Kommentar af 
Søren Søndergaard

Tidligere DF-pressechef: Mediernes rituelle dans om meningsmålingerne er komplet åndssvag

Det er doven journalistik at lire målinger af, hvor der ikke sker et kuk og oven i hatten lade kloge kommentatorer udlægge stilstand som rasende interessant. Medier og politikere ulejliger os simpelthen til ingen nytte med tomgangsmålinger med tilhørende tomgangssnak, skriver Søren Søndergaard.

En Epinion-måling viste en markant forskel på tilslutningen til Venstre og Konservative i sidstnævntes favør. Men i en måling fra Voxmeter var forskellen få dage senere på ét sølle procentpoint, skriver Søren Søndergaard.
En Epinion-måling viste en markant forskel på tilslutningen til Venstre og Konservative i sidstnævntes favør. Men i en måling fra Voxmeter var forskellen få dage senere på ét sølle procentpoint, skriver Søren Søndergaard.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politikernes og mediernes afhængighed af hinanden er en ikke-nyhed. Det er bare alligevel lidt sjovt – og meget anstrengende – at man sammen helt rituelt danser den samme dans igen og igen og igen.

Ingen eller i hvert fald meget få siger: Stop nu! Lad os prøve noget andet.

Tag nu bare de regelmæssigt tilbagevendende meningsmålinger. Partierne siger, de ikke betyder noget for dem i dagligdagen, og de stakler, der er sat til at kommentere dem, står ofte og lukker noget nonsens ud.

Men selv den mest uerfarne seer i sofaen aner nok, at når et parti har fået en raket-optur i en måling og alligevel kommenterer det med noget i retning af: "Jo, det ser da godt nok ud, men det er jo kun et øjebliksbillede, så det stiger os ikke til hovedet", så er det netop, hvad det gør. Det stiger partiet til hovedet.

Ellers seriøse og dygtige analytikere og kommentatorer skal med hovedet let på skrå i primetime-nyhederne kommentere på noget, der ikke betyder noget

Søren Søndergaard

Det gælder også modsat, når et parti skal svare på, hvorfor vælgerne lige i denne uge har banket dem ned under gulvbrædderne, og nøgternt konstaterer: "Jo, det er lidt træls, og vi synes jo selv, vi arbejder godt med tingene, men det er jo stemmerne på valgdagen, der tæller, ikke en tilfældig måling i februar." 

Her har man på fornemmelsen, at vedkommende nok mest har lyst til bagefter at gå ud på toilettet og banke hovedet så hårdt ned i håndvasken, at begge dele revner, så man på den måde slipper for at forholde sig til flere megatrælse målinger.

Men nej. Den rituelle dans fortsætter. Medierne bestiller målinger i ét væk, partierne skal forholde sig til fremgange på nul komma nul og niks procenter eller tilbagegange på det samme. Ellers seriøse og dygtige analytikere og kommentatorer skal med hovedet let på skrå i primetime-nyhederne kommentere på noget, der ikke betyder noget og ikke flytter et komma. Og endnu sjovere er det, når de også lige i et alt for langt interview med studieværten skal forklare, hvorfor det mon går som det går nu. Selvom målingerne viser, at der vitterligt ikke er sket nogen forandring.

Helt spøjst er det, når to målinger fra forskellige institutter med dags mellemrum fortæller noget forskelligt. Der behøver ikke være rødt flertal i den ene og rodet blåt flertal i den anden. Mindre dramatik kan gøre det.

Som nu for eksempel i den seneste måling fra Epinion lavet for Altinget og DR, som blev bragt søndag 20. februar, og Voxmeters måling fra den efterfølgende mandag.

I den første måling var der en markant forskel på tilslutningen til Venstre og Konservative i sidstnævntes favør, hvilket er blevet lidt af en vane de seneste mange måneder. Men i målingen fra Voxmeter var forskellen på ét sølle procentpoint med henholdsvis 15 og 16 procent. Det må sagligt set siges at være så lille en forskel, at den virkelige difference i tilslutningen kunne være meget større – som Epinion hævede – eller måske endda omvendt, så Venstre reelt er større end Konservative.

Læs også

Epinion-målingen viste også en stor tilslutning til Nye Borgerlige på 8,2, mens Voxmeter viste 4,7 – den foreløbige kulmination for partiet på en længere nedtur i Voxmeters målinger. Men hvad er så rigtigt?

Jeg aner det ikke! Det må bedre folk end jeg udrede. Men jeg har i mange år hørt nok på klogeågerne fra meningsmålingsinstitutterne og de medier, der køber deres målinger, til at vide, at de hver især stensikkert har nogle fantastiske forklaringer – og alligevel forskellige målinger måneden efter.

Problemet opstår særligt for de stakler, der kun følger verden via eksempelvis DR – og i det her tilfælde også Altinget, som ellers kunne være garantien for et lødigt, digitalt supplement til DR's flow.

Men fordi DR og Altinget køber målingerne hos Epinion, bliver Epinions målinger den meningsmålingsmæssige sandhed på de medier. Derfor forholdt Altingets politiske redaktør sig naturligt nok også meget til Epinions verdensbillede, da han søndag kommenterede tallene og valgte at lette på hatten for Nye Borgerliges solide arbejde og flotte placering.

Det er komplet åndssvagt

Søren Søndergaard

I hans målingsvirkelighed stod de som nævnt til 8,2 procent, men dagen efter stod de 4,7 procent i Voxmeters måling. Sidstnævnte er dog også flot for et parti, der humpede ind i Folketinget med kun fire mandater, hvoraf de fleste vælgere kun kan nævne navnet på partiformand Pernille Vermund og måske én enkelt MF'er. 

Men flot eller ej, giver 4,7 procent og et løbende fald i tilslutning anledning til at lette på hatten som de 8,2 procent? Og hvad for et tal er det rigtige?

Problemet med målingshelvedet er altså, at de kommer fygende og udlægges og kommenteres i ét væk – også når der ikke er sket et hak i vælgerhavet og man følgelig ikke har noget begavet at sige – og at man er skidt hjulpet på de enkelte medier, der har egne målinger (som for eksempel DR, TV 2, Altinget, Politiken og flere), for i de medier udlægges søndagens tekst efter den købte målingsbibel, men et andet medie har en anden bibel, så brugerne dér får en anden sandhed at forholde sig til.

Jeg har ingen erindring om, at DR har kommenteret på en TV 2-måling fra Megafon, eller at TV 2 omvendt har refereret en Epinion-måling på DR. Det er komplet åndssvagt.

Som pressechef for Dansk Folkeparti på Christiansborg i en lang årrække kommentererede jeg det jævnligt for medierne. Jeg fik da også en del gode dialoger ud af det, og enkelte medier skiftede kurs – ikke fordi jeg havde sagt noget, men af egen, fornuftig drift. For eksempel droppede Jyllands-Posten målingerne efter folketingsvalget i 2019, fordi deres meningsmålingsbureau havde ramt Venstres valgresultat dramatisk skævt. Det havde de fleste i øvrigt.

Tilsvarende fik en kongeskæv exitpoll fra DR ved kommunalvalget i 2017 daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at kommentere på en negativ måling, mens resultatet blev en del bedre i den virkelige verden. Det kaldte på et øjebliks selvransagelse i målings- og medieverdenen, men det gik hurtigt over. Målingerne kommer fortsat dryssende de fleste steder.

Drop tankerne om, at partierne ikke bruger tid på de der målinger

Søren Søndergaard

Man kan spørge sig selv, om det er public service at servere indholdet af et enkelt instituts målinger og udlægge det som noget vigtigt, vi alle skal forholde os til. Måske DR's ledelse skulle tage sig sammen og beslutte, at DR ikke for vores alle sammens penge – som de nu, igen, vist nok skal have nogle flere af – bringer én sandhed?

Eller at de for eksempel den første mandag i hver måned skulle bringe én historie om snittet af alle andre medies målinger og strikke gode analyser med perspektivering og årsagsmuligheder sammen på dén baggrund? Der er dygtige nok folk på DR til at løfte den opgave, og jeg synes, det smager vældigt af public service.

For en ordens skyld: Drop tankerne om, at partierne ikke bruger tid på de der målinger.

Det gør de. Good or bad. Og målingerne bidrager også til at give et billede – rigtigt eller forkert – af sympatien i vælgerhavet for de enkelte partier. Og at dét billede kan påvirke en stemning i op- eller nedadgående retning, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om.

Perceptionen er virkeligheden, og når nu der er købt et læs målinger, skal de sørme også bruges.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

0:000:00