Von der Leyen: Vi må ikke overlade vaccinepas til Google og Apple

Der er opbakning til at gå videre mod europæiske vaccinecertifikater ved et EU-topmøde torsdag. Vigtigt, at europæerne ikke overlader den spillebane til techgiganterne, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Grundlaget for et fælles vaccinepas kan være klar inden sommer, lover EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen ved et EU-topmøde.
Grundlaget for et fælles vaccinepas kan være klar inden sommer, lover EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen ved et EU-topmøde.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det er bedre, at EU-landene udvikler deres egne digitale systemer for de såkaldte vaccinepas end at lægge sundhedsdata i hænderne på de store techgiganter.

Sådan lyder beskeden fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter et EU-topmøde, hvor hun fik EU-landenes velsignelse til at gå videre med at udvikle en fælles platform for de elektroniske vaccinecertifikater, som bliver set som en vigtig brik i genåbningen af de europæiske samfund og i muligheden for at rejse igen.

”Det er vigtigt at have en europæisk løsning, ellers er der andre, der vil udfylde det tomrum. Apple og Google tilbyder allerede løsninger til WHO. Men det er følsom information,” siger Ursula von der Leyen.

Det besluttede de på topmødet
  1. Vaccineudrulning
    EU-cheferne presser på for at styrke godkendelse, produktion og distribution af vacciner. De understreger også, at der skal sættes mere fart på selve vaccineringen ude i landene.
  2. Rejserestriktioner
    Seks lande har fået en løftet pegefinger af EU-Kommissionen for deres covid-relaterede grænselukninger, herunder Danmark. EU-lederne gjorde dog klart på topmødet, at det er nødvendigt at begrænse rejser uden anerkendelsesværdige formål.
  3. Nye varianter
    Truslen fra nye og mere smitsomme mutationer af coronavirussen var også på programmet, herunder at sikre, at medicinalindustrien er på forkant med at udvikle vaccinerne, så de kan stå imod de nye varianter.
  4. Vaccinepas
    EU-landene gav støtte til, at Kommissionen kan fortsætte udviklingen af en fælles platform for vaccinecertifikater.
  5. Global vaccinesolidaritet
    Selv om EU-Kommissionen og lande som Frankrig skubber på for, at EU skal komme hurtigere på banen i at vise solidaritet med verdens fattigste lande og dele deres vaccinedoser med dem, var det ikke noget, der vakte stor begejstring i flertallet af landene. Lederne er dog enige om, at de skal optrappe deres globale indsats mod pandemien.
  6. Mere sundhedsunion
    EU-cheferne støtter, at der skal ske en forbedring af koordineringen mellem landene i fremtidige sundhedskriser, og at der er behov for en omgående indsats til at sikre, at EU kan skaffe vacciner og kritiske forsyninger til alle medlemslande.
  7. Læren fra pandemien
    De beder EU-Kommissionen komme med en rapport om, hvilken lære der kan drages af pandemien. Herunder hvordan der kan sikres tilstrækkelig produktionskapacitet i EU og opbygges strategiske reserver.

    Topmødet fortsætter fredag. Der er det EU's forsvars- og sikkerhedssamarbejde, der er på tapetet.

*Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg afviser WHO dog, at Google og Apple er involveret i deres vaccinecertifikater. 

Den model, der er enighed om i EU-kredsen, udelader så mange personlige informationer som muligt.

”Det er et minimumsdatasæt, hvor de følsomme oplysninger bliver i medlemslandene. Det er kun spørgsmålet om, hvorvidt en person er vaccineret, har en negativ PCR-test eller har anti-stoffer, fordi personen har haft covid, så kun disse simple informationer, som er relevant på tværs af grænserne,” siger hun.

Klar før sommer
Det vil tage EU-Kommissionen tre måneder at udvikle den fælles platform, som skal få landenes nationale vaccinecertifikater til at kunne tale sammen, forudser hun. I mellemtiden skal EU-landene selv forberede deres sundhedssystemer og deres grænsekontrol på at kunne klare det tekniske.

En række lande, herunder Danmark og Grækenland, er allerede forholdsvist langt i udviklingen af sådanne certifikater. Andre lande har været betydeligt mere fodslæbende af frygt for, at det kan skabe vrede i befolkningerne, hvis de får fornemmelsen af, at der vil være et A- og et B-hold, på et tidspunkt, hvor vaccinerne er forbeholdt en brøkdel af befolkning.

0:000:00