Ugen i dansk politik: Kristendemokraterne vælger ny formand

Jeppe Bruus redegør for Mærsks indflydelse på dansk forhandlingsmandat, Folketingets partier er indkaldt til politiske forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale, og Kristendemokraterne vælger ny landsformand. Få overblikket her.

Kristendemokraterne har stået uden formand siden november 2022, hvor Marianne Karlsmose valgte at trække sig fra posten. Lørdag 18. marts vælger Kristendemokraterne sin nye formand.
Kristendemokraterne har stået uden formand siden november 2022, hvor Marianne Karlsmose valgte at trække sig fra posten. Lørdag 18. marts vælger Kristendemokraterne sin nye formand.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Velkommen til en ny uge i dansk politik, der byder på alt fra robotteknologi til 1-årige kandidatuddannelser.

Efter en mødefri uge i Folketinget er der igen planlagt møder på Christiansborg, hvor tre ministre er kaldt i åbent samråd.

Folketinget skal desuden tage stilling til, om dansk minkavl skal forbydes permanent. Siden coronakrisen har der været et midlertidigt forbud mod minkavl, som udløb 1. januar 2023. SF, Enhedslisten og Alternativet har derfor fremsat et beslutningsforslag om at indføre et permanent forbud mod erhvervet.

Kristendemokraterne runder ugen af med at vælge en ny landsformand, efter Marianne Karlsmose forlod posten i november.

Få overblikket over ugen her.

Mandag

 • Fra mandag åbner Skattestyrelsen for årsopgørelsen 2022. Det er derfor muligt at få indblik i, om man skylder penge eller får penge retur fra overskydende skat. I 2022 blev der udbetalt omtrent 19,9 milliarder kroner til 3,7 millioner borgere. Samme år blev der opkrævet cirka 8,4 milliarder kroner.
 • Det Udenrigspolitiske Nævn mødes klokken 10.10.
 • I Bruxelles mødes EU's ministre med ansvar for beskæftigelse og socialpolitik både mandag og tirsdag.
 • Lundbeckfonden afholder arrangement om unges mistrivsel. Til arrangementet deltager Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, professor Anne A. E. Thorup og sanger Frida Jacobi, som vil fortælle om nødvendigheden af at tage kreative evner hos psykisk sårbare alvorligt. 

Tirsdag

 • Europas største konference for robotteknologi, European Robotics Forum, åbner i Odense. Til og med torsdag vil 900 forskere og brancheledere mødes og diskutere robotteknologiens fremtid. Kronprins Frederik deltager også i konferencen.
 • Folketingets partier er indkaldt til politiske forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet, hvor de skal drøfte en ny arbejdsmiljøaftale. Regeringen har prioriteret 1,3 milliarder kroner over perioden 2023-2026 til den nye aftale.
 • Fra klokken 13.00 skal en række lovforslag i behandling, heriblandt førstebehandlingen af en reform af folketingsmedlemmers og ministres vederlags- og pensionsvilkår. Derudover er der forhandling om udenrigsministerens redegørelse om samarbejdet i Arktis og udviklingen i EU-samarbejdet.
 • Regionsrådsmødet i Region Hovedstaden finder sted klokken 17.00.

Onsdag

 • Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX åbner. Traditionen tro byder programmet på en række filmvisninger og arrangementer rundtomkring i København.
 • Gigtforeningen afholder et morgenmøde om, hvordan der skabes mere sammenhæng i sundhedsvæsenet for mennesker med en gigtsygdom. Sundhedsordførerne Christoffer Aagaard Melson (V), Monika Rubin (M) og Kirsten Normann Andersen (SF) deltager i arrangementet, som finder sted hos bureauet Operate klokken 8.00.
 • Uddannelses- og Forskningsudvalget inviterer til åben høring om konsekvenserne ved 1-årige kandidatuddannelser. Til høringen vil en række interessenter og forskere komme med deres vurdering af konsekvenserne. Beskæftigelsesudvalget og Erhvervsudvalget er også inviteret til at deltage i høringen, som finder sted i Landstingssalen klokken 9.30-12.00.
 • Miljøminister Magnus Heunicke (S) og ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er indkaldt til åbent samråd om kvælstofudledninger. Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen vil gør for at reducere kvælstofforureningen og opnå god økologisk tilstand i danske farvande, søer og åer.
 • Klokken 13.00 besvarer ministre oversendte spørgsmål.
 • Frivilligrådet afholder årsmøde om rekruttering og fastholdelse af frivillige.

Torsdag

 • På Christiansborg fremsætter SF, Enhedslisten og Alternativet et beslutningsforslag om at forbyde dansk minkavl permanent. Forslaget skal i første behandling klokken 10.00.

 • Kommunernes Landsforening afholder det årlige kommunalpolitiske topmøde i Aalborg Kongres & Kultur Center. Topmødet afsluttes fredag klokken 11.30.

 • EU's miljøministre mødes i Bruxelles. I løbet af mødet skal ministrene drøfte rensning af spildevand og etableringen af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse. Derudover sigter ministrene mod en generel indstilling om et forslag om at revidere direktivet om industrielle emissioner.

 • Dansk Industri afholder klimakonference om investeringsvillighed i den grønne omstilling. Konferencen finder sted i Centralværkstedet, Aarhus.

 • Klokken 14.00 er det skatteminister Jeppe Bruus' (S) tur til at skulle i åbent samråd. Denne gang handler det om danske rederiers indflydelse på forhandlingerne i OECD, Mærsks skatteniveau og tonnageskatteordningen.

Fredag

 • På Christiansborg er der en række udvalgsmøder. Det gælder blandt andet i Europaudvalget, hvor der er en forelæggelse af et møde i Det Europæiske Råd.

Lørdag

 • Kristendemokraterne afholder ekstraordinært landsmøde, hvor der skal vælges en ny landsformand til partiet. En række storkredse har indstillet Jeppe Hedaa som kandidat til posten som formand. Landsmødet begynder klokken 13.00 på Comwell Middelfart.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Christoffer Aagaard Melson

MF (V), byrådsmedlem, Vejle Kommune

0:000:00