Ugen i dansk politik: Mette Frederiksens første Nato-topmøde

DET SKER: Mandag begynder klimatopmødet COP25 i Madrid, og tirsdag til onsdag holder Nato topmøde i London. Hjemme på Christiansborg skal en række ministre i samråd. Altinget giver dig overblikket over ugen i dansk politik.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder kritiseret Nato-landene for ikke at spendere nok på forsvar. Også ved denne uges topmøde forventes præsidenten at komme med en tordentale rettet mod medlemslandene.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder kritiseret Nato-landene for ikke at spendere nok på forsvar. Også ved denne uges topmøde forventes præsidenten at komme med en tordentale rettet mod medlemslandene. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix

Velkommen til ugen i dansk politik.

Christiansborg byder i uge 49 på en række samråd og møder i Folketingssalen. Blandt andet skal borgerforslaget om en "klimalov nu" behandles. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser tirsdag til London, hvor hun skal deltage i Natos topmøde. Forud for mødet har Danmark blandt andet tilbudt vores allierede canadiere at overtage ledelsen af en sikkerhedsmission i Irak.

Få overblikket med Altinget her.

Mandag:
Klimatopmødet COP25 begynder i Madrid. Først skulle Brasilien have beværtet FN's klimatopmøde, men præsident Jair Bolsonaro aflyste. Så fik Costa Rica tjansen, men økonomien slog ikke til. Næste i rækken blev Chile, men grundet flere ugers uro internt i landet endte klimatopmødet i Spaniens hovedstad. Topmødet, som samler verdens ledere, varer frem til 13. december.

Det sidste hegnsfag af vildsvinehegnet bliver mandag monteret nær grænseovergangen ved Sofiedal. Vildsvinehegnet er knap 70 kilometer langt og strækker sig langs den dansk-tyske grænse. Hegnet skal medvirke til, at den afrikanske svinepest ikke når Danmark.

Klokken 11.00 fortsætter regeringen forhandlingerne om finansloven med støttepartierne og Alternativet. 

Tirsdag:
Nato afholder tirsdag og onsdag topmøde i London. Forud for mødet har regeringen tilbudt Nato at overtage ledelsen af en sikkerhedsmission i Irak. Danmark vil i 2023 nå målet om at bruge 1,5 procent af bruttonationalproduktet på Forsvaret, og statsminister Mette Frederiksen (S) vil højst sandsynligt bruge mødet på at overbevise de andre Nato-allierede om, at Danmark bidrager tilstrækkeligt til fællesskabet.

Mette Frederiksen skal desuden i løbet af topmødet have et en-til-en møde med USA's præsident Donald Trump.

Ugens første møde i Folketingssalen bliver afholdt tirsdag klokken 13.00. Her skal blandt andet borgerforslaget 'Dansk klimalov nu' behandles.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er tirsdag klokken 14.30 kaldt i samråd om indfrielse af Socialdemokratiets løfte om ansættelse af 1.000 flere sygeplejersker.

Onsdag:
Miljøminister Lea Wermelin (S) er onsdag kaldt i samråd om regeringens planlagte indsats for at styrke biodiversiteten i Danmark. Regeringen og støttepartierne er begyndt på forhandlingerne om en ny biodiversitetspakke, som forventes klar til næste efterår.

Torsdag:
Klokken 10.00 er der møde i Folketingssalen, hvor lovforslaget om indførelse af seniorpension skal førstebehandles. Det forventes, at der indføres seniorpension fra den 1. januar 2020.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skal i et åbent samråd redegøre for, hvordan hun agter at sikre, at der i de kommende år sker et signifikant fald i antallet af hjemløse.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal også i samråd torsdag. Denne gang om ulighed i det danske sundhedsvæsen. Han skal blandt andet redegøre for, hvordan der sikres ens behandling, uanset hvor i landet man bor.

Fredag:
Folketingets Europaudvalg mødes klokken 09.30 med de danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Klokken 10.00 er der atter møde i Folketingssalen. Der er to forespørgsler på programmet. Den ene er til justitsminister Nick Hækkerup (S) af Sikandar Siddique (ALT) og Mira Issa Bloch (ALT) om den øgede overvågning. Den anden forespørgsel er til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF) om mobning i folkeskolen.

DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier) fremlægger fredag en udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og dens betydning for Danmark.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) skal i samråd om psykiatriområdet. Det er Magnus Heunickes tredje samråd i ugen. Ministrene er blevet bedt om redegøre for regeringens økonomiske prioriteringer på psykiatriområdet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion