Ugen i dansk politik: Mette Frederiksens stabschef skal afhøres i Minkkommissionen

Minkkommissionen fortsætter med sine afhøringer, gas- og oliesektoren skal finde sin rolle i den grønne omstilling og den svenske Rigsdag stemmer igen om statsministerposten. Få et overblik over ugen i dansk politik.

Arkivfoto. To af Mette Frederiksens tætte medarbejdere skal fredag afhøres i Minkkommissionen. En af dem er stabschef Martin Justesen. 
Arkivfoto. To af Mette Frederiksens tætte medarbejdere skal fredag afhøres i Minkkommissionen. En af dem er stabschef Martin Justesen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Velkommen til endnu en uge i dansk politik.

Rigsretten mod Inger Støjberg går i dvale indtil domsafsigelsen 13. december. Til gengæld begynder byrødderne på konstitueringsmøderne, der er afhøringer i minkkommissionen og så fortsætter finanslovsforhandlingerne bag indtil videre lukkede døre. Der er også fire samråd på programmet samt refleksioner over den grønne omstilling i Offshore-branchen. Og så tager vi et kort blik mod Sverige, hvor parlamentet i Danmarks tredjestørste eksportmarked igen skal vælge en statsminister.

Dét, og meget mere - er 'ugen i dansk politik'. Få det fulde overblik her:

MANDAG 

 • Hvad kan vi bruge EU til i ligestillingsdebatten, og hvor meget bør EU gribe ind i nationale anliggende, når det kommer til ligestilling? Det er temaet, når Europanævnet og AOF inviterer til morgendebat, kaffe og croissanter i Altingets gård. EU-parlamentariker Marianne Vind (S) og direktør for KVINFO, Henriette Laursen, debatterer sagen.
 • Børnerådets årskonference 2021 løber af stablen hos DAC, hvor emner som inddragelse af børn og unge i politikudvikling og beslutningsprocesser er på dagsordenen. Blandt gæsterne er social- og ældreminister Astrid Krag (S).
 • Sverige vælger igen ny statsminister. Rigsdagen i Sverige skal igen stemme om, hvem der skal være landets statsminister. I sidste uge måtte Magdalena Andersson, der er socialdemokraternes leder, gå af efter kun syv timer på statsministerposten. En forfejlet budgetafstemning og uregerlige støttepartier fik Miljøpartiet til at gå ud af regeringen senere på dagen, hvilket også fik Magdalena Andersson til at trække sig. 

TIRSDAG

 • Det virker til at blive en rolig tirsdag. Der er dog møde i folketingssalen, hvor klageadgangen til Lynetteholmen skal diskuteres. Det kan du følge her.
 • Senere på dagen er der åbent samråd om håndteringen af overskridelsen af den økonomiske ramme for vederlagsfri fysioterapi, hvor Venstre har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

ONSDAG

 • Kommunal- og regionalvalget er bag os, og borgmesterkabalen er lagt. Det er dog reelt først onsdag, at by- og regionsrådene har mulighed for at konstituere sig. Der er åbent for nye konstitueringer frem til 15. december, så alt kan stadigvæk ske. Det er først dér, vi med sikkerhed ved, hvordan de endegyldige konstitueringer ser ud.
 • Vi du vide mere om stigende energipriser, grøn omstilling og gule veste, så kan du tage forbi Dansk Fjernvarmes netværksmøde i DAC. Talere inkluderer blandt andre Allan Sørensen, der er cheføkonom ved Dansk Industri, Anders Overvad, som er chefanalytiker ved Tænketanken Europa, og Sofie Holme Andersen, senioranalytiker for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
 • I DR Koncerthuset løber årets Offshore Summit 2021 onsdag af stablen. Her skal der blandt andet diskuteres, hvordan den grønne omstilling bliver en succes? Christian Ibsen fra CONCITO, Thomas Drustrup fra Plastindustrien, Finn Lauritzen fra Axcelfuture og Martin Næsby fra Oil Gas Denmark er blandt talerne.
 • På Christiansborg er der åbent samråd om salg af vacciner og donation af vacciner gennem COVAX. Det er Peder Hvelplund (EL), der har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) i åbent samråd.
 • Og så har Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, fødselsdag i denne uge, og det fejres med en reception i Altingets gård onsdag eftermiddag. Tilmeldingen kan findes her.

TORSDAG

 • Minkkommissionen fortsætter og nøglepersoner i sagen skal afhøres. Dagen starter med afhøring Per Okkels, daværende departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet. Senere på dagen er det blevet departementsråd i Statsministeriet Pelle Papes tur. Følg med og forstå sagen her. 
 • Enhedslisten har kaldt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek i åbent samråd om renoveringer i almene boligforeninger. Her skal ministeren blandt andet svare på, om han vil sikre lejeres rettigheder i forbindelse med renoveringer i almene boliger, så lejerne har mulighed for genhusning i egen boligafdeling efter endt renovering? 

FREDAG

 • Minkkommissionen afslutter ugen, hvor to af statsministerens tætte medarbejdere skal i vidneskranken, og  det er de sidste afhøringer, inden statsminister Mette Frederiksen (S) selv skal afhøres i næste uge. Først er det jurist og tidligere sekretariatsleder i Statsministeriet Nicholas Rahui Webster Rømer, der skal afhøres. Og efter frokost er det så blevet stabschef i Statsministeriet Martin Justesens tur.
 • Rådet for grøn omstilling holder morgendebat om EU, den grønne energi og energieffektiviseringer. Blandt deltagerne er Ingrid Reumert, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling, Peter Bach, formand for IEA’s Energy Efficiency Working Party, samt Niels Fuglsang (S) og Pernille Weiss (K), der begge er MEP'er.
 • På Christiansborg er der åbent samråd om Danmarks udviklingsbistand, hvor udviklingsminister Flemming Møller Mortensen blandt andet skal redegøre for sin reaktion på OECD’s løftede pegefinger over for den danske prioritering af migrationsindsatsen i finansloven?
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magdalena Andersson

Partiformand, Socialdemokraterna, fhv. statsminister (S), Sverige
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

Henriette Laursen

Direktør, Kvinfo
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00