Tæt løb mellem blokkene i Sverige: Stefan Löfven vil ikke gå af

SVENSK VALGGYSER: Det er uklart, hvem der ender med at blive Sveriges statsminister. De røde partier i Sverige vandt blot et mandat mere end den borgerlige lejr. Men udenfor blokkene lurer Sverigedemokraterne og kræver indflydelse med sine 62 mandater.

Stemmerne er talt op efter det svenske valg til Riksdagen, men Sveriges fremtidige politiske lederskab er langt fra afklaret

Der er nemlig blot et mandat, der skiller de to store politiske blokke – de rød-grønne og den borgerlige alliance.

Det skriver DR Nyheder og TV 2.

De rød-grønne får 144 mandater, mens den borgerlige alliance får 143. Udenfor de to blokke står Sverigedemokraterne, der er gået frem og har vundet 62 mandater.

Begge blokke har dog afvist, at de vil samarbejde med Sverigedemokraterne, og derfor er det endnu uklart, hvem der ender med at indtage statsministeriet.

Indtil nu har den nuværende statsminister og formand for Socialdemokraterne, Stefan Löfven, meddelt, at han agter at blive siddende, indtil Riksdagen åbner om 14 dage.

"Det er to uger tilbage til Riksdagens åbning. Jeg vil arbejde roligt videre som statsminister," sagde Löfven ifølge TV 2 ved sit partis valgfest søndag aften.

Uklart, hvem der ender med statsministerposten
Selvom Löfven fastslår, at han vil blive siddende indtil til Riksdagens åbning, er det ikke lig med, at han kan fortsætte som statsminister. Han vil nemlig skulle klare statsministerafstemningen uden at få et flertal imod sig, og meget tyder på, at både de borgerlige og Sverigedemokraterne har tænkt sig at stemme imod ham.

Spekulationerne går nu på, om de borgerlige ender med at samarbejde med Sverigedemokraterne for at få flertal, eller om Stefan Löfven kan overbevise nogle af de borgerlige partier om at pege på ham for at holde Sverigedemokraterne udenfor indflydelse.

Det omdiskuterede parti Sverigedemokraterne, der bliver ledt af Jimmie Åkesson, vandt en fremgang på 4,7 procentpoint i forhold til sidste valg. Og partileder Åkesson understregede ifølge Politiken på valgaftenen, at den fremgang skal veksles til indflydelse.

"Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne. Jeg har ingenting mere at give ... Vi har ikke mere at give. Men Sverigevenner, vi er ikke tilfredse. Vi er ikke tilfredse. Vi ser, at vi er valgets vindere. Men nu går vi ind i en ny valgperiode, og vi har tænkt os at skaffe os indflydelse på svensk politik for alvor!" sagde Jimmie Åkesson ifølge Politiken.

Moderaterne afviser ikke samarbejde med Åkesson
Han sendte samtidig en klar besked til Ulf Kristersson, lederen af den borgerlige bloks største parti, Moderaterne. Han kan vælge mellem at samarbejde med Sverigedemokraterne eller beholde Löfven som statsminister.

Ulf Kristersson har tidligere afvist at samarbejde med Sverigedemokraterne, ligesom han også flere gange har kritiseret partiet. Men ved sit partis valgfest søndag aften hverken be- eller afkræftede han, om han ville række en hånd ud til det omstridte parti.

"Vi er Sveriges i særklasse største politiske kraft, som både kan og vil regere vort land. Og vi har et særligt ansvar for at gøre præcis det lige nu. At gøre det, som er absolut bedst for Sverige. Det arbejde ligger nu foran os, når valghandlingen ligger bag os. Jeg kommer til at diskutere det endelige valgresultat med mine kolleger i de andre partier. Vi i alliancen kommer sammen til at beslutte, at vi nu skal forme en ny og bedre regering i Sverige. Den opgave begynder bogstaveligt talt i morgen," sagde han ifølge TV 2.

Han og de øvrige ledere i den borgerlige blok opfordrede også til, at Stefan Löfven trækker sig og lader de borgerlige forsøge at danne en regering.

Forrige artikel Det sker i EU: Juncker skal sikre sit eftermæle Det sker i EU: Juncker skal sikre sit eftermæle Næste artikel Fond bag Natteravnene er truet af lukning Fond bag Natteravnene er truet af lukning