Støjberg-kommission overvejer at genskabe slettede mails

UNDERSØGELSE: Kommissionen, der skal kulegrave forløbet om en ulovlig instruks fra tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, undersøger muligheden for at genskabe slettede mails.

Slettede mails kan komme til at indgå i kulegravningen af den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige ordre om at adskille mindreårige asylsøgende par ved indkvartering.

Det fremgår af et nyhedsbrev fra Instrukskommissionen, der i denne uge starter de første afhøringer i sagen.

Ministerier og andre aktører vurderer i udgangspunktet selv, hvilket materiale der er relevant for kommissionens arbejde, men Instrukskommissionen har bedt enkelte myndigheder om at udlevere fulde mailbokse fra relevante personer. Samtidig har kommissionen defineret søgeord og søgekriterier, som myndigheden skal anvende, når de søger efter relevant materiale.

”Instrukskommissionen søger samtidig hermed også selv efter oplysninger, og kommissionen undersøger i den forbindelse mulighederne for at genskabe medarbejderes mailbokse samt indhold herfra, der måtte være blevet slettet,” skriver kommissionen i nyhedsbrevet fra 4. maj.

Juridisk sekretær for kommissionen Thomas Raaberg-Møller forklarer over for Altinget, at kommissionen blandt andet undersøger muligheden for at genskabe slettede mails ved adgang til backups eller ved at gennemse computere og telefoner, som medarbejdere har afleveret.

Instrukskommissionen er i gang med at granske det meget materiale, man har modtaget, og det vil løbende blive vurderet, hvor mange ressourcer der skal bruges på at forsøge at genskabe eventuelt slettede mails.

“Det er et spor, vi holder åbent, og vi har allerede konstateret, at der eksisterer backups af nogle mailbokse fra undersøgelsesperioden,” forklarer Thomas Raaberg-Møller, der til daglig er dommer ved Retten i Roskilde.

Adgang til slettede mails har tidligere spillet en central rolle i en undersøgelseskommission. Læs mere om det i den fulde artikel på Altinget Embedsværk.

Forrige artikel Hvorfor tror Seruminstituttet pludselig ikke længere på en ny coronabølge? Her er Kåre Mølbaks forklaring Hvorfor tror Seruminstituttet pludselig ikke længere på en ny coronabølge? Her er Kåre Mølbaks forklaring Næste artikel Socialdemokratiet støvsuger vælgere fra både højre og venstre under coronakrisen Socialdemokratiet støvsuger vælgere fra både højre og venstre under coronakrisen