Debat

Venstre: Enhedslisten undergraver vælgernes viden om EU’s forsvarssamarbejde

Der findes ikke så mange reelle bekymringer ved at deltage det frivillige forsvarssamarbejde i Europa. Måske er det derfor, at Enhedslisten begynder at hive spøgelser ud af den blå luft, skriver fire Venstre-politikere.

Enhedslisten ender med at undergrave vælgernes viden om, hvad de reelt skal tage stilling til 1. juni, skriver fire Venstre-politikere.
Enhedslisten ender med at undergrave vælgernes viden om, hvad de reelt skal tage stilling til 1. juni, skriver fire Venstre-politikere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jan E. Jørgensen
Kim Valentin
Linea Søgaard-Lidell
Morten Dahlin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når danskerne skal stemme om deltagelse i det europæiske forsvars- og sikkerhedssamarbejde 1. juni, står det Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen og hendes partifæller frit for at stemme nej.

Også selvom vi i Venstre mener, at det er en dårlig beslutning. Det er nu en gang - og heldigvis - reglerne i et demokrati. Det er da også netop demokratiet, Mai Villadsen selv synes, at hun hylder i sit debatindlæg i Altinget 19. april.

Men et grundlag for et velfungerende demokrati er også, at vi holder en saglig debat og giver befolkningen den bedst mulige og mest korrekte information, så de kan træffe et oplyst valg. Desværre må vi konstatere, at der er flere vildledende påstande i Enhedslistens argumentation for et nej.

Påstande om det europæiske forsvarssamarbejde, som simpelthen ikke passer. Og som også sidenhen er blevet pillet fra hinanden på de sociale medier, blandt andet af forskeren Jakob Dreyer, der er en af eksperterne på området herhjemme.

Tre myter om forbeholdet

Villadsen og resten af Enhedslisten påstår blandt andet, at ved en afskaffelse, så går Danmark ind i slags forening uden noget formål eller nogen vedtægter.

Enhedslisten ender med at undergrave vælgernes viden om, hvad de reelt skal tage stilling til

Linea Søgaard-Lidell (V), Jan E. Jørgensen (V), m.fl.
Se afsendere i faktaboks

Måske Mai Villadsen skulle tage at læse Lissabon-traktaten, hvor det rent mellemstatslige forsvarssamarbejdes formål og vedtægter er stadfæstet. Sort på hvidt.

Vi ved ikke, hvilke foreninger Villadsen er medlem af, men ingen af os er medlemmer af noget som helst, der har så velbeskrevne regler som det europæiske forsvarssamarbejde.

Villadsen har også påstået, at en afskaffelse af forbeholdet kan lede til, at Danmark bliver forpligtet til yderligere militær oprustning. Det er heller ikke rigtigt. Der er tale om et frivilligt mellemstatslige samarbejde, og det gælder også i forhold til eventuelle fremtidige investeringer.

Der er intet i det europæiske forsvarssamarbejde, der mod vores vilje kan tvinge os til at bruge flere penge eller til at bruge nogle penge på noget bestemt. Det vil til enhver tid være Folketinget, der suverænt bestemmer hvilke missioner vi vil deltage i, og hvilke vi vil holde os ude af – præcis som det er med FN og Nato i dag.

Når det så er sagt, så er der jo en velkendt uenighed mellem Venstre og Enhedslisten, når det kommer til oprustning. Enhedslisten ønsker som bekendt at nedlægge Forsvaret, mens vi i Venstre ønsker at styrke det.

Vildleder vælgerne

Den sidste myte, som Mai Villadsen er ude og argumentere for, er, at hvis danskerne stemmer ja, vil de ikke kunne vide, hvad de forpligter sig til i fremtiden. Det er heller ikke rigtigt.

Forsvarssamarbejdet eksisterer jo allerede, og vi ved præcis, hvad det går ud på. Danmark står blot som tilskuer på sidelinjen lige nu. Vi skal altså ikke stemme om et potentielt ukendt samarbejde. Vi skal stemme om, om Danmark skal tilslutte sig et velkendt og velfungerende forsvarssamarbejde med vores europæiske allierede.

Læs også

Det kan godt være, at Enhedslistens tror, at disse vildledninger kan overbevise flere til at mene det samme som dem. Men de ender med at undergrave vælgernes viden om, hvad de reelt skal tage stilling til.

Måske er det, fordi der ikke findes så mange reelle bekymringer ved at deltage i det frivillige forsvarssamarbejde i Europa, at Enhedslisten ligefrem begynder at hive spøgelser ud af den blå luft?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00