Analyse af 
Thomas Lauritzen

Uklarhed om EU’s militære ambitioner udløser bekymring blandt Nato-lande

Stik imod Danmarks interesser vil den franske præsident løsrive dele af Europas forsvar fra Nato i en grad, der allerede nu bekymrer USA, Canada, Tyrkiet, Norge – og den store europæiske militærmagt Storbritannien, som lige har forladt EU.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ønsker mere EU-forsvar.
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ønsker mere EU-forsvar.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Når statsminister Mette Frederiksen (S) fredag tænder for skærmen for at fortsætte to dages videokonferencer med de andre europæiske ledere, så vil de sikkert alle et sted i baghovedet høre tre små ord: ”America is back.” Men er det sandt?

Emnet for morgenens diskussion blandt lederne er fremtiden for europæisk forsvar – og ordene blev udtalt af Joe Biden, da han sidste weekend deltog i en lignende elektronisk version af den årlige internationale sikkerhedskonference i München.

Den nye amerikanske præsident er i gang med en gigantisk diplomatisk oprydning efter forgængeren Donald Trumps utallige angreb på både Nato, EU, FN og stort set alt andet multilateralt samarbejde.

”De seneste fire år har været hårde. Men nu må Europa og USA igen lede i fællesskab (…) Jeg ved, vi kan gøre det. Vi har gjort det før,” sagde præsident Biden.

Spørgsmålet er, hvor mange af de 27 EU-landes ledere, der her i 2021 stadig tror på, at amerikansk militærmagt via den transatlantiske forsvarsalliance forbliver grundstenen for Europas sikkerhed. Ved samme konference i München lagde Frankrigs præsident ikke skjul på, at hans tillid til USA kan ligge på et temmelig lille sted.

”USA er i dag blevet en stillehavsmagt, der ser mere i retning af Kina og Stillehavet. Det betyder, at USA vil skifte fokus til andre regioner end vores nabolag,” sagde Emmanuel Macron og fortsatte:

”Hvis vi er for afhængige af USA inden for Nato, så kan vi placere os selv i en situation, hvor vi ikke længere bliver forsvaret ved vores egne grænser (…) Den Europæiske Union og dens nøglestater er nødt til at være en del af løsningen på deres egen sikkerhed.”

Danmark insisterer på Nato
Det er langt fra første gang, at Frankrig efterlyser større ambitioner for en europæisk forsvars- og sikkerhedspolitik. Den slags har franske ledere luftet i større eller mindre grad lige siden Charles de Gaulles stormagtsdrømme i 1960’erne.

Så hvorfor tage det mere alvorligt nu? Man kunne faktisk argumentere for, at militær autonomi for Den Europæiske Union bare er blevet endnu mere urealistisk i en tid, hvor EU’s største militærmagt – Storbritannien – lige har forladt klubben.









0:000:00