Søren Pape Poulsen går til valg på at fjerne topskatten, men han vil ikke love vælgerne noget

Konservative lægger i partiets 2030-plan op til både at droppe Arne-pensionen og afskaffe topskatten. Men formand Søren Pape Poulsen vil ikke love noget, selv hvis han skulle kunne træde ind i Statsministeriet efter valget. "Det eneste, jeg kan garantere, er, at jeg vil kæmpe for alt i den plan," siger K-formanden. 

Selvom det er helt centrale elementer i Konservatives 2030-plan, vil Søren Pape Poulsen ikke love vælgerne hverken at fjerne topskatten eller afskaffe Arne-pensionen, hvis han bliver statsminister. 
Selvom det er helt centrale elementer i Konservatives 2030-plan, vil Søren Pape Poulsen ikke love vælgerne hverken at fjerne topskatten eller afskaffe Arne-pensionen, hvis han bliver statsminister. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Esben SchjørringDaniel Bue Lauritzen

Fra klapsalver, der skyllede ind over ham, til uudholdelig tavshed i konfrontationen med pressen. Kontrasten var stor for Søren Pape Poulsen, da han mødte det konservative landsråd.

I talen til baglandet nævnte han ikke sagerne om sine møder med dominikanske politikere og slet ikke spørgsmålet om sin mands forkerte historier om sin jødedom, og hvordan Pape Poulsen selv har brugt det i sit politiske virke.

Da han mødte pressen ville den – i første omgang – ikke høre om andet.

Jeg vil kæmpe for, at de øvrige borgerlige partier bliver overbevist om, at vi skal lette den skat også, ligesom vi skal lette den i bunden

Søren Pape Poulsen
Formand for De Konservative

Her holdt den konservative partiformand sig til de forberedte og allerede afgivne svar. Nærmere ville han ikke gå ind i den sag.

“Der er blevet sagt nogle ting, som er forkerte og baseret på nogle misforståelser, som jeg har viderebragt i god tro. Det beklager jeg,” sagde Søren Pape Poulsen.

Herefter var der en blanding af stilleleg, pinlig tavshed og trusler om at gå, hvis spørgsmålene ikke blev nogle andre.

“Findes der en enkelt, der går op i politik, så ved jeg ikke, om vi måske skulle snakke lidt om det,” opfordrede Søren Pape Poulsen.

Læs også

Sekunder fra kortslutning

I nogle sekunder var der reelt tvivl, om det ville blive et meget kort pressemøde, og den Konservative pressechef nåede ligefrem at takke journalister for fremmødet, inden spørgelysten igen indtraf.

Denne gang med spørgsmål til Konservatives politiske valgløfter.

For hvad er validiteten af Søren Pape Poulsens planer og løfter til vælgerne nu, hvor han ikke bare er partiformand, men statsministerkandidat?

Et spørgsmål, der især trænger sig på, efter Søren Pape Poulsen sidste søndag selv henviste til de manglende mandater bag sit eget store angrebspunkt gennem de seneste tre år: opgøret med Arne-pensionen.

Jeg vil ikke give op på at afskaffe Arne-pensionen

Søren Pape Poulsen
Formand for De Konservative

Den har Pape Poulsen tidligere kaldt ”rendyrket socialisme”, men i søndags henviste han til, at der ikke er mandater til at rulle den tilbage, selv hvis han bliver statsminister i en borgerlig regering.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt de mange nye konservative vælgere, som meningsmålingerne fortæller om, egentlig kan regne med, at den skatteplan med massive skattelettelser, Søren Pape Poulsen præsenterede samtidig med sit kandidatur til statsministerposten, egentlig bliver til noget.

Venstres formand afviste i sidste weekend, at Pape Poulsens planer var realistiske.

Dermed er mandaterne under Papes platform umiddelbart skredet.

På pressemødet efter sin tale på det konservative landsråd, ville Pape Poulsen da heller ikke garantere, at hans plan bliver til noget.

”Jeg kommer til at kæmpe for alt det, der står i skatteplanen. Men derfor behøver vi jo ikke lade være med at forholde os til virkeligheden,” sagde Pape Poulsen

Vil stadig droppe Arne

V kalder idéen om topskattelettelser for urealistisk. Bliver det til noget, hvis du bliver statsminister?

“Jeg vil gøre alt for, at det bliver til noget.”

Er det realistisk?

“Ja, det er det da.”

Hvorfor?

“Når en socialdemokratisk regering under Thorning kunne lette topskatten, så burde en borgerlig da også kunne det. På et otteårssigte, så håber jeg, at det er realistisk. Det bliver selvfølgelig måske de første år, man hæver grænsen, og så kan vi få den afskaffet. Men det her skal I jo næsten spørge alle andre end mig om. Jeg har ambitionen. Det ved jeg, at Liberal Alliance også har.”

Jeres to partier står tilsammen til under 20 procent af stemmerne… Kan borgerlige vælgere forvente, at der kommer topskattelettelser, hvis du bliver statsminister? Ja eller nej?

“Vi er nogen, der siger, hvad vi mener og ikke måler på, hvor flertallet af danskerne står.”

Det var jo præcis det, du gjorde, da I diskuterede Arne. Der sagde du, at der er vælgerne ikke. Kan vælgerne regne med den topskattelettelse, du har lovet dem?

“De kan regne med, at jeg vil arbejde for det, og de kan regne med, at jeg vil kæmpe for, at de øvrige borgerlige partier bliver overbevist om, at vi skal lette den skat også, ligesom vi skal lette den i bunden for langt de fleste mennesker,” sagde Søren Pape Poulsen og fortsatte:

“Det kunne være befriende i dansk politik, hvis alle partier lagde det frem, de faktisk tror på er rigtigt. Så kan vi mødes med noget forskelligt. Det med at indgå kompromiserne, inden vi spiller vores politik ud, skal vi lade være med. Vi skal tage de politiske kampe og lægge arm om det, og så prøve at se, om vi kan gøre det bedst muligt for Danmark."

Men den kamp har du opgivet, når det kommer til Arne-pensionen?

“Jeg har ikke opgivet den. Jeg siger bare, at som det ser ud lige nu, så er der over 90 mandater, langt over 90 mandater, der gerne vil beholde den. Derfor er den stadig forkert." 

Så hvad kan du egentlig garantere bliver til noget i jeres 2030-plan, hvis du bliver statsminister?

“Det eneste, jeg kan garantere, er, at jeg vil kæmpe for alt i den plan.”

Du accepterer mandaternes logik, når det kommer til Arne-pensionen, men du vil ikke helt på samme måde acceptere mandaternes logik, når det kommer til at fjerne topskatten og efterlønnen. Hvorfor ikke det?

“Fordi jeg tror på, at vi kan komme derhen, hvor vi kan overbevise hinanden om, at det er det rigtige, hvis vi skal skabe vækst i Danmark og have et rigere samfund. Jeg vil ikke give op på min plan. Jeg vil ikke give op på at afskaffe Arne-pensionen.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00