Ugen i dansk politik: I Bruxelles rimer uge 42 ikke på efterårsferie

Efterårsferien har meldt sin ankomst, og det betyder, at dansk politik bliver sat på midlertidig pause. Efterårsferie er dog et ukendt begreb i Bruxelles, hvor der er rådsmøder og plenarsamling på programmet. Altinget præsenterer et overblik over ugen i dansk politik. 

Økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udskyder efterårsferien lidt ved i stedet at tage til Luxembourg, hvor EU-landenes finans- og økonomiministre træder sammen tirsdag. 
Økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udskyder efterårsferien lidt ved i stedet at tage til Luxembourg, hvor EU-landenes finans- og økonomiministre træder sammen tirsdag. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Der er dømt efterårsferie i Danmark, og det betyder, at den kommende uge i dansk politik står i feriens tegn. 

Til gengæld er der fortsat fuld damp på kedlerne i EU-maskineriet. Miljøminister Magnus Heunicke (S) og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) afbryder derfor kortvarigt deres parlamentariske ferie for at tage til Luxembourg, når de repræsenterer Danmark til to rådsmøder. 

De danske europaparlamentarikere pakker også taskerne for at rejse. Der er dog ikke dømt ferie for parlamentarikere. I stedet rejser de til Strasbourg, hvor der er plenarsamling i løbet af ugen. 

Altinget giver dig her et overblik over ugen i dansk politik. 

Mandag

  • Ugen starter, når EU-landenes miljøministre træder sammen i Luxembourg. Danmark bliver repræsenteret af miljøminister Magnus Heunicke (S). 
  • Klokken 09.00 kickstartes endnu en plenarsamling i EU-regi. Parlamentarikerne river teltpælene i Bruxelles op og drager i stedet traditionen tro mod Strasbourg. Plenarsamlingen afsluttes 19. oktober. 

Tirsdag

  • Klokken 09.00 lægger Luxembourg igen rammen om et højt profileret ministermøde. Denne gang er det Unionens finans- og økonomiministre, der stikker hovederne sammen. Det bliver økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der deltager på vegne af Danmark. 
  • Klokken 09.30 behandler EU-domstolen en klage fra Margrete Auken (SF) og fire andre europaparlamentarikere. Klagen bunder i, at EU-Kommissionen har afvist at udlevere alle dokumenter fra indkøbet af covid-vacciner. 
  • Klokken 12.00 bliver 'Hjemløsedagen 2023' markeret i Danmark. Dagen bliver markeret med en lang række aktiviteter på Rådhuspladsen i København. 
  • Klokken 12.00 forventes EU-Kommissionen at præsentere sit arbejdsprogram for 2024. Det er også forventningen, at Kommissionen lancerer sin handlingsplan mod narkotikasmugling. 

Onsdag og torsdag

  • De to dage byder indtil videre ikke på nogle nævneværdige begivenheder i hverken dansk eller europæisk politik. 

Fredag 

  • I løbet af dagen står den på topmøde. USA's præsident Joe Biden mødes nemlig i USA med EU's topfigurer i form af kommissions formand Ursula von der Leyen og Charles Michel, der er formand for Det Europæiske Råd. 

Lørdag og søndag 

  • Weekenden signalerer hviledage for de danske politikere rundt om i landet og i Bruxelles. 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024