Test, opsporing og isolation: Her er regeringens nye strategi mod spredning af corona

DOKUMENTATION: Sundheds- og Ældreministeriet har fremlagt en ny teststrategi, der skal inddæmme spredningen af coronavirus. Få overblikket over teststrategien her. 

Der skal testes mere, og flere skal i isolation for at bryde smittekæderne i samfundet.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag, hvor hun præsenterede regeringens nye teststrategi, der gælder de kommende tre måneder.

Få overblik over teststrategien her.

Teststrategi for det kommende kvartal

 • Teststrategien indebærer, at der anlægges en mere offensiv tilgang med bredere testning af både symptomatiske og asymptomatiske personer.
 • Den danske testkapacitet er allerede nu oprustet betydeligt, men udbygges yderligere i de kommende uger. Regionerne har aktuelt kapacitet til cirka 10.000 test per dag og søges udvidet yderligere.
 • Som et supplement er der iværksat yderligere en testindsats – det såkaldte TestCenter Danmark, hvor der er kapacitet til cirka 10.000 test per dag.
 • Arbejdet med at udbygge testkapaciteten vil fortsætte - dog under hensyntagen til fortsatte udfordringer med opbygning af testkapacitet, herunder eksempelvis indkøb, tilstrækkeligt personale og værnemidler.
 • Teststrategien vil køre i to spor:
  1) Et sundhedsspor, der indebærer testning af symptomatiske personer og ansatte og patienter på sygehusene sker i regionerne.
  2) Et samfundsspor, der indebærer test af en række grupper af asymptomatiske personer, sker i udgangspunktet i TestCenter Danmark.
 • Målgrupper for test samt omfanget og tilgangen til test vil ændre sig løbende, så det danske testsetup følger epidemiens udvikling.

Udmøntning af teststrategi

 • Når en borger er smittet med covid-19, skal der hurtigt og effektivt iværksættes smitteforebyggende tiltag såsom selvisolation og identifikation af kontakter. Den kommende smittesporings-app vil indgå i denne indsats, ligesom dele af den eksisterende covid-19-hotline omdannes til en smitteopsporingsenhed.
 • Derudover arbejdes der på at oprette frivillige isolationsfaciliteter, som kan tilbydes borgere, der har vanskeligt ved at opretholde velfungerende selvisolation. Det vil eksempel kunne være hoteller, feriecentre og andre steder med overnatningsfaciliteter. Tilbuddet vil gælde mennesker, der enten har ringe mulighed for at isolere sig på grund af pladsmangel i eget hjem, eller mennesker, der bor sammen med personer i risikogruppen.
 • Den styrkede testkapacitet anvendes derudover blandt andet til en repræsentativ stikprøve af befolkningen med henblik på at styrke overvågningen af smittespredningen yderligere.
 • Afpasset efter udnyttelsen af testkapaciteten vil yderligere grupper kunne komme i betragtning til test, herunder blandt andet vandrende arbejdstagere – i første omgang sundhedsfagligt personale bosat i udlandet, der arbejder i Danmark.

Læs mere om den nye teststrategi her.

Forrige artikel Gense spørgetimen med statsministeren Gense spørgetimen med statsministeren Næste artikel Kina langer hårdt ud efter USA i strid om Grønland Kina langer hårdt ud efter USA i strid om Grønland
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.