Ugen i dansk politik: Statsministeren rejser fra Tokyo til Bruxelles, og Vermund samler partitropperne

Statsminister Mette Frederiksen rejser mandag til Japan for at mødes med den japanske premierminister. På et EU-topmøde senere på ugen mødes hun med EU's stats- og regeringschefer. Og så holder Nye Borgerlige årsmøde i weekenden. Altinget giver dig her et overblik over den kommende uge i dansk politik. 

I Bruxelles deltager statsminister Mette Frederiksen (S) i et to dage langt EU-topmøde. Blandt emnerne på dagsordenen er migrationsudfordringer, den europæiske økonomi og krigen i Ukraine. 
I Bruxelles deltager statsminister Mette Frederiksen (S) i et to dage langt EU-topmøde. Blandt emnerne på dagsordenen er migrationsudfordringer, den europæiske økonomi og krigen i Ukraine. Foto: Juan Medina/Reuters/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Efterårsferien er kommet og gået, hvilket betyder, at dagligdagen i dansk politik atter kan vende tilbage. 

Mandag rejser Mette Frederiksen (S) til Japan på et tre dage langt besøg. Her skal hun mødes med den japanske premierminister Fumio Kishida, og de to skal blandt andet diskutere den verserende krig mellem Israel og Hamas.  

Tirsdag og onsdag er en række af regeringens ministre indkaldt i samråd af deres kolleger i Folketinget. Eksempelvis skal transportminister Thomas Danielsen (V) redegøre for den kollektive trafiks prisstigninger. 

Rejsedagene er ikke ovre for statsministeren i denne uge. Torsdag rejser hun nemlig til EU-topmøde i Bruxelles, hvor hun træder sammen med sine europæiske pendanter. 

Weekenden byder på årsmøde i Nye Borgerlige og landsmøde for Folkebevægelsen mod EU. 

Altinget præsenterer dig her for et overblik over den kommende uge i dansk politik. 

Mandag

 • Ugen starter, når statsminister Mette Frederiksen (S) rejser til Japan, hvor hun skal mødes med den japanske premierminister Fumio Kishida. Besøget er planlagt til at vare tre dage, og statsministeren rejser hjem onsdag inden EU-topmødet i Bruxelles, der finder sted torsdag eftermiddag.  
 • Klokken 08.30 drager Kirkeudvalget på en to dage lang studietur til det jyske, hvor de blandt andet skal mødes med en række biskopper. 
 • Klokken 09.00 befinder fødevarer-, landbrugs- og fiskeriminister Jacob Jensen (V) sig i Luxembourg. Der er nemlig rådsmøde for Unionens landbrugs- og fiskeriministre. 
 • Klokken 09.00 stikker udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) hovederne sammen sine europæiske kolleger til et rådsmøde, der ligeledes løber af stablen i Luxembourg. Det er EU's udenrigschef, spanske Josep Borell, der står for mødeledelsen. 

Tirsdag

 • Klokken 09.00 bliver vestkysten repræsenteret på Christiansborg. Formiddagen står nemlig på Vestkystkonference. Erhvervsminister Morten Bødskov (S) og minister for landdistrikter Louise Scack Elholm (V) er SVM-regeringens repræsentanter til konferencen, hvor også en række borgmestre fra den danske vestkyst lægger vejen forbi hovedstaden til en snak om blandt andet turismen.
 • Klokken 13.30 er to af regeringens centrale ministre kaldt i samråd af Folketingets Sundhedsudvalg. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) får selskab af finansminister Nicolai Wammen (S), når de skal redegøre for besparelser i sundhedsvæsenet. 

Onsdag 

 • Klokken 09.00 er udenrigsministeren indkaldt i et samråd, der umiddelbart ikke har udenrigspolitisk karakter. Lars Løkke Rasmussen skal i stedet svare på spørgsmål om sin involvering i de nye havvindsordninger. Der er særligt fokus på udenrigsministerens forhold til den grønne investeringsfond Copenhagen Infrastructure Partners
 • Klokken 09.30 er Dansk Erhverv værter for Velfærdens Topmøde. Et grundlæggende spørgsmål, som man søger at blive klogere på, er hvordan velfærdssamfundet udvikler sig i et samspil mellem det private, offentlige og civilsamfundet. Til at gøre topmødets deltagere klogere på netop det byder arrangementet blandt andet på  en debat mellem SF's Pia Olsen Dyhr og Liberal Alliances Alex Vanopslagh. 
 • Klokken 13.00 er beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kaldt i samråd om asbest. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvordan Arbejdstilsynet kan rykke hurtigere ud, når ulovligt arbejde med asbest bliver anmeldt. 
 • Klokken 13.00 skal transportminister Thomas Danielsen (V) ligeledes indfinde sig i den varme samrådsstol. Transportudvalget har indkaldt ministeren i samråd om prisstigningerne i den kollektive trafik. 

Torsdag

 • Klokken 10.15 har Børne- og Undervisningsudvalget, Digitaliseringsudvalget samt Den Nationale Alliance for Digital Teknologiforståelse inviteret til en åben høring om digital teknologiforståelse i folkeskolen. 
 • Klokken 10.15 er det tid til endnu et samråd for regeringens ministre. Denne gang er det justitsminister Peter Hummelgaard (S), der skal svare på spørgsmål om sugardating. 
 • Klokken 10.30 er det miljøminister Magnus Heunickes (S) tur til at befinde sig i krydsild. Han er indkaldt i samråd om forbedringer af havmiljøet. 
 • Klokken 15.00 træder EU's stats- og regeringschefer sammen til et to dage langt topmøde i Bruxelles. Statsminister Mette Frederiksen (S) drager af den årsag til Bruxelles i løbet af torsdagen. Indtil videre er Ukraine, migrationsudfordringer og den europæiske økonomi blandt emnerne, der skal drøftes. Forventningen er også, at den verserende konflikt mellem Israel og Gaza bliver et omdrejningspunkt for diskussionerne. 

Fredag

 • Klokken 09.00 byder domkirkebyen Viborg velkommen til et folkemøde for landets klubområde. En lang række aktører fra fritids- og ungdomsklubberne rundt om i landet samles til en dag, der blandt andet byder på oplæg fra Svend Brinkmann. 
 • Klokken 11.15 hiver Udlændinge- og Integrationsudvalget to af regeringens socialdemokratiske ministre i et åbent samråd om forholdene på Udrejsecenter Kærshovedgård. Kaare Dybvad Bæk og Peter Hummelgaard skal blandt andet redegøre for, hvordan en narkoring kan opstå på udrejsecentret. 

Lørdag 

 • Klokken 11.00 danner Vejle rammen om Nye Borgerliges årsmøde. Det er planlagt, at partiformand Pernille Vermund går på talerstolen klokken 11.15. 
 • Klokken 12.00 holder Folkebevægelsen mod EU et to dage langt landsmøde. Det foregår længere op ad E45 og nærmere bestemt Aarhus.  

Søndag 

 • Der er dømt hviledag i dansk politik. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00