Kommentar af 
Christina Olumeko

Som nyvalgt er jeg chokeret over, hvordan politik bliver hastet og jappet igennem

Forhastede beslutninger og for kort tid til at drøfte nuancerne er et problem i Teknik- og Miljøudvalget i København. Derfor bør det opdeles i mindre udvalg, skriver Christina Olumeko (ALT).

På trods af at jeg er en relativt hurtig læser og har en gruppe dygtige mennesker, der hjælper mig med dagsordenerne, så er det som at bestige Himmelbjerget med løbehjul, skriver Christina Olumeko.
På trods af at jeg er en relativt hurtig læser og har en gruppe dygtige mennesker, der hjælper mig med dagsordenerne, så er det som at bestige Himmelbjerget med løbehjul, skriver Christina Olumeko.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christina Olumeko
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Teknik- og Miljøudvalget i København er overbebyrdet med sager i en sådan grad, at man skal være et overjordisk menneske for at sikre kvaliteten i beslutningerne. Det er på tide, at vi tager et opgør.

Der skal nemlig være tid til at sætte sig ind i sagerne og lave god politik. Derfor bør vi følge andre kommuners eksempel og dele Teknik- og Miljøudvalget op i mindre udvalg.

Vi politikere er gode til at tale om vores mærkesager, og om hvorfor lige præcis vores parti fortjener din stemme, og hvorfor de andre partier er nogle hyklere. Den slags politisk teater er der nok af i debatten. Vi snakker meget om politik, men sjældent om, hvordan politik bliver til. 

Som nyudklækket medlem i Borgerrepræsentationen for Alternativet, og som ny i politik i det hele taget, er jeg endnu ikke rutineret i det politiske teater. I stedet for et klassisk debatindlæg, vil jeg hellere tage jer med om bag kulisserne og ind i maskinrummet.

Vi må ofte jappe sager igennem, fordi der ganske enkelt ikke er nok tid. Det simpelthen ikke værdigt over for borgerne

Christina Olumeko (ALT)
Medlem af Borgerrepræsentationen

Mit største chok som nyvalgt er den meget korte tid, vi politikere har til at træffe alverdens beslutninger.

Et almindeligt møde i Teknik- og Miljøudvalget har omkring 20 beslutningspunkter og en håndfuld diverse orienteringssager. Vi får materialet 1,5 uge inden mødet, og vi har som regel to møder om måneden.

Der er nok læsning til mange timer, hvis man vil danne sin egen selvstændige vurdering af sagen. På trods af at jeg er en relativt hurtig læser og har en gruppe dygtige mennesker, der hjælper mig med dagsordenerne, så er det som at bestige Himmelbjerget med løbehjul. 

Der træffes beslutning om de mange sager på et fire timers møde. Det resulterer i, at vi ofte må jappe sager igennem, fordi der ganske enkelt ikke er nok tid. Det betyder dermed, at udvalgets beslutninger til tider er ret arbitrære.

For eksempel oplever jeg nogle gange, at det virker tilfældigt, om et forslag bliver vedtaget eller forkastet. Nogle gange skifter partier stemme midt i en afstemning, fordi der er total forvirring om, hvad der skal menes om en sag.

Andre gange føler jeg, at vores beslutninger ville være endt helt anderledes, hvis vi blot have haft ti minutter mere til at drøfte nuancerne. Det er ikke godt nok.

Misforstå mig ikke, for jeg er ikke naiv. Jeg ved godt, at politik langt fra er rationelt. Rationalitet findes givetvis slet ikke. Men når skæbnen for diverse – både gode og dårlige – forslag kan afgøres af, hvad der ligner tilfældigheder og manglen på tid, så er det simpelthen ikke værdigt over for borgerne, der pligtskyldigt stemmer hvert fjerde år.

For eksempel behandlede vi for nylig en ny handlingsplan for ladestandere til elbiler. Her vedtog udvalget, at kommunen skal undersøge muligheden for at stille krav om ladestandere med “intelligent” opladning.

Intelligent opladning betyder, at man kan oplade sin elbil, når strømmen eksempelvis er mest billig, hvilket typisk er om natten. Det lyder jo meget godt!

Der er bare det, at udvalget samtidig har vedtaget et krav om, at bilen skal oplade, når den holder på en ladeplads. Man må altså ikke holde på en ladeplads, uden at bilen oplader. 

Læs også

Hvordan kan man både have krav om, at elbiler skal oplade, når de holder på en ladeplads samtidig med, at biler skal kunne oplade, når strømmen er mest billig? Det to ting kan jo ikke lade sig gøre på samme tid. Men det blev altså vedtaget. 

Den uoverensstemmelse tror jeg, vi havde opdaget, hvis vi havde bedre tid til at diskutere det i udvalget, men forslaget her kom direkte til afstemning uden uddybning, fordi det var der ikke tid til. Heldigvis ved jeg, at forvaltningen er blevet opmærksomme på det, så de kloge embedsfolk skal nok finde en løsning på det. Skaden er derfor heldigvis ikke værre, end at embedsværket bruger unødig tid.

En opdeling af udvalget er ikke uden bøvl. For det vil betyde, at der formentlig skal udnævnes en ekstra borgmester

Christina Olumeko (ALT)
Medlem af Borgerrepræsentationen

Står det til mig, så skal vi kigge på at opdele Teknik- og Miljøudvalget i mindre udvalg. Det kan eksempelvis være et planlægningsudvalg samt et klimaudvalg. Det ligner modellen fra blandt andet Roskilde Kommune.

København kunne også kigge mod Frederiksberg og simpelthen dele udvalget op i tre udvalg. Alternativet er åben for det hele. Så længe vi får bedre tid til at lave vores arbejde.

En opdeling af udvalget er ikke uden bøvl. For det vil betyde, at der formentlig skal udnævnes en ekstra borgmester, og forvaltningen ville skulle blive delt op i to. Vi kan dog i samme ombæring overveje om andre udvalg skal lægges sammen, fordi der er stor forskel på sagsmængden i udvalgene, og det kan gøres smartere.

En ny organisering er under alle omstændigheder anstrengelserne værd. God politik tager nemlig tid, og det fortjener vores demokrati.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)









0:000:00