Kommentar af 
Poul Madsen

Venstre er blevet til en flok embedsmænd, der blot forvalter Mette Frederiksens og Lars Løkkes politik

Under den nye regering har Venstre totalt udvisket sin egen identitet. Bureaukraterne Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose, der styrer Venstre under formandens sygdom, agerer som et forretningsministerium, der fører andre partiers politik, skriver Poul Madsen.

Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose, der står i front for Venstre i formandens sygefravær, fremstår som bureaukratiske embedsmænd, der ikke kan vinde næste valg, skriver Poul Madsen.
Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose, der står i front for Venstre i formandens sygefravær, fremstår som bureaukratiske embedsmænd, der ikke kan vinde næste valg, skriver Poul Madsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når jeg ser og hører Venstres ministre; Troels Lund Poulsen, Stephanie Lose, Sophie Løhde med flere, så minder de mig om embedsmænd. Der er ikke noget galt med embedsmænd, men deres fornemste opgave er at udføre de opgaver, som andre har fundet på, og det er lige nøjagtigt, hvad Venstres rolle er blevet i regeringen.

Jeg kan ikke komme på et eneste markant udspil, hvor jeg har tænkt: Nå, her kan man da virkelig se Venstres aftryk.

Jeg ved godt, at Jan E. Jørgensen (V) nu vil fare i flint på Twitter og fortælle, at det sandelig ikke er rigtigt og fremhæve alle mulige detaljer. Og dybest set kan min mening jo være ligegyldig, hvis Venstres bagland og vælgere knuselskede denne regering. Men jeg har heller ikke mødt en eneste Venstremand uden for Christiansborg, der kan se det klare liberale aftryk.

Regeringen er inkarnationen på alt, Lars Løkke (M) påstod, han ville med sit nye parti. Det er ren zen, yin og yang og high five

Poul Madsen

Til gengæld er hver eneste dag, denne regering består, en påmindelse om Moderaterne. Regeringen er inkarnationen på alt, Lars Løkke (M) påstod, han ville med sit nye parti. Det er ren zen, yin og yang og high five, og oveni har Løkke fået sit drømmejob som udenrigsminister og gør det rigtigt godt.

For klassiske socialdemokrater er SVM-regeringen også op ad bakke, men frustrationen afbødes gennem de klare socialdemokratiske aftryk.

Det vigtigste aftryk er, at Mette Frederiksen (S) er statsminister, og for nylig blev fradraget for fagforeningskontingentet også forhøjet med 1000 kroner. Det var ikke engang en del af regeringsgrundlaget, men bare-sådan-noget socialdemokraterne påstod, de havde besluttet, før Venstre kom med ombord.

Det er en lille ting, men en kæmpe ydmygelse af Venstre, der altid ideologisk har tordnet mod fradrag for fagforeningskontingentet. Mit gæt er, at denne - i den store sammenhæng - ubetydelige sag koster Venstre yderligere et par procent i meningsmålingerne.

Læs også

Venstre har i denne regering totalt udvisket sin egen identitet, og det er i virkeligheden et langt større problem, end at formanden er sygemeldt, og skibet derfor tydeligvis mangler en skipper. De, der styrer nu, Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose, agerer som et forretningsministerium. Loses mest markante udtalelse ved tiltrædelsen var, at hun snart forventer at være tilbage i Syddanmark som regionsformand.

Venstre har i denne regering totalt udvisket sin egen identitet, og det er i virkeligheden et langt større problem, end at formanden er sygemeldt, og skibet derfor tydeligvis mangler en skipper

Poul Madsen

Lige nu bakser Lose og Poulsen i offentligheden med det, de selv kalder fire liberale fyrtårne. Det er en række almindeligheder, der skal være styrende for Venstres deltagelse i regeringen. Som Troels Lund Poulsen sagde til Avisen Danmark, så ville han gerne være med til at sætte ”flere ord på regeringsgrundlaget”.

Der står blandt andet, at mennesker, skal sættes før systemet, og at reformer skal sikre Danmark en stærk økonomi. Det lykkedes ikke Ekstra Bladet at finde nogen politiske partier på Christiansborg, fra højre til venstre, der var uenig i det. Fyrtårnene er så indlysende, at de udgør en ny kommunikationskatastrofe for Venstre. For ingen gider stemme på nogen, der siger det samme, som alle andre allerede har sagt i årevis.

Et andet problem i forsøget på at vinde de tabte vælgere tilbage er, at Mette Frederiksen åbenlyst elsker Troels Lund Poulsen. Han er inde i stoffet, og det kan Mette lide, og han er god til at føre regeringens politik, og det kan Mette også godt lide, for derigennem fører Lund Poulsen reelt hendes og Løkkes politik.

Troels Lund Poulsen er en fremragende bureaukrat, men situationen i Danmark er ikke alvorlig nok til, at en embedsmand kan vinde næste valg, og hvis krigen i Ukraine og den økonomiske krise skulle udvikle sig endnu værre, så tør jeg godt garantere, at Mette Frederiksen er langt stærkere til at agere landsmoder, end Troels Lund er til at bliver vores allesammens fader.

Han slap kun med nød og næppe ind i Folketinget på yderste Venstre-mandat i Østjylland med kun 4584 stemmer.

Læs også

Og så er der Jakob Ellemann-Jensen (V). Kommer han overhovedet tilbage? Det er dybest set ligegyldigt, for det vil ikke ændre ret meget på Venstres kroniske problem. Husk lige, at det var Ellemann, der opfandt, at Venstre skulle i regering med den ideologiske hovedmodstander siden systemskiftet i 1901. Det chok kan selv en mand med nok så kække talegaver ikke aflive.

Alle i Venstre troede, at partiet var blevet vaccineret mod denne tanke efter den korte katastrofale parentes på 14 måneder i 1978-79, hvor S og V dannede regering sammen. Men nu er katastrofen tilbage.

Troels Lund Poulsen er en fremragende bureaukrat, men situationen i Danmark er ikke alvorlig nok til, at en embedsmand kan vinde næste valg

Poul Madsen

Det her ikke bare ender galt for Venstre, det er allerede gået helt galt.

Venstre er sprængt i tre og får under ti procent i meningsmålingerne. Og der er ingen grund til at tro, det vil komme til at se bedre ud de kommende måneder eller år.

De, der gerne vil samarbejde hen over midten med hovedmodstanderen Socialdemokratiet, forlod allerede Venstre ved folketingsvalget og stemte på Lars Løkkes moderater. Og nu er der så yderligere fem procent, der har sagt farvel, fordi Venstre lige nøjagtig laver det samarbejde, som de, der trods alt stemte på partiet, var så inderligt imod.

De troede på formand Ellemanns ord om, at han ’ikke stoler på landets statsminister’. Det gjorde han så alligevel.

Hvis de frafaldne og andre skal vindes tilbage, er mit bedste bud, at Venstre igen skal blive Venstre, Danmarks liberale parti, og ikke bare en flok embedsmænd, der gennemfører Mette Frederiksens og Lars Løkkes politik.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00