Venstre varsler forhandlinger om iværksætteri: Virkelysten skal slippes fri

Skabertrangen i det danske samfund er under pres, og derfor er der brug for et opgør med unødvendige regler og bureaukrati, lyder det fra Venstres Morten Dahlin, der gøder jorden for ny politisk aftale.

Hele vores samfund er fyldt med regler på alle mulige områder, der er til skade for både ansatte og virksomheder, lyder det fra Morten Dahlin.
Hele vores samfund er fyldt med regler på alle mulige områder, der er til skade for både ansatte og virksomheder, lyder det fra Morten Dahlin.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Regeringen vil lave "en bred og fornuftig aftale om iværksætteri med fokus på virkelyst, ansvar og arbejdsomhed".

Det fortalte Venstre politiske ordfører Morten Dahlin, da han torsdag formiddag holdt sin ordførertale i forbindelse med Folketingets åbning.

"Vi skal tæmme systemet og slippe virkelysten, ansvaret og skabertrangen fri med mere optimisme på vegne af dem, der har modet og drømmene til at skabe deres eget," lød det fra Venstre-politikeren.

I sin tale tog han blandt andet udgangspunkt i sit møde med en dreng ved navn Julius, der er så god til at drive forretning, at han nu har slushice-boder på indtil flere fodboldstadioner i København.

Men Julius er for ung til at få et CVR-nummer, og desuden "ånder fødevaremyndighederne ham i nakken," fortalte Morten Dahlin.

I hans øjne er historien et eksempel på, hvordan unødvendige regler og bureaukrati sætter en stopper for danskere med blod på tanden.

Han hæfter sig ved, at Danmark klarer sig "markant dårligere" end vores nabolande, når det kommer til iværksætteri.

"Men der findes også en statistik, hvor vi ligger i toppen. Den handler om, hvor mange af de mest succesfulde iværksættere, der er rejst ud af landet. Syv ud af de elleve største iværksættersucceser har flyttet deres hovedkvarter ud af Danmark," lød det.

Læs også

Unge må ikke skære pålæg

Han påpegede også, at færre unge har et fritidsjob sammenlignet med tiden før finanskrisen. Også på den front står reglerne i vejen for unge, der gerne vil arbejde ved siden af skolen, lød det.

"De unge må gerne stå i delikatessen nede i supermarkedet. Men de må ikke skære et stykke pålæg til kunden. De må gerne flytte en kasse øl i butikken - men kun, hvis øllene er tomme. De må gerne feje på lageret, men kun hvis pappresseren er slukket. Det er ikke regler, der fremmer virkelyst. Det er ikke regler, der fremmer arbejdsomhed. Det er ikke regler, der fremmer ansvar," sagde han og fortsatte:

"Det er regler, der kun fremmer systemet. Hele vores samfund er fyldt med den slags regler på alle mulige områder. De rammer unge, ældre, virksomheder og ansatte. De er helt sikker opstået i en uhellig alliance mellem en politiker, der gerne vil virke handlekraftig, og en burekrat, der sad ved sit skrivebord langt værk fra virkeligheden."

Til Altinget oplyser Erhvervsministeriet, at regeringens kommende iværksætterudspil forventes præsenteret inden udgangen af året. Det vil herefter blive drøftet med Folketingets partier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00