Venstre til S: I har ingen plan

Jakob Elleman (V) i Folketingssalen 6. september 2016. 

FINANSLOV: Socialdemokraterne stod skoleret under førstebehandlingen af den kommende finanslov, hvor Danmarks største parti var under beskydning.

Intet finanslovsudspil, ingen finansiering og ingen visioner.

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, blev grillet på folketingssalens talerstol under førstebehandlingen af en kommende finanslov for 2017.

”Ud fra devisen, at den, der sover, synder ikke, er Socialdemokraterne kommet med en ikke-eksisterende plan,” sagde politisk ordfører for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

Efter Socialdemokraterne i dag er mødt op til førstebehandlingen uden deres eget finanslovsudspil, var kritikken hård.

”Forestiller ordføreren sig, at nogen skal tage Danmarks største parti seriøst, hvis end ikke man vil fremlægge et eneste tal som oplæg til en finanslovsdebat,” spurgte Jacob Ellemann-Jensen.

S: Her er vores prioriteringer
Det mente Benny Engelbrecht nu alligevel, at der var nogen, der kunne, da han præsenterede Socialdemokraternes prioriteter i finanslovsforhandlingerne.

”Vi møder op til 2025-plan og finanslovsforhandlingerne med tre grundlæggende prioriteter. Danmark skal i 2025 være dygtigere, rigere og mere retfærdig,” siger han.

Ifølge Benny Engelbrecht handler det konkret om at sikre en højere produktivitet, flere skal gå fra ufaglært til faglært, der skal gennemføres en vækstreform og skabes bedre rammevilkår for virksomheder, ligesom velfærden skal styrkes.

”Uden et stærkt fundament falder huset sammen, og det er muligt at sikre disse prioriteringer inden for det råderum på 40 milliarder kroner, som er skabt under de seneste års reformer,” sagde han.

Ingen finansiering
Det mente Jakob Ellemann-Jensen ikke, vil kunne lade sig gøre inden for statskassens råderum.

"Vil man stadigvæk alle de her ting, som Socialdemokraterne har været ude at love? For så må jeg røbe for ordføreren: Det kan ikke lade sig gøre inden for disse 40 milliarder," sagde han.

Også finansordfører for Venstre, Jacob Jensen, var efter Socialdemokraternes finansiering.

”Alle de ting, som socialdemokraterne gerne vil gøre for den offentlige sektor, koster jo penge. Socialdemokraterne har ikke nogen plan. Der må alligevel være gjort sig nogen tanker om, hvor den offentlige vækst skal komme fra,” sagde Jacob Jensen.

Hos Liberal Alliance gik kritikken på Socialdemokraternes hykleri i forhold til topskattelettelser.

”Socialdemokraterne ved godt, at det er klogt at sænke topskatten på den sidst tjente krone. De ønsker bare, det er nogle andre, der gør det. Derfor vil man ikke love at rulle topskattelettelser tilbage,” sagde Ole Birk Olesen, finansordfører for Liberal Alliance.

Hvor Venstre og Liberal Alliance gik hårdt efter Socialdemokraterne, var tonerne anderledes fra Dansk Folkeparti. Blå bloks største parti var langt mindre hård i retorikken, og stillede kun få spørgsmål til Benny Engelbrecht. 

Forrige artikel Jacob Nybroe er ny chefredaktør for Jyllands-Posten Jacob Nybroe er ny chefredaktør for Jyllands-Posten Næste artikel Fængselbetjent overfaldet i sin fritid en uge før samråd Fængselbetjent overfaldet i sin fritid en uge før samråd