Tidligere Meld-chef afviser: Havde intet kendskab til DF-sommergruppemøde

Anklageren spurgte tre gange ind til, om tidligere generalsekretær i Meld, Michaël Verbeke, havde kendskab til, at Dansk Folkepartis sommergruppemøde og en EU-konference i regi af Meld fungerede som et “joint-event”, som Morten Messerschmidt tidligere har forklaret. Han afviste alle tre gange.

Tidligere generalsekretær i Meld Michaël Verbeke afviste fredag i retten at have haft kendskab til et "joint-event" mellem en EU-konference og Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.
Tidligere generalsekretær i Meld Michaël Verbeke afviste fredag i retten at have haft kendskab til et "joint-event" mellem en EU-konference og Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Tredjedagen i retssagen mod DF-næstformand Morten Messerschmidt bød på et opsigtsvækkende vidneudsagn fra den tidligere generalsekretær for det euroskeptiske parti Meld, Michaël Verbeke.

Den forhenværende Meld-chef, som vidnede fra en videoforbindelse til Bruxelles, havde ansvaret for dele af det administrative arbejde i forbindelse med Melds EU-konference i 2015, som spiller en central rolle i straffesagen mod Morten Messerschmidt, der er tiltalt for dokumentfalsk og svig med EU-midler. 

Michaël Verbeke gjorde det i sit vidneudsagn klart, at han ikke havde kendskab til, at arrangementet på Color Hotel Skagen fungerede som et “joint-event” mellem Meld og Dansk Folkeparti, som Morten Messerschmidt ellers tidligere har forklaret i sagen, at det var.

For mig at se var det udelukkende en europæisk konference.

Michaël Verbeke
Tidl. generalsekretær i Meld

Overbevist om ren EU-konference
Han blev under retsmødet adspurgt direkte, om han var bekendt med, at EU-konferencen i regi af Meld, som Morten Messerschmidt på daværende tidspunkt var formand for, blev afholdt samme tid og sted som det nationale partis sommergruppemøde. 

”Nej, det vidste jeg ikke. For mig at se var det udelukkende en europæisk konference,” lød svaret fra Michaël Verbeke.

Da anklageren endnu engang gravede i, om Michaël Verbeke var oplyst om, at sommergruppemødet var et fællesarrangement mellem Meld og Dansk Folkeparti, fastholdt vidnet sin forklaring. Han henviste samtidig til en e-mail, som heller ikke gav indtryk af en fælles konference. 

Da anklageren for tredje og sidste gang spurgte, om Michaël Verbeke var helt og aldeles sikker på, at han ikke var bekendt med arrangementet som et “joint-event”, stod den tidligere Meld-chef igen fast på sit svar.

”Nej, det vidste jeg ikke,” svarede han anklageren.  

LÆS OGSÅ: Tre nedslag fra andendagen i retssagen mod Messerschmidt

Falsk kontrakt udarbejdet i København
Den falske kontrakt til EU, som spillede en central rolle under gårsdagens retsmøde, blev også inddraget under Michaël Verbekes vidneudsagn. Tidligere har hverken Morten Messerschmidt eller hans daværende personlige assistent, Søren Peter Jensen, som også er tiltalt for dokumentfalsk i sagen, kunnet oplyse om  omstændighederne for udarbejdelsen af kontrakten. 

Det kunne Melds tidligere generalsekretær kaste en smule mere lys over. Ifølge Michaël Verbeke havde han på ingen måde havde indflydelse på, hvilke navne der skulle stå på den falske kontrakt, som skulle dokumentere, at Meld havde afholdt EU-konferencen på Color Hotel Skagen.

”Kontrakten blev udarbejdet i Danmark,” forklarede Michaël Verbeke, selvom det fortsat står uklart, hvem der udformede kontrakten.

Et af dagens andre vidner var tyske Wolfgang Herzig fra DG Finans, som er EU’s revisionsenhed. Også han svarede klart nej til at have været bekendt med, at sommerkonferencen i 2015 havde været et fælles arrangement imellem Meld og Dansk Folkeparti. 

Retssagen genoptages mandag 9. august klokken 09.00, hvor fjerde retsmøde bliver afviklet. Her er kun indkaldt indenlandske vidner. 

*Altinget har opdateret en tidligere version af artiklen med direkte citater fra retsmødet efter dets afslutning. Det er gjort af hensynet til rettens forbud mod liveblogging under retsmødet. 

Overblik

Få det fulde overblik og tidslinje her.

Læs overblikket fra de andre retsdage:

Paragrafferne:

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00