Ugen i dansk politik: Hasteforespørgsel om Mette Frederiksens vaccine-flirt med Israel

I Folketingssalen er der i denne uge hasteforespørgsel om regeringens vaccinesamarbejde med Israel og Østrig. Ugen byder også på spørgetime, afhøringer i Tibetkommissionen og afgørelse i en strid mellem Mimi Jakobsen og Rasmus Paludan.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Efterskole- og højskoleelever har formentlig glædet sig til denne uge, da efterskoler og højskoler genåbner mandag i hele landet. Også afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser må vende tilbage til fysisk undervisning en del af tiden. Og Mette Frederiksen fortsætter i løbet af ugen forhandlingerne med Folketingets partier om en samlet genåbningsplan, der forventes færdig 23. marts. 

Men ugen byder også på mange andre ting: 

Mandag 

Efterskoler og højskoler genåbner.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal i samråd om flysikkerheden i Københavns Lufthavn efter oplysninger om løse banelys.

Tirsdag

I Folketingssalen er der spørgetime med Mette Frederiksen, hvorefter en række lovforslag skal behandles. Det gælder blandt andet udbetalingen af de ellers indefrosne feriepenge her i foråret, at der nu skal sendes digital post til både mor og far om fælles børn og et forslag fra Dansk Folkeparti om at udarbejde en kanon for den danske sangskat.

Der er også et enkelt samråd i kalenderen tirsdag. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal redegøre for, om klima- og bæredygtighedsdagsordenen bliver en integreret del af alle uddannelser.

Onsdag 

I Folketingssalen har Enhedslisten taget initiativ til en hasteforespørgsel om regeringens vaccine-flirt med Israel og Østrig, ligesom der som vanligt onsdag er spørgetid med regeringens ministre.

Onsdag er også dagen for ikke færre end fem samråd:

  • Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i om manglende opfølgning fra Kemikalieinspektionen på anmeldelser om ulovlige algemidler
  • Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen skal i samråd om, hvorfor Danmark betaler et større millionbeløb til Kina i udviklingsbistand.
  • Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, skal i samråd om biavlernes konkurrencesituation.
  • Folketingets Epidemiudvalg har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om prioritering af vacciner.
  • Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om hadforbrydelser. 

Torsdag

Kommunernes Landsforenings (KL) Kommunalpolitiske Topmøde afholdes torsdag virtuelt på grund af corona-situationen. Topmødet sætter i år fokus på, hvad der kommer efter pandemien, og hvordan kommunerne kan bidrage til at løse de væsentlige samfundsudfordringer, der presser sig på efter krisen. Udover KL’s formand Jacob Bundsgaard og næstformand Martin Damm deltager blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S). 

Københavns Byret ventes at afgøre en strid mellem Mimi Jakobsen og Rasmus Paludan, der har sagsøgt hinanden for injurier i kølvandet på en ophedet debat i "Aftenshowet". Her kaldte Paludan Jakobsen et "nazisvin", mens Jakobsen nogle dage tidligere havde henvist til en "åbenlys racist" i valgkampen 2019. 

På Christiansborg er der intet planlagt i Folketingssalen, men til gengæld er der igen i dag fem samråd på plakaten:

  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i samråd om, hvordan hun konkret vil sikre, at de kommende 0. klasselever får en god start på skolelivet til trods for Corona-restriktioner og -begrænsninger.
  • Senere på dagen skal Rosenkrantz-Theil igen i samråd – denne gang om hvorvidt handicapkonventionens artikel 24 overholdes, når børn med specielle behov får flyttet undervisningstilbud uden barnets og forældres vilje og uden afgørelse.
  • Transportminister Benny Engelbrecht skal i samråd om Post Danmarks regnskabspraksis.
  • Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod og erhvervsminister Simon Kollerup i samråd om den forværrede situation i Vestsahara.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen skal i samråd om Klimarådets statusrapport, der netop har dumpet regeringens kurs

På Frederiksberg fortsætter Tibetkommissionen afhøringerne i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. Torsdag afhøres Pernille Dahler Kardel, Søren Jacobsen og Christian Lotz, alle fra Udenrigsministeriet, samt tidligere chefpolitiinspektør ved København Politi Kai Vittrup.

Fredag 

Fredag mødes Statsrevisorerne – dagsorden følger på mødedagen.

Tibetkommissionen fortsætter sine afhøringer, når Bent Olsen, Torben Juel Eriksen, Mads R. Firlings og Steen Bischof, der alle er mellemledere i Københavns Politi, skal afhøres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00