Stefan Löfven opgiver at danne regering

SVENSK VALGGYSER: Efter endnu en runde regeringsforhandlinger er det ikke lykkedes for Socialdemokraternes formand, Stefan Löfven, at danne en ny svensk regering. Den svenske talsmand skal nu give en ny partileder mandat til at lede forhandlingerne.

Der er gået 50 dage, siden svenskerne gik til stemmeurnerne, men det er stadig uvist, hvem der bliver Sveriges statsminister.

Mandag morgen har Socialdemokraternes formand og den fungerende statsminister, Stefan Löfven, opgivet at finde et flertal bag en regering ledet af ham.

Det skriver svt.se.

Talsmanden for den svenske Riksdag, der er en slags pendant til den danske folketingsformand, gav for to uger siden Stefan Löfven mandat til at forsøge at danne en regering, efter det borgerlige parti Moderaternes formand, Ulf Kristersson, kastede håndklædet i ringen. Men den opgave har altså også vist sig umulig for Stefan Löfven.

"Jeg kommer ikke til at gå nærmere ind på, hvad der er blevet sagt i dag. Men når det er sagt, så har jeg rapporteret til talsmanden i dag, at det ikke er muligt for mig at danne en regering, som kan tolereres af Riksdagen," sagde Stefan Löfven ved et pressemøde mandag ifølge svt.se.

Det er særligt svært for de svenske partier at nå til enighed om et nyt svensk lederskab, da både den rød-grønne blok og den borgerlige alliance ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterne, der sidder på 62 af Riksdagens 349 mandater.

Ved valget var der nemlig nærmest dødt løb mellem de to blokke, og derfor kan ingen af dem tælle til 175, som det kræves for at have flertal, medmindre de samarbejder med Sverigedemokraterne eller laver et samarbejde på tværs af blokkene.

Svenske medier peger på, at formanden for det borgerlige midterparti Centerpartiet, Annie Lööf, kan blive den næste partileder, der får talsmandens mandat til at lede regeringsforhandlingerne.

Forrige artikel DF: Grønland bør være med til at betale for oprydning efter USA DF: Grønland bør være med til at betale for oprydning efter USA Næste artikel USA-ambassadør bliver ny departementschef i Udenrigsministeriet USA-ambassadør bliver ny departementschef i Udenrigsministeriet