Ugen i dansk politik: Samråd på samlebånd og fejring af Genforeningen

DET SKER: Ugen i dansk politik byder på en lang række samråd på Christiansborg. Blandt andet skal fødevareminister Mogens Jensen (S) redegøre for, hvorvidt han kendte til en afgørende regnefejl om landbrugets lavbundsjorde. Desuden markeres fejringen af Genforeningen 2020 i denne uge. Altinget giver dig overblikket.

Årets anden uge byder på en lang række samråd. Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal forklare sig i sagen om den regnefejl, som først blev kendt af Folketinget tre måneder efter, at ministeren havde fået besked om den.
Årets anden uge byder på en lang række samråd. Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal forklare sig i sagen om den regnefejl, som først blev kendt af Folketinget tre måneder efter, at ministeren havde fået besked om den.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Velkommen til det nye års anden uge i dansk politik. 

Ugen byder på en lang række samråd på Christiansborg, hvor blandt andet fødevareminister Mogens Jensen skal redegøre for, hvorfor han undlod at oplyse Folketinget om en afgørerende fejl i beregningerne af landbrugets klimabelastende lavbundsjorde.

Derudover markerer ugen også begyndelsen på fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. 

Her får du hele overblikket.

Mandag:
200 danske soldater sendes til Estland. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) tager mandag morgen afsked med soldaterne fra Roskilde Lufthavn. De danske tropper skal være en del af Natos missioner i Baltikum.

Tirsdag:
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal tirsdag eftermiddag i samråd, hvor han skal oplyse om regeringens planer for den kommende sundhedsreform.

Samme eftermiddag skal social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i samråd om hjemløshed. Ministeren skal blandt andet svare på, hvad hun har tænkt sig at gøre for at sikre, at der i de kommende år sker et fald i antallet af hjemløse.

Onsdag:
Klokken 13.00 er der møde i salen med ministrenes spørgetid.

Samtidig er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om nedbringelse af dimittendledigheden. De skal blandt andet redegøre for, hvad de vil gøre for at sikre, at flere unge får fodfæste på arbejdsmarkedet.

Magnus Heunicke er også kaldt i samråd klokken 13.00. Denne gang om egenbetaling for tolkebistand.

Miljøminister Lea Wermelin (S) skal klokken 13.15 i samråd om et 500 kilometer langt vandløb, som igen skal omfattes af et konkret miljømål. Det meddelte ministeren i oktober. Derfor skal hun redegøre for processen samt det faglige grundlag bag udmeldingen.

Regnmængderne i efteråret 2019 slog rekord, hvilket har resulteret i forhøjet vandstand ved eksempelvis Gudenåen. Derfor skal miljøministeren i et andet samråd redegøre for, om regeringen mener, at kapaciteten i grøfter, vandløb og åer skal tilpasses de større vandmængder.

2020 er 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Klokken 14.00 er der pressemøde i Koncerthuset i København, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) præsenterer programmet for fejringen. 100-året vil blive markeret med mere end 900 aktiviteter over hele landet.

Torsdag:
Klokken 10.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er torsdag kaldt i samråd vedrørende statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelse under åbningstalen i Folketinget sidste år om et nyt asylsystem. Samrådet finder sted i forbindelse med Folketingets Europaudvalgs møde.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal klokken 10.15 i samråd om ansættelsen af en ny pressechef i Børne- og Undervisningsministeriet. Hun skal blandt andet oplyse, om hun er enig i, at det udfordrer tilliden til partipolitisk neutrale embedsmænd, når syv af ni presse- og/eller kommunikationschefer ansat i ministerierne efter regeringsskiftet i juni har en særlig tilknytning til Socialdemokratiet eller ministrene.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal i samråd efter Altingets afsløring af, at ministeren undlod at oplyse Folketinget om en afgørende fejl i beregningerne af landbrugets klimabelastende lavbundsjorde. Han skal svare på, hvornår han blev oplyst om fejlen i Aarhus Universitets beregninger af arealet af såkaldte lavbundsjorde, der har betydning for landbrugets udslip af drivhusgasser.

Miljøminister Lea Wermelin deltager torsdag i Ungdommens konference om naturkrisen. 80 unge i alderen 16 til 26 år fra hele landet skal på konferencen, der holdes i Fællessalen på Christiansborg, diskutere løsninger på den drastiske tilbagegang i biodiversitet.

Fredag:
Regeringen markerer 100-året for Genforeningen med en gallaforestilling på Det Kongelige Teater. Forestillingen overværes af blandt andre dronning Margrethe og prinsesse Benedikte samt ministerpræsidenten for Slesvig-Holsten. Derudover deltager ministre, folketingsmedlemmer og medlemmer af Folketingets Præsidium.

Ugen slutter af med et møde i Sønderjylland om forureningen ved Kærgård Klitplantage. Målet er at få samlet alle folketingsmedlemmerne fra Sydjylland til i fællesskab at få sat fokus på oprydning efter forureningen ved Vesterhavet. I årene mellem 1956 og 1973 blev der dumpet 300.000 tons giftigt spildevand i klitterne ved Kærgård Klitplantage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00