Martin Geertsen: Fodbold er en social institution

POLITIKERNES VM: Venstres Martin Geertsen vil forsøge at snige sig til at se så mange VM-kampe som muligt, men det kan være svært, når man både har familie og et krævende job i Folketinget at passe.

Martin Geertsen er efter eget udsagn hardcore Brøndby-fan og har været det i mere end 30 år. Han har sagt til sine børn, at de politisk er frie til at vælge, som de vil, men fodbolden: Det styrer far! 

Hvorfor er fodbold fedt?

"Fodbold er fedt, fordi det er et fascinerende spil. Det er taktik, det er individuelle præstationer, og så er det jo helt vildt mange følelser. Og så er fodbold en social institution, hvor man tager på stadion og hygger sig med en øl eller en kop kaffe sammen. Hele stemningen omkring fodbold er fantastisk."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"Der har været mange fede Brøndby-mesterskaber, men jeg tror nu alligevel, at sejren i 1992 med EM-holdet var noget særligt for alle os, der kan huske det. Det var en fed oplevelse. Det kom jo ud af ingenting."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"De værste oplevelser har været mod FCK, hvor de har snydt os – selvom det nogle gange har været med god ret. Det sidder dybt i mig, da Hjalte Bo Nørregaard i et årstal, jeg ikke kan huske, nærmest i overtiden scorer for FCK og sikrer dem mesterskabet." [Geertsen refererer til den kamp i 2003, hvor FCK vandt over Brøndby på egen hjemmebane.]

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Jeg har altid haft en forkærlighed for tyske og engelske fodboldspillere. I min ungdom var jeg meget fascineret af Lothar Matthäus. Fra England er Bryan Robson og David Beckham nogle af dem, jeg personligt sympatiserer med. Men jeg kan også godt se, at Diego Maradona, Pelé, Messi og Ronaldo har nogle fodboldmæssige kvaliteter, der rækker ud over det sædvanlige."

Er det også de spillere, der har betydet mest for dig?

"Nej, der må jeg tilbage til Superligaen. Dem der har betydet mest, er Allan Nielsen, da han spillede i Brøndby, Per Nielsen og Uche Okechukwu. Netop fordi min yndlingsklub er Brøndby, så er de spillere, der har betydet mest for mig, ikke på niveau med Messi eller Ronaldo, men de betyder meget for mig, fordi de repræsenterer den klub, som jeg holder med. En gang Brøndby, altid Brøndby."

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Til denne sæsons sidste kamp 21. maj mod AaB, som endte 1-1."

Skal du se VM?

"Ja, er du tosset! Jeg skal se nogenlunde alle kampe. Jeg er godt nok lige blevet far for gud ved hvilken gang og har selvfølgelig også et familieliv, men alt det, jeg kan snige mig til at se – det skal jeg se."

 

I prioriteret rækkefølge, hvem holder du så med til VM?

"Danmark, England, Tyskland. Jeg er meget glad for det danske landshold, men man kan jo have et lidt blandet forhold til, at der ikke er flere Brøndby-spillere, som er udtaget. Det forstår jeg jo ikke. Christian Nørgaard kunne have været rar at have med." 

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Ikke hjemme i stuen. Da jeg var lidt yngre måske, men der havde vi nogle gange også fået så meget øl inden kampen, at vi kunne finde på at rejse os op og synge med. I dag har jeg et lidt mere afdæmpet forhold til det. Jeg har lige været til pokalfinale i Parken, hvor nationalsangen blev sunget, og der rejser man sig selvfølgelig op og synger med ligesom alle andre."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Der er mange måder at indrette sit samfund på. Jeg synes, vores måde at have demokrati på er at foretrække frem for den måde, man mere eller mindre forsøger at bedrive demokrati på i Rusland og den styreform, man nu har i Qatar."

"Samtidig må man erkende, at det ville blive en meget lille flok af nationer, vi kunne spille imod, hvis man kun kan spille mod dem, som har en styreform, der minder om det danske demokrati. Så ville der være meget få steder i verden, hvor vi kunne afholde slutrunder."

 

,

Forrige artikel Se kortet: Her flygter flest fra folkeskolen Se kortet: Her flygter flest fra folkeskolen Næste artikel Eksperter: Ny bestyrelse i skandaleramt forening blev valgt på ufin manøvre Eksperter: Ny bestyrelse i skandaleramt forening blev valgt på ufin manøvre