Debat

Ungdomspolitiker: Indfør et obligatorisk dannelseskursus for alle boomere

De ældre generationer formår ikke at udvise selv den mest basale høflighed. Et obligatorisk dannelseskursus, når man fylder 50 år, vil derfor være tiltrængt, skriver Lucas Zukunft.

Et samfund, der ikke er præget af høflighed og ordentlighed, er bare ikke værd at være stolt af, skriver Lucas Zukunft.
Et samfund, der ikke er præget af høflighed og ordentlighed, er bare ikke værd at være stolt af, skriver Lucas Zukunft.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har netop læst en fremragende kommentar af Jakob Elkjær her i Altinget, som virkelig fik sat mine tanker i gang. Jakob bemærker det, som jeg desværre også flere gange har erfaret: At det især er de ældre generationer, som har udfordringer med opførslen.

Jeg ser det på restauranter og caféer, i supermarkeder, til koncerter og generelt alle steder i det offentlige rum. Alt for mange formår ikke at udvise selv den mest basale høflighed.

Jakobs pointe blev også bevist tydeligt i kommentarfeltet til kommentaren – ligesom det er tilfældet i mange andre kommentarfelter. Der er en generation, som på ingen måder har, eller har haft chancen for at lære at begå sig i den digitale verden, og som tager uhøfligheden med sig.

Læs også

Men det er ikke nødvendigvis deres skyld. Det er også en gruppe af mennesker, som først og fremmest er opdraget til nogle helt andre normer end dem, der hersker i dag, og for det andet er det så længe siden, at man ikke kan klandre nogen for at have glemt dele af deres opdragelse og dannelse.

Obligatorisk dannelseskursus

Vi taler meget om, hvordan der skal dannelse på skoleskemaet. Hvordan vi skal sikre, at de nye generationer lærer at begå sig i samfundet. Men måske er det ikke nok, at det kommer, mens man er i den skolepligtige alder.

De fleste lever jo 50, 60, 70 år efter de har afsluttet skolen, og det kan dels være lang tid at huske på det, man har lært, men samtidigt ved vi også hvor meget samfundet kan forandre sig på den tid.

Alt for mange formår ikke at udvise selv den mest basale høflighed

Lucas Zukunft
Forretningsudvalgsmedlem, SF Ungdom

Høfligheden har vel været dalende siden 68-oprøret. Det mest bemærkelsesværdige, når man ser ældre film og serier, er vel, at folk som udgangspunkt var Des med hinanden. Og selv når de er ubehøvlede, så er de det på en fascinerende raffineret måde.

Det er klart, at film også er stiliserede, men de er også lavet i en samtid og afspejler den dermed.

Jeg advokerer ikke nødvendigvis for, at vi skal tilbage til tilstanden før 1968, men vi kan hente inspiration derfra. Og det tjener til at vise, hvor meget et samfund kan forandre sig på de 55 år, der er gået siden.

Derfor kan der være en fordel i at indføre et obligatorisk dannelseskursus når man fylder 50 år. Et kursus, som genopfrisker den dannelse, man vel sagtens har glemt 35 år efter man færdiggjorde grundskolen.

Og lige så meget et kursus, der skal opdatere dannelsen og tilpasse det samfund, man befinder sig i. Måske, forhåbentligt, kan det afhjælpe de udfordringer, vi desværre har med ældre generationers adfærd.

Pli i det offentlige rum

Det er nemt at pege fingre ad andre. Jeg er 25, og kan stadig kalde mig ung og frisk. Jeg husker stadig min opdragelse og folkeskolen, men jeg frygter da også, hvor jeg kan ende når 25 yderligere år, eller endnu længere, er gået. Jeg kunne sikkert selv have brug for et sådant kursus til den tid.

Det er ikke for at trække min egen generation op på nogen piedestal. Selvfølgelig findes der udfordringer i alle generationer. Men desværre er én af dem overrepræsenteret og meget tydelige når det kommer til mangel på pli i det offentlige rum. Det er en skam.

Læs også

Jeg ved godt, at jeg kan blive skudt i skoene, at jeg generaliserer, eller, som så mange gange før, få at vide, at jeg er ung, naiv og dum. Det er jeg, som andre, blevet vandt til. Desværre bekræfter det også kun pointen.

Det er ikke min hensigt at generalisere, om end jeg vil påstå, at ingen mennesker er fejlfri, og at vi alle kunne nyde godt af et dannelseskursus midtvejs i livet.

Uanset hvad er det på høje tid, at vi gør noget, for et samfund, der ikke er præget af høflighed og ordentlighed, er bare ikke værd at være stolt af. Vi må alle sammen opføre os ordentligt over for hinanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Elkjær

Pressechef, Aalborg Universitet
journalist (DJH 1996)

0:000:00