuner

Den udmelding vækker glæde hos Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen.

"Det løfte skynder vi os at skrive ned og sætte i glas og ramme til særlige lejligheder," siger han til Altinget. 

Der foreligger dog på nuværende tidspunkt ikke en plan for, hvordan de ældres rettigheder skal sikres, selvom muligheden for at blive en frikommune udrulles allerede i år. Det bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale, hvor hun blandt andet sagde, at "alt for meget tid går med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer."

Klagemuligheder forsvinder

Forsøgsordningen med frikommuner skal netop sikre en lavere mængde kontrol i ældreplejen og dermed give omsorgspersonalet mere tid til de ældre. Men mindre kontrol gør det på samme tid sværere at sikre de ældres rettigheder. Den problematik er regeringen opmærksom på, men de er dog positive: 

Der er da helt sikkert nogle røde lamper, der blinker. Da frikommunerne blev til, fjernede man en masse rettigheder fra de ældre, blandt andet nogle klagemuligheder,

Michael Teit Nielsen
Ældresagens vicedirektør.

"Der er en enorm interesse for det her, og der er rigtigt gode resultater allerede," siger Birgitte Vind.

På nuværende tidspunkt er tre kommuner med i forsøgsordningen – Langeland, Viborg og Middelfart. Det er særligt muligheden for at klage til ankestyrelsen over mangelfuld pleje, der bekymrer Ældre Sagen. Den mulighed kan frafalde reelt for de ældre i frikommunerne.

"Der er da helt sikkert nogle røde lamper, der blinker. Da frikommunerne blev til, fjernede man en masse rettigheder fra de ældre, blandt andet nogle klagemuligheder," siger Michael Teit Nielsen fra Ældre Sagen.

S: Vi kan ikke vente på evalueringen

Evalueringen af forsøget med de tre eksisterende frikommuner på ældreområdet kommer først i 2024. En udbredelse af forsøget med frikommuner og en samlet lov på ældreområdet ses generelt positivt af Ældre Sagen, men det skaber bekymring, at regeringen ikke har erfaringerne fra forsøgsordningen med.

”Vi var utilfredse med, at ældres retssikkerhed blev svækket i forbindelse med, at de tre kommuner forsøgsmæssigt blev frikommuner sidste år. Det kan derfor godt bekymre os, at man ikke får indsamlet de retssikkerhedsmæssige erfaringer, inden man udbreder ordningen," siger Michael Teit Nielsen og fortsætter:

"Men det er nu, man vil tage fat på ældreområdet, og så må man prøve at indsamle de erfaringer, der er allerede, så hurtigt man kan. Det bliver det muliges kunst.”

S-ordfører Birgitte Vind understreger vigtigheden i at få handlet resolut, og at en bred skare af aktører på området bliver inkluderet i arbejdet.

Hvorfor venter I ikke på evalueringen af forsøgsordningen?

"Jeg vurderer, og det står for egen regning, at vi ikke kan vente. Der er brug for, at vi træder nye stier allerede nu," siger Birgitte Vind.

Det sagde Mette Frederiksen i årets nytårstale:

(...)

"Derfor har vi givet syv kommuner mulighed for at blive fri af næsten alle statslige regler på en række velfærdsområder.

I det nye år vil vi tilbyde alle landets kommuner det samme. Så I lokalt kan skabe den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, I ønsker.

Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op.

Og at Folketingets partier vil være med.

Jeg er ikke i tvivl om, at resultatet bliver bedst, når vi samarbejder bredt om løsningerne. Som vi har gjort det siden folketingsvalget."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vind

MF (S)
Lærer (Jelling Seminarium 1989)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Michael Teit Nielsen

Vicedirektør, Ældre Sagen, ekstern lektor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
ph.D. i økonomi (Københavns Uni. 1989)

0:000:00