Mette Bock: Fodbold samler på tværs af forskelle

POLITIKERNES VM: Mette Bock (LA) kørte gennem byen, da kampen mellem Danmark og Australien netop var fløjtet i gang. Der var stort set ikke et øje på gaden. Det viser mig, at fodbold stadig kan samle på tværs af alle mulige forskelle, fortæller Mette Bock.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Lise MathiasenArthur Cammelbeeck

Kulturminister Mette Bock (LA) har aldrig selv spillet fodbold. Alligevel har hun tæt kendskab til sporten, fordi hendes ældste datter spillede som barn. Sammen med sit hold blev datteren danmarksmester som 12-årig, og derfor fulgte Mette Bock især meget med i pigefodbold i den periode.

Dengang grinte man af kvindefodbold, men især kvindelandsholdets seneste udvikling har skabt en positiv opmærksomhed, mener Mette Bock. Og det er spændende, for fodbold kan noget helt særligt ifølge Mette Bock. 

Hvorfor er fodbold fedt?

"Fodbold har altid overraskelser i sig. Man kan ikke forudse resultater; selv det bedste hold kan tabe det hele på gulvet, når det gælder. Fodbold er dygtighed, træning, taktik, strategi og moral, og alligevel kan spillet udvikle sig på en fuldstændig uforudsigelig måde. Det er det, som jeg synes, er spændende ved fodbold."

Fakta
Vi har glædet os til VM, og det samme har nogle af Folketingets politikere. I den anledning har Altinget snakket med en række politikere om deres forhold til fodboldsporten. I dag er det kulturminister – og dermed sportens minister – Mette Bock fra Liberal Alliance.

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"Sidste års pokalfinale mellem Brøndby og FCK. Der var der gang i den – på godt og ondt. Jeg er vildt imponeret over at se så dedikerede fans. Alt er forberedt og iscenesat, og at sidde der på lægterne og se ud over et helt gult eller rødt hav, som arbejder sammen nærmest som en organisme, det er meget fascinerende."

Der er mange store fodboldspillere, men Ronaldo kommer man ikke udenom. Heller ikke Messi. Med deres boldbeherskelse bliver sporten næsten til kunst. Der kan selv jeg, der ikke har den dybe tekniske indsigt i fodbold, se, at vi har at gøre med noget ekstraordinært.

Mette Bock
Medlem af Folketinget (LA)

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Lige så fascinerende som det var at se opgøret mellem Brøndby og FCK, lige så trist var det at se, hvordan deres fans gik amok bagefter. Men det er vigtigt at have proportionerne med. Det var nogle få, som gik amok. Langt de fleste var ganske fredelige, og derfor kan jeg nogle gange være ærgerlig over mediedækningen.

Selvfølgelig skal man vise, når det går galt, men nogle gange kommer det til at fylde for meget i forhold til, at det også er en kæmpestor fest. Mange bliver selvfølgelig kede af det, når deres hold taber, men flertallet reagerer trods alt bare ved at gå hjem og bide lidt i gulvtæppet, og så kommer man videre."

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Der er mange store fodboldspillere, men Ronaldo kommer man ikke udenom. Heller ikke Messi. Med deres boldbeherskelse bliver sporten næsten til kunst. Der kan selv jeg, der ikke har den dybe tekniske indsigt i fodbold, se, at vi har at gøre med noget ekstraordinært."

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Til pokalfinalen i år."

Hvilket land holder du med til VM?

"Danmark. Jeg følger også lidt ekstra med i, hvordan det går Tyskland, fordi min mand er født i Flensborg." (Interviewet er lavet, før Danmark og Tyskland røg ud af VM, red.)

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Vi har ingen særlige traditioner, men fodbold fungerer lidt som samlingspunkt i familien – også på tværs af generationerne. Vi bor fire generationer tæt på hinanden, og både min mor på 83 år og mit barnebarn på ti år samles om det samme, når der er VM; nemlig at se en fodboldkamp.

Jeg kommer næppe til at se alle kampene, men jo tættere vi kommer på afslutningen, jo mere ser jeg også."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Det gør jeg! Når jeg er på stadion, så synger jeg med. Og jeg elsker at synge, så den får hele armen. Der er også noget særligt ved at synge sammen. Når man gør det, så rører man også ved hinanden på en særlig måde."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Jeg kunne godt ønske mig, at man tænkte en lille smule mere over forholdet til menneskerettigheder og andre ting i udvælgelsen, selvom jeg synes, man skal prøve at værne om sportens grundlag og holde sport og politik adskilt."

"Regeringen er blevet kritiseret for at sende ministre til Rusland. Men hvis vi ikke tog af sted, så ville man også kunne anklage os for at sammenblande sport og politik. Man kan ikke lukke øjnene for, at der er en sammenhæng, men vores landshold har hverken lod eller del i det storpolitiske spil, der foregår."

"Jeg ser ingen modsætning i, at man i det ene spor siger, at vi er med på nogle kraftige sanktioner over for Rusland, samtidig med at man i det andet spor siger, at vores fodboldlandshold har kæmpet for at kvalificere sig til et VM, og selvfølgelig skal den danske regering bakke op om det ved at være til stede."

"Sportens grundlæggende værdier er, at man kan konkurrere på lige fod, på trods af hvad der skiller os ad politisk, økonomisk og kulturelt og så videre – og det skal vi værne om."

 

Dokumentation

Blå bog: Mette Bock

Alder: 60 år

Parti: Liberal Alliance

Folketingsmedlem siden: 15. september 2011

Kulturminister og kirkeminister siden november 2016

Favorithold: AC Horsens. I medgang og modgang. Primært af lokalpatriotiske årsager, idet Mette har boet i Horsens hele sit liv.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00