Solrød styrede mod Konservativ borgmester, men pludselig så LA rødt

Socialdemokratiet har gennemført et historisk magtskifte og sikret sig borgmesterkæden i Solrød Kommune med støtte fra LA. Et ”bizart” og ”grimt” forløb, lyder det fra en skuffet konservativ, der på kort tid både vandt og tabte borgmesterkæden.

Efter over 50 år med en ubrudt række af Venstreborgmestre er det nu en socialdemokrat, der skal regere i Solrød. Med støtte fra Liberal Alliance.
Efter over 50 år med en ubrudt række af Venstreborgmestre er det nu en socialdemokrat, der skal regere i Solrød. Med støtte fra Liberal Alliance. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Solrød ligner det nye Slagelse.

I hvert fald i den forstand at en socialdemokrat nu kan kalde sig selv for borgmester med afsæt i en kontroversiel alliance med Liberal Alliance.

Kommunen har ellers været regeret af en ubrudt række af Venstreborgmestre siden den første kommunalreform i starten af 1970’erne. Fra 2005 og frem i skikkelse af Niels Hörup.   

Men nu hedder den nye borgmester altså Jonas Ring Madsen (S).

”Jeg er selvfølgelig lykkelig for at blive borgmester. Men man skal stadig huske på, at det stadig er de andre partiers fortjeneste, at dette overhoved har kunnet lade sig gøre,” siger han til TV2 Lorry.

Socialdemokratiet opnåede fire af byrådets 19 pladser. Det er samme antal, som det andet store parti, Venstre, der dog blev halveret ved valget.

Til gengæld gik både Konservative og Liberal Alliance hver to mandater frem og fik hver tre mandater. Samme antal fik den nye lokalliste VoresSolrød.

Samlet er der fortsat solidt borgerligt flertal i byrådet, og i løbet af valgnatten, så det da også ud til, at det var et borgerligt parti, som skulle tage borgmesterposten. Nemlig Konservative som ifølge deres kandidat Morten Scheelsbek havde en aftale i hus ved to-tiden om natten.

K: Vi havde en aftale, men så...

Det skete med støtte fra Venstre, Socialdemokratiet, og lokallisten Hvadruplisten.

”Vi kiggede en sidste gang rundt på hinanden og bekræftede, at vi havde en aftale,” skriver Morten Scheelsbek på Facebook.

”Men..,” skriver han så.

”Så skete der det totalt bizarre, at Emil Blücher - Borgmesterkandidat, Liberal Alliance Solrød kontakter Socialdemokraterne og tilbyder dem borgmesterposten, hvis de springer fra aftalen og i stedet gør ham til viceborgmester. Alene for at undgå, at Solrød fik en konservativ borgmester.”

Og det var så, sådan valgnatten endte. Med en socialdemokratisk borgmester og en viceborgmester fra Liberal Alliance.

Det kan virke overraskende, at Liberal Alliance støtter en socialdemokratisk borgmester frem for at samarbejde med et borgerligt flertal. Men der har sin egen indbyggede logik, lyder det fra LA’s borgmesterkandidat Emil Blücher.

Han var ikke med til de forhandlinger, der skulle sikre Konservative magten. Han mener, at valgresultatet har gjort det klart, at det hidtidige samarbejde mellem Venstre og Konservative ikke kan fortsætte.

Desuden peger han på, at LA og Konservative havde en ”gentlemanaftale” om, at det parti af de to, som fik færrest stemmer, skulle pege på det andet til borgmesterposten.

Gentlemansaftale og brudte løfter

Liberal Alliance blev størst og aftalen stod dermed ifølge Emil Blücher til at blive brudt, da Konservative gjorde klar til at tage borgmesterposten uden om hans parti.

 ”Med denne trussel hængende over hovedet, har vi kun ét valg; at gå tilbage til udgangspunktet med VoresSolrød, Liberal Alliance og Socialdemokratiet som de partier, som kan danne flertal alene,” skriver Emil Blücher på Facebook.

Egentlig hed Konservatives borgmesterkandidat Jan Færch. Men på valgnatten blev det i stedet Morten Scheelsbek, der stod til at blive kåret som borgmester. Han har en fortid som pressechef for Konservative på Christiansborg.

Og mens LA holder på, at det var Konservative, som løb fra en aftale, så taler Morten Scheelsbek om en manøvre, der viser, hvor ”grimt” politik til tider kan være.

”Det er selvfølgelig beklageligt for det kæmpestore borgerlige flertal i Solrød Kommune, men det kan vi jo ikke gøre så meget ved nu,” skriver Morten Scheelsbek på Facebook.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Scheelsbeck

Byrådsmedlem, Solrød Kommune
journalist (DJH. 2011)

Emil Blücher

Borgmester (LA), Solrød Kommune, byrådsmedlem (LA), Solrød Kommune

Jonas Ring Madsen

Fuldmægtig, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Politik og administration (Aalborg Uni. 2010)