Morten Østergaard: I fodbold er alle lige – der får vi sgu alle blå mærker

POLITIKERNES VM: Morten Østergaard (R) må bestikke sin søn med pomfritter for at sikre sig selskab på fodboldtribunen, der til tider kan være ubarmhjertigt kold. Men de 2 x 45 minutter er det værd.

Morten Østergaards (R) interesse for fodbold blev vakt af barnepigen Jørgen, som tog ham med på Aarhus Stadion som barn. Senere begyndte han selv at spille, og fodboldkarrieren peakede, da han som lilleput blev kåret til årets spiller. I dag spiller han kun mod de andre fædre fra sin søns fodboldklub, men interessen og kærligheden til sporten er der stadigvæk. 

Hvorfor er fodbold fedt?

"Jeg tror, det er, fordi det kombinerer to ting, både det individuelle og holdspillet. For mig er fodbold et sted, hvor alle er lige, der er ens regler, og når man får bolden, så er det på intuition, og det er et splitsekund, man når at tænke. Det gør det ekstremt virkelighedsnært. Særligt i forhold til så meget andet, jeg beskæftiger mig med her på Christiansborg. I fodbold får vi sgu alle sammen blå mærker og overrevne ledbånd."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"Det er svært at vælge, men jeg har en svag erindring fra min allertidligste barndom om at se kampen mellem AGF og Barcelona i Europa Cuppen på Aarhus Stadion i klubbens storhedstid. Og ellers må det være, da AGF vandt pokalfinalen på hjemmebane på Aarhus Stadion. Det var en kæmpe oplevelse for mig at være med til."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Jeg var der desværre, dengang Mogens Krogh stjal mesterskabet fra AGF, fordi han som målmand gik med frem og scorede på hovedstød. Hvis han ikke havde gjort det, så var AGF blevet mestre. Det sidder virkelig dybt i mig."

"Jeg har efterfølgende haft lejlighed til at spille mod ham. Sidste år på Folkemødet spillede jeg på et politikerhold mod EM92-holdet, hvor han stod på mål. Jeg fik et straffe med Mogens i målet og tænkte: Nu skal det hævnes, nu er den der endelig! Men hans reflekser fejler altså ikke noget, så det blev desværre ikke til noget." 

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Der er en aura omkring Pelé. Selvom Messi er fantastisk, og Laudrup var noget særligt, så var Pelé noget helt specielt. Hvis jeg skal nævne en AGF-spiller, så var Martin Jørgensen også en fantastisk fodboldspiller. Særligt det, at han vendte hjem til sin barndomsklub og tog en sæson i 1. division efter alt, han har opnået i sin karriere, er stort og specielt. Det fortæller bare om dybden af kærligheden til fodbold og kærligheden til en klub, og derfor står han som et ikon på noget ægte, som er meget langt fra Cristiano Ronaldos jeg-laver-mine-egne-underbukser-tilgang."

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Det var til kampen AGF mod Lyngby på Lyngby Stadion, hvor jeg havde min søn med for første gang. Det var pivkoldt, og de spillede 0-0, så jeg stopfodrede ham med pomfritter for at holde hans gejst oppe."

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Den første kamp var jo ovre på Folkemødet, som var fantastisk. De resterende kampe bliver nok derhjemme. Jeg bor i et rækkehuskvarter, hvor der også bor rigtig mange børn, og deres smittende glæde med landsholdstrøjer og dannebrogsflag på kinderne er så fed. Så det bliver lidt en familiebegivenhed, håber jeg."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Åh ja. Op at stå, ikke noget med at sidde ned, når vi synger nationalsang."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"På den ene side kan sporten være med til at skabe dialog og åbne nogle døre, men jeg synes, det er trist, hver gang slutrunderne bliver født i en em af korruption. Det er ikke godt for sporten. Jeg kan godt holde sport og politik adskilt, men det er klart, det bliver ulækkert, hvis det er oligarker, der køber VM."

"Det er dog også super vigtigt at få fodbold ud nogle steder, hvor man kan se, hvordan andre mennesker lever. På den måde er jeg ikke så skeptisk over for at træde nye stier."

Hvilket land holder du med til VM?

"Vi holder alle sammen med Danmark, ikke? Men hvis ikke vi kan vinde, så kunne jeg godt unde Messi at få succes på den store bane. Jeg synes, han er en ufattelig fodboldspiller, som jeg gerne ville se peake ved VM."

Peter Hummelgaard

,

Forrige artikel Københavns Universitet mest effektive til at hente EU-støtte på hele kontinentet Københavns Universitet mest effektive til at hente EU-støtte på hele kontinentet Næste artikel Morten Østergaard: I fodbold er alle lige – der får vi sgu alle blå mærker Morten Østergaard: I fodbold er alle lige – der får vi sgu alle blå mærker