Tysk EU-parlamentariker til Danmark: Drop indenrigspolitikken og kom ind i klimakampen

BUDGETKAMP: Danmark svigter sit ansvar, når regeringen nægter at øge det danske bidrag til EU’s budget, lød kritikken fra tyske Rasmus Andresen, da han gæstede Altinget Sommermøde.

Martin Mauricio

EU kan ikke løse klimakrisen, hvis ikke medlemslandene er villige til at sikre et større budget til at finansiere den grønne omstilling.

Sådan lød budskabet fra Rasmus Andresen, der er tysk medlem af Europa-Parlamentet og en del af det danske mindretal i Slesvig-Holsten, da han torsdag gæstede Altinget Sommermøde.

Her er han en del af gruppen De Grønne, som også huser SF’s Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen. 

Sidstnævnte var også en del af panelet, der diskuterede, hvad prisen skal være for at genoprette Europas økonomi efter coronakrisen.

Sammen med de to danske parlamentarikere Linea Søgaard-Lidell (V) og Nikolaj Villumsen (EL) samt Altingets EU-analytiker Thomas Lauritzen blev der både debatteret en fælleseuropæisk finanspolitik, en genopretningsfond og ikke mindst uenighederne om EU's syvårige budget. 

Her skød den tyske gæst med skarpt mod de danske spareplaner. 

"Nogle gange undrer jeg mig over den danske debat, hvis jeg skal være helt ærlig," sagde han og fortsatte: 

"Vi har brug for, at den danske regering og Folketinget presser EU mere på den grønne dagsorden. Men i stedet har man valgt at fokusere på en indenrigspolitisk debat om, hvor mange penge Danmark skal betale til EU-budgettet."

I kødet på Enhedslisten 
Rasmus Andresen havde særligt sigtekornet rettet mod Enhedslistens Nikolaj Villumsen.  

"Jeg synes, det er sjovt, at du som venstrefløjsaktivist går ind for et lavere budget, bare fordi det er i Europa-Parlamentet, vi diskuterer det. Jeg tror på, at vi har brug for stærke offentlige budgetter for at investere i vores fælles fremtid. Det er politisk kamp i Bruxelles, præcis som det er på Christiansborg," sagde han blandt andet.

Villumsen gav dog svar på tiltale og fastslog, at klimakrisen ikke bliver løst af, at man blindt kaster flere penge i puljen. 

"Budgettet skal ikke stige, det skal omprioriteres," sagde han og fortsatte: 

"På tirsdag skal der findes et nyt mandat, og hvis Venstre, SF og Enhedslisten lægger afgørende vægt på, at der skal ske en grøn omlægning af budgettet, så har regeringen ikke 90 mandater bag sig. Vi kan tvinge dem til at lægge afgørende vægt på den grønne omstilling."*

Du kan gense debatten fra Altinget Sommermøde i videoen øverst i artiklen og høre, hvordan de tre danske parlamentarikere forholdt sig til den tyske kritik.

*Artiklen er opdateret 12. juni 2020 klokken 10.20 med Nikolaj Villumsens svar til Rasmus Andresen kritik. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
Studerer bachelor i International Relations at Vesalius College, Belgien

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)