Stefan Löfven afsat som svensk statsminister

SVENSK EFTERSPIL: Et flertal af medlemmerne i den svenske Riksdag har tirsdag stemt imod Stefan Löfven, og han er afsat som statsminister. Dermed begynder forhandlingerne om en ny svensk regering for alvor.

For første gang i svensk historie er en statsminister blevet nedstemt i Riksdagen og dermed fjernet fra sin post.

Det skriver Altinget.se.

Tirsdag stemte et flertal af de svenske parlamentarikere imod den siddende statsminister Stefan Löfven. Han afviste efter valget til Riksdagen 9. september at trække sig fra statsministerposten, selvom han ikke havde genvundet et flertal.

Men det bliver han nu tvunget til, og det betyder, at forhandlingerne om dannelsen af en ny svensk regering for alvor starter. Her 16 dage efter valget er det dog stadig uvist, hvem der ender med at stå i spidsen for Sverige de næste fire år.

Efter valget tegnede der sig nemlig hverken et flertal for den socialdemokratiske Stefan Löfven eller en borgerlig statsminister, fordi ingen af de to blokke vil tælle Sverigedemokraternes mandater med. Den rød-grønne blok, som har Stefan Löfven som statsministerkandidat, fik dog et enkelt mandat mere end den borgerlige alliance. Det var også årsagen til, at Stefan Löfven nægtede at gå af, selvom de borgerlige partier krævede hans afgang efter valget.

Hvis begge blokke fortsat ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterne, er de nødsaget til at finde opbakning på tværs af blokkene. Og det kan måske komme det borgerlige parti Centerpartiet til gode. Det rød-grønne regeringsparti Miljøpartiet har åbnet for, at det vil pege på en statsminister fra det borgerlige parti, hvis Stefan Löfven ikke lykkes med at finde et flertal.

Löfven vil fortsat kæmpe for posten
Mandag udpegede Riksdagen en ny talsmand, der er en slags pendant til den danske folketingsformand, og det blev Andreas Norlén fra det største parti i den borgerlige lejr, Moderaterne. Det er nu op til ham at udpege en statsministerkandidat, der skal forsøge at samle et flertal bag sig.

Selv efter afstemningen fastholder Stefan Löfven, at han bør fortsætte som statsminister, fordi han er leder af den største blok.

”Nu går regeringsforhandlingerne ind i en ny fase. For mig betyder det, at vi skal finde en regering, der har opbakning i Riksdagen og kan komme igennem med sit budget og centrale politik. Og hvis nogen er i tvivl, skal jeg slå det fast, jeg står til rådighed for talsmanden,” siger Stefan Löfven på et pressemøde ifølge Altinget.se.

”Dagens afstemning ændrer ikke på den mandatfordeling, som vælgerne har valgt,” tilføjer han.

Stefan Löfven fortsætter som statsminister i overgangsregeringen, mens regeringforhandlingerne står på.

Forrige artikel Se samråd om hvidvasksagen i Danske Bank Se samråd om hvidvasksagen i Danske Bank Næste artikel Pind og Sass får tv-program sammen Pind og Sass får tv-program sammen
Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

SPROGBARRIERE: Danske taxichauffører taler ofte for dårligt dansk, lyder det fra flere partier, der forud for forhandlinger om taxiloven kræver reglerne for optagelse på chaufførkurserne strammet. Kursusudbyder undrer sig.