Stefan Löfven afviser at støtte borgerlig regering

SVENSK EFTERSPIL: De borgerlige partier i Sverige har inviteret Socialdemokraterne til forhandlinger. Men det siger statsminister Stefan Löfven (S) nej tak til.

Det er endnu usikkert, hvad navnet på Sveriges statsminister de næste fire år bliver. Indtil videre har partierne i Sverige ikke nærmet sig hinanden nævneværdigt.

Onsdag morgen indbød de fire partier i den borgerlige alliance ellers statsminister Stefan Löfven og hans parti Socialdemokraterne til forhandlinger om en ny regering. Det er dog på den betingelse, at Löfven træder tilbage som statsminister og lader en af lederne fra den borgerlige alliance tage over.

Den indbydelse har Stefan Löfven nu afvist blankt på et pressemøde onsdag eftermiddag, skriver Altinget.se.

”Der udtrykkes håb om, at Socialdemokraterne ser bort fra den mulige mandatfordeling og i stedet tilbyder sin støtte til en borgerlig regering. Det er en tanke, der kan fuldstændigt afskrives,” siger Stefan Löfven ifølge Altinget.se.

Da Socialdemokraterne blev det største parti ved valget, og partiet samtidig tilhører den største blok, mener Stefan Löfven, at det er logisk og mest demokratisk, hvis partiet også beholder statsministerposten.

Socialdemokraterne er en del af den rød-grønne blok, der fik 144 mandater ved riksdagsvalget, mens den borgerlige alliance fik 142 mandater. Udenfor de to blokke står stadig Sverigedemokraterne, der fik 63 mandater ved valget. Men alle de øvrige partier afviser fortsat at samarbejde med partiet, der især er kendt for sin indvandrerkritiske politik.

For at Stefan Löfven eller en af de borgerlige ledere kan blive Sveriges statsminister, kræver det, at de ikke har et flertal imod sig i Riksdagen, og her er de udfordret af, at de ikke vil tælle Sverigedemokraterne med. Derfor afsøger partierne mulighederne at lave konstellationer på tværs af de to blokke.

Forrige artikel Live: Følg debat om Europas fremtid Næste artikel Liberal Alliance udpeger kulturminister til EP-spidskandidat Liberal Alliance udpeger kulturminister til EP-spidskandidat