Sundhedsstyrelsen anbefaler mundbind i den kollektive trafik

KURSSKIFTE: Sundhedsstyrelsen har tidligere afvist at anbefale mundbind. Nu anbefaler styrelsen at bruge mundbind ved trængsel i den kollektive trafik.

Borgerne rykker i den kommende tid mere sammen, fordi de vender tilbage på arbejde og uddannelse. "Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer," siger Søren Brostrøm.
Borgerne rykker i den kommende tid mere sammen, fordi de vender tilbage på arbejde og uddannelse. "Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer," siger Søren Brostrøm.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Sundhedsstyrelsen anbefaler borgerne at bruge mundbind i busser, tog og metro, hvis de får svært ved at holde afstand til medpassagererne. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsesdirektør Søren Brostrøm fastslog tirsdag, at "mundbind giver ingen mening i den nuværende situation" for at nedbringe coronasmitte i Danmark. Han meddeler nu, at borgerne kan have svært ved at holde afstand i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger.

"Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand," siger han i pressemeddelelsen.

Antallet af nye smittetilfælde med coronavirus er i løbet af de seneste uger steget. Statens Serum Institut registrerede i går 91 nye smittetilfælde for det seneste døgn, som var det højeste antal smittede siden 18. maj.

Søren Brostrøm påpeger, at "hvis vi skal bevare kontrol med epidemien, er god afstand og rene hænder stadig vigtigt".

"I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil," siger han.

Debatten om mundbind er blusset op i juli, hvor antallet af nye smittetilfælde med coronavirus er steget, hvor Enhedslistens har foreslået, at alle i busser, tog og metro skal bære mundbind, og hvor eksperter har forudset, at danskerne skulle vænne sig til at bære mundbind i offentligheden.

"Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se, at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning, i takt med at ferien slutter, og genåbningen går ind i fase fire," siger Søren Brostrøm.

Han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen "meget tæt" for at vurdere, hvorvidt styrelsen vil udvide anbefalinger om brug af mundbind til at omfatte indkøbscentre eller forsamlingssteder.

Mundbindets primære formål er ifølge Søren Brostrøm, at bæreren ikke smitter videre, hvis bæreren er smittet og symptomfri. Mundbindet kan også give en ekstra beskyttelse for eksempelvis særligt sårbare, der kan have svært ved at holde to meters afstand.

Styrelsens nye anbefaling gælder fra august i år og er på linje med retningslinjerne for kollektiv trafik, som EU udsendte i maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00