Søren Søndergaard: Vigtige kampe gør mig så nervøs, at jeg ikke tør se dem

POLITIKERNES VM: Enhedslistens Søren Søndergaard har et positivt syn på sit holds periodevise nedture. Det er de ørkesløse stunder, der danner grundlaget for euforien, når det går godt, siger han. Og så foreslår han en ny model for afholdelse af VM.

Da Søren Søndergaard (EL) var barn, var betingelsen for at få lov til at spille i fodboldklubben, at man skulle kunne snøre sine fodboldstøvler selv. Søren var et fremmeligt barn og kunne selv binde sine sko, da han var seks år, så der kom han i klub. Siden har han interesseret sig for fodbold.

Hvorfor er fodbold fedt?

"Jeg fik engang Bent Hansens bog En go' aflevering! i fødselsdagsgave, og han skriver et helt kapitel om, hvorvidt professionelle fodboldspillere kun gør det for pengenes skyld, men for mig bør fodboldglæden ikke hænge sammen med pengene. Jeg har spillet, siden jeg var helt lille, hvor jeg skød min bold op ad en væg og op ad min mors rene vasketøj, som hang nede i gården. Det var hun ikke så glad for – men det er bare fedt at lege med en bold."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"Jeg bliver tit lidt nervøs, når der er store kampe, og det tackler jeg ved helt at holde mig væk fra dem. Min største oplevelse er derfor ikke en af de store EM- eller VM-kampe, men Gentofte Stadion i 1991, hvor B1903 mødte Bayern-München, som på det tidspunkt var cremen af cremen. Kampen blev spillet om eftermiddagen, fordi lysanlægget ikke var godt nok til, at de kunne spille om aftenen. I dag ville banen aldrig blive godkendt til sådan en kamp. Kampen endte med, at undertippede B1903 vandt 6-2."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Det tror jeg, at jeg har fortrængt. Jeg går enormt meget op i fodbold, mens det foregår, men umiddelbart efter glemmer jeg alt om det igen. Jeg går ikke og hader Brøndby eller er sur. De stunder, hvor man ryster på hovedet og tænker: 'Er der ikke nogen, der vil købe mit sæsonkort?' er jo de stunder, som danner grundlaget for euforien, når det går godt."

"Men det var ærgerligt, at vi tabte til Brasilien i VM-kvartfinalen i 1998 i Frankrig. Det var ærgerligt, at vi ikke vandt, når nu vi var så tæt på. Især når det var en eller anden midtbanespiller, der sendte en flad bold ind i målet, som var det, der afgjorde kampen."

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Jeg beundrer Brøndbys Kim Christofte. Derudover er Kim Vilfort og William Kvist fantastiske personligheder. Man kan altid pege på Messi eller Ronaldo som gode spillere, men de to skattesnydere vil jeg ikke sidde og fremhæve, selvom de spiller godt fodbold."

 

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Da vi (FCK, red.) forsøgte at vinde bronze i Farum 21. maj. Det gik ikke så godt. 0-0 mod Nordsjælland."

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Hvis jeg ikke kan se det på stadion, så ser jeg det på fjernsynet. Det er det letteste, for man har jo også andet at tage sig til. Jeg forstår dog godt ideen i at holde en fest, og det kunne jeg måske også selv finde på, hvis Danmark kom i finalen."

Hvilket land holder du med til VM?

"Danmark. Derefter opererer jeg med et geografisk nærhedsprincip, hvilket vil sige, at jeg holder med Sverige, Island eller Tyskland, når Danmark ryger ud."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Nej. Medmindre jeg er på stadion, hvor jeg naturligvis synger med. Det er en del af at skabe den stemning, der skal være til en fodboldkamp. Det skaber en sanselig oplevelse, som man ikke skal sætte sig selv udenfor."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Der er et generelt problem med store idrætsbegivenheder, da det efterhånden er blevet så dyrt, at det kun er nogle enkelte superstater, som kan gennemføre den slags begivenheder. Derfor burde man, frem for at koncentrere sig om Qatar og Rusland, i stedet finde en ny model for VM."

"Hurtige flyforbindelser og togforbindelser gør det muligt, at det kunne være et helt kontinent, som stod for afholdelsen i stedet for en enkelt nation. På den måde undgår man den enorme investering for værtsnationen, der ellers skal til. Så kunne man også forsøge at komme den nationalistiske udnyttelse af sporten til livs." 

,

Forrige artikel Dagens overblik: Løkke vil forklare Trump tingenes tilstand Dagens overblik: Løkke vil forklare Trump tingenes tilstand Næste artikel Her er Rasmus Jarlovs nye særlige rådgiver Her er Rasmus Jarlovs nye særlige rådgiver