Svensk topminister er modstander af forbud mod koranafbrændinger: "Grundlæggende forkert" at begrænse ytringsfriheden

Ebba Busch, der er Sveriges vicestatsminister, går ikke ind for et forbud mod koranafbrændinger. Den danske regering har valgt en hårdere linje end den svenske i korandebatten.

Ebba Busch siger, at det vil være forkert at give efter for pres fra muslimske lande. Derfor skal koranafbrændinger ikke forbydes, lyder det.
Ebba Busch siger, at det vil være forkert at give efter for pres fra muslimske lande. Derfor skal koranafbrændinger ikke forbydes, lyder det.Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Det vil være uforeneligt med svenske demokratiske principper, hvis de svenske politikere forbyder afbrændinger af Koranen, som det er på tale i Danmark.

Sådan lyder det fra den svenske vicestatsminister, energi- og erhvervsminister og partiformand for Kristendemokraterne, Ebba Busch.

Toppolitikeren slog i en tale søndag fast, at en indskrænkelse af ytringsfriheden ikke kan komme på tale.

"Som parti vil vi ikke støtte noget, der kommer i nærheden af et de facto forbud mod koranafbrændinger eller andre stødende ytringer," sagde Ebba Busch i talen ifølge Aftonbladet.

"At begrænse ytringsfriheden på en måde, som det er blevet foreslået i debatten, er grundlæggende forkert. Men at gøre det som følge af eksterne trusler ville være ti gange værre," lød det endvidere.

Hun gjorde det ligeledes klart, at hun som kristen i mange år har accepteret offentlige krænkelser af kristne symboler, og at de svenske muslimer nu på samme måde må lære at vende den anden kind til koranafbrændingerne.

At begrænse ytringsfriheden på en måde, som det er blevet foreslået i debatten, er grundlæggende forkert. Men at gøre det som følge af eksterne trusler ville være ti gange værre.

Ebba Busch
Vicestatsminister, Sverige

I Danmark har SVM-regeringen bekendtgjort, at den via en juridisk "nålestiksoperation" vil sætte en stopper for koranafbrændingerne.

I Sverige har regeringen omvendt været mere påpasselig med at melde konkrete tiltag ud.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00